Avalehele
5 põhjust, miks just majanduslikult raskel ajal ettevõtlusega alustada

5 põhjust, miks just majanduslikult raskel ajal ettevõtlusega alustada

Ajal, kus majandus esitab väljakutseid, on loomulik võtta võimalikult vähe riske, kuid tegelikult ei peaks südames kipitavat ettevõtluspisikut maha suruma. Kui sul on peas äriidee, mis ei lase öösiti rahulikult magada, siis just muutused majanduses võivad anda sellele hea võimaluse.

Hea äriidee on tahtnud juba ammu sahtlist välja saada, aga sa pole päris kindel, kas see ikka lendab. Oled ju küll kuulnud mõtet, et karm treening annab võistlusel eelise. Nüüd kujuta ette, et sinu äriidee on nagu sportlane, kes on valmis end proovile panema.

Sinu äriplaani tuleproov

Üks suur eelis just majandusliku mõõna ajal ettevõtlusega katsetamiseks on tõenäosus, et kui äriplaan töötab keerulisel ajal, siis küllap saab see veel suurema hoo sisse majanduse kasvuperioodil. Niisiis on perfektne aeg kontrollimaks, kas äriideel on päriselt jumet.

Alusta targalt, kuluta ressursse mõistlikult ja õpi igast kogemusest. Nii õpid end paremini tundma ja saad teada, kas sinu iseloom sobib näiteks määramatusega, mida ettevõtlus esialgu pakub, ning millised on sinu probleemide lahendamise oskused.

Põhitöö kui turvavõrk

Kui oled valmis äriideed katsetama ning samal ajal laekub igal kuul pangaarvele turvaline palk põhitööst, oled rohkem kui õnnega koos. Mis sind veel tagasi hoiab? Kui aga peaksid päevapealt põhitöö kaotama, siis oled sina just see, kes on võidujooksu ajaga võitnud ja võib-olla saad juba ka oma äri esimesi vilju noppida.

Ettevõtlus annab ka hea võimaluse rinda pista kasvavate elukuludega ning alustada lisatulu teenimisega. Tõsi, alguses ei pruugi ettevõtlusest saadud tulu kõiki vajadusi katta, kuid aja möödudes võib lisatulu olla juba märgatav. Kui suudad aga ühtviisi kvaliteetselt teha nii põhitööd kui ka oma äri ning su tööandja seda võimaldab, siis annab see sulle võimaluse natuke tuleviku tarbeks kõrvale või koguni teenima panna – investeerida või hoiustada, et suurendada oma turvatunnet ja luua puhvreid.

Klientide vajaduste evolutsioon

Lisaks sellele, et äriplaan saab majanduslikult keerulisel ajal hea tuleproovi, muutuvad raskematel aegadel vajadused ja käitumismustrid. Nii avanevad uued võimalused neile, kes on piisavalt tähelepanelikud ja leidlikud, et märgata nõudluse muutust. On paljutki, mis turvalises ja heas majandusolukorras varju jääb, kuid raskemates oludes kiirelt ja kriiskavalt päevavalgele tuleb. Siin on sinu võimalus tunda ja mõista võimalike klientide probleeme ning eriti selgelt ja valjuhäälselt neile oma lahendust pakkuda.

Sel ajal, kui paljudel tiksub peas mõte, kuidas vähem kulutada, rohkem säästa ja kulutusi optimeerida, võib sinu äriidee olla just see, mida nad vajavad. Mõtle läbi, kas sinu idee on klientidele parajasti vaid ajutine pääsetee  või suudab pakkuda jätkusuutlikku lahendust ning kohaneda ajas, ruumis ja kliendi vajadustest lähtudes. Kui sul õnnestub luua midagi sellist, siis oled avastanud turu vajaduste kõige pimedamad nurgatagused ning suure tõenäosusega saad majanduslikult õitsvamatel aegadel ka oma töö külluslikke vilju nautida.

Sinu teenuse aeg särada

Keerulised ajad toovad paratamatult kaasa koondamisi. See on valus nii organisatsioonidele kui ka töötajatele, kuid mündi teisel küljel on ka väike lootusekiir. Ettevõtted peavad küll läbi ajama vähema arvu palgalistega, aga tööd vajavad ikka tegemist. Kui oled valdkonna spetsialist, siis nüüd on sinu hetk oma teenusega välja tulla ja paindlikke lahendusi pakkuda. Erinevate ettevõtete spetsiifikast lähtuvalt õpid juurde uusi valdkondi ja oskusi ning saad parema ülevaate turul toimuvast. Nii kujuned aja jooksul oma valdkonna tippspetsialistiks, kus mitmekülgne kogemus avardab Su maailmapilti ja ärivõimalusi.

Taoline elukorraldus võimaldab sul töötada mitme ettevõtte heaks ja hajutada riske – kui koostöö ühe ettevõttega peaks lõppema, siis on mõni teine, kellega projektid saavad jätkuda. Nii ei ole kõik munad ühes korvis ning kõik panused ühel ettevõttel.

Hea võimalus uut rolli proovida

Ettevõtlus on teekond, mis nõuab pealehakkamist, julgust ja tegutsemist. Olles lõpuni aus, tuleb tunnistada, et ettevõtlus ei olegi kõigi jaoks. Ainus viis teada saada, kas ettevõtja elu sulle sobib, on sellele teele asuda.

Ettevõtlus õpetab enesedistsipliini, ajajuhtimist, probleemide lahendamise kunsti, kohanemist ja palju muud nii era- kui ka tööeluks kasulikku. Need on oskused, mis aitavad ka tööturul paremini silma paista ja oma potentsiaali veel edukamalt kasutada. Kui otsustadki palgatöö kasuks, siis ettevõtlusega katsetamine on olnud väärt investeering – see on nagu tööriistakast, mida saad kasutada igal ajal ka palgatööd tehes.