Avalehele
Aasta noore ettevõtja tiitliga pärjati eAgronom’i looja Robin Saluoks

Aasta noore ettevõtja tiitliga pärjati eAgronom’i looja Robin Saluoks

4. oktoobril tunnustati Eesti parimaid ettevõtteid – nende hulgas pälvis 2018. aasta noore ettevõtja preemia Robin Saluoks, kes on ettevõtte eAgronom asutaja ja tegevjuht.

Robin Saluoks on 23-aastane ettevõtja, kelle idee digitaliseerida põllumajandus on saavutanud suure edu. Robini soov ettevõtlusega tegeleda paistis välja juba keskkoolis, kus koos kolme sõbraga asutati ettevõte Kolm Põrsakest, mis pakub teadusetendusi lastele.

Uue toote taga oli päris vajadus

eAgronom sai alguse Exceli tabelist, mida Robin haldas põllumehest isa ettevõtte jaoks. Sealt edasi kirjutas Robin juba programmi ning praeguseks on eAgronomist saanud  toode, mis lihtsustab põllumehe elu: peab põlluraamatut, haldab ladu, korraldab logistikat, teeb keerulisi arvutusi ning järgib isegi PRIA toetuste reegleid.

Kõigest esimese kuue kuuga kattis eAgronom oma tootega 60% Eesti teraviljatootjatest. Vaid kaks aastat tagasi loodud ettevõte on tänaseks laienenud juba üle 700 000 hektarile, enam kui viies Euroopa Liidu riigis. Robini saavutus on sedavõrd tähelepanuväärsem, et suurele osale põllumeestest on eAgronom esimene asi, mida arvutis kasutatakse ning vihkust digitaalsesse maailma liikumine vajab rohkem, kui lihtsalt head toodet.

Swedbanki ettevõtete panganduse juht Liisi Himma sõnul muudavad kiiresti arenevad digitehnoloogiad paljude teiste tööstusharude kõrval ka põllumajandust, täpsemalt seda, kui efektiivselt ja keskkonnasäästlikult saame kasvatada toiduaineid. „Seetõttu on mul eriti hea meel õnnitleda tänavust noore ettevõtja preemia laureaati Robin Saluoksa, kes on viinud kokkupuute põllumajanduse ja infotehnoloogia vahel täiesti uuele tasemele,“ kiitis Liisi Himma.

Robin Saluoks, noor ettevõtja

Preemia laureaate ühendab IT

Swedbank ASi välja pandud 5000 euro suurune preemia anti välja juba neljandat korda. 2015. aastal pälvis tiitli ja preemia Indrek Ulst ettevõttest Mooncascade OÜ. 2016. aastal sai tunnustuse Markus Villig ettevõttest Taxify OÜ ning 2017 sai noore ettevõtja preemia Kristel Kruustük ettevõttest Testlio OÜ. Konkurssi korraldavad Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja Swedbank AS ning algatust toetab president Kersti Kaljulaid. Žüriis osalesid kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts, Swedbanki äripanganduse osakonna juht Aira Nigul-Lepp, Eesti Vabariigi presidendi majandusnõunik Heido Vitsur, Estraveli tegevjuht Anne Samlik ning eelmise aasta noore ettevõtja preemia laureaat ja ettevõtte Testlio tegevjuht Kristel Kruustük.

Fotod: Jaanus Lensment/Delfi