Avalehele
Swedbank ja Prototron otsivad nutikate ideedega ettevõtjaid

Swedbank ja Prototron otsivad nutikate ideedega ettevõtjaid

Swedbank on juba aastaid toetanud erinevaid ettevõtmisi, et tõugata tagant kohalike iduettevõtete kasvu ja muuta Eesti tõeliseks ükssarvikute oaasiks. Oktoobris kutsume nutikate ideedega ettevõtlike inimesi kandideerima Prototroni sügisvoorus, kus parimate meeskondade vahel läheb jagamisele kokku ligi 50 000 eurot.

Prototroni eesmärk on aidata programmi jooksul nutikast ideest esimese toote prototüübini. Huvilistele on kõik tehtud võimalikult lihtsaks, sest osalemiseks ei pea olema ettevõte ega esitama aruandeid. Olulised on idee ja suutlik meeskond.

Kõige tähtsam on meeles pidada, et idee tuleb esitada 15. oktoobril hiljemalt kell 23.59, sest siis lõppeb nutikate ideede rahastus uute ideede vastuvõtt.

Alates 2012. aastast, kui Swedbank koos TalTechi ja Tehnopoliga Prototroni asutasid, on programmi abil ellu astunud ligi sada ideed, mis tänaseks investoritelt kaasanud kokku rohkem kui 72 miljonit eurot. Programmi vilistlastest on tuntuimad ettevõtted näiteks CoModule ja Lingvist. See võtabki kokku Prototroni mõtte – vahel saab pikk edukas teekond alguse esimesest väiksest tõukest.

Partner iduettevõtetele kogu elukaare vältel

Olles astunud esimesed sammud ja loonud prototüübi, võib-olla läbinud ka inkubatsiooniperioodi, on äärmiselt oluline leida uusi kontakte. Parim võimalus selleks on külastada siinsamas Eestis toimuvaid maailmatasemel idusektori sündmusi, kus liiguvad ringi võimalikud uued investorid, kolleegid või koostööpartnerid.

Swedbank kutsub kaaskorraldajana kõiki iduettevõtlusest huvitatuid juba märtsis osalema Baltikumi suurimal ärifestivalil sTARTUp Day 2023, kuhu on oodata tuhandeid külalisi, sadu investoreid ja kümneid inspireerivaid esinejaid.

Kuna pank on ettevõtetele loogiline partner just finantside tugevdamisel, siis oleme iduettevõtetele partneriks investeeringute ja finantseerimise valdkonnas moel, mis sobib madala riskiisuga pangale.
Swedbanki finantseerimise võimalus sobib küpsematele kasvuettevõtetele. Meie kliendid on mitmed tuntud ja kiire kasvuga iduettevõtted ja ingelinvestorid. Samamoodi teeb Swedbank läbi riskikapitalifondide ka otseinvesteeringuid iduettevõtetesse.

Swedbanki pensionifondid on investeerinud näiteks Karma Ventures ja Trind riskikapitali fondidesse, kes teevad otseinvesteeringuid piirkonna iduettevõtetesse. Koostöö riskikapitalifondidega tähendab, et meie kliendid saavad osa kiiresti arenevate majandussektorite kasvust, suurenevad pensionifondide investeeringud kohalikesse ettevõtetesse ja kliendid võivad olla kindlad, et raha on investeeritud jätkusuutlikult.

Esimene samm on kõige olulisem

Isegi kui Prototroni idee lõpuks edukaks ettevõtteks ei kasva, tekivad huvitavad kontaktid ja koostöövõimalused. Seda, et esialgset ideed aitavad Prototroni mentoritena edasi arendada eesti parimad spetsialistid erinevatest ettevõtetest ja valdkondadest on rahaliste auhindade kõrval väga kõrgelt hinnanud ka juba programmi läbinud ettevõtted.

Samamoodi kasulikuks ja põnevaks peavad programmis osalemist mentorid. Swedbanki äripanganduse osakonna juht Anu Liblik leiab, et Prototron on hea võimalus kohtuda väga huvitavate inimestega ja süüvida teemadesse, mille peale ehk ise ei tule. „Lisaks enda kogemuse ja tarkuse jagamisele olen kaheksa mentoriks olemise aasta jooksul saanud väga palju rikkamaks uute teadmiste ja kontaktide võrra ja pidanud vägevaid arutelusid kosmose- ja rohetehnoloogiatest, kommuunipõhise hariduse edendamisest, finantsinnovatsioonist ja paljust muust.“

Kui iduettevõtete maailm tundub sulle põnev, oled valmis ennast proovile panema ja nutikas idee on ka olemas, siis tule juba sellel sügisel Prototroni oma nutikat ideed maailma muutvaks ettevõtteks lihvima.

Vaata lähemalt www.prototron.ee