Avalehele
Kuidas hobist sai alguse ettevõtlus maakohas

Kuidas hobist sai alguse ettevõtlus maakohas

Kui kümme aastat kokana töötanud Herko Leesment 2019. aasta septembris kokatöö lõpetas, ei teadnud ta algul, kuhu edasi suunduda ning otsustas endale anda natuke mõtlemisaega. Herko oli kokana tegutsenud nii Otepääl, Tõrvas, Pärnus kui ka Kablis, kuid uus karjäärisuund ettevõtjana kasvas välja hoopis mehe puutöö-hobist, mida ta oli selleks ajaks juba paar aastat harrastanud.

Ettevõtlus maal – sama lihtne kui linnas!

Herko taotles Töötukassast idee elluviimiseks ettevõtluse alustamise toetust, detsembriks oli valmis äriplaan ning 2020. aasta jaanuaris sündis ettevõte PUUST Disain, kus endine peakokk asus käsitööna meisterdama eesti puidust ainulaadseid lõikelaudu, noamagneteid, serveerimisaluseid, pudeliavajaid ning muid tooteid.

“Töötasin enne peakokana, seega aimdus ettevõtlusest ja erialased eelised mul kindlasti juba olid,” ütleb Herko karjäärimuudatuse kohta ning lisab, et ka maakohas ettevõtlusega alustamine ei tundunud liigse väljakutsena. Nimelt oli Herko selleks ajaks juba kolm aastat Häädemeestel elanud ning kogemus olemas, et kui natuke arvutikasutamist tunned, siis on maksud, pangandus, e-pood ning kõik muud vajalikud asjaajamised digitaalselt tehtavad. Herko tõdeb et just praegustel segastel aegadel on suureks boonuseks see, et äriasju saab Eestis ajada interneti vahendusel. “Alustamise protsess ei olnudki niivõrd raske, ent oli kindlasti õpetlik,” avaldab ettevõtja.

Kohanemisvõime on oluline

“Eelmisel aastal sain ühel reedesel päeval esimese kaubapartii poodidesse saatmiseks valmis, aga esmaspäeval pandi kõik poed kinni,” meenutab Herko eelmist kevadet, kui vahetult pärast ettevõtte käimasaamist kohaldusid koroonaviiruse tõttu ulatuslikud piirangud. “Minu äri kaks põhilist sihtgruppi – turistid ning toitlustus, sealhulgas kohvikud-restoranid, millest paljud asusid ka Tallinna vanalinnas – kadusid järsku ära.”

Herko ei loobunud, probleemile tuli vaid läheneda loominguliselt. E-poe avamine, sotsiaalmeedias turundamine ja puutöö koolituste korraldamine lükkasid ettevõttele takistustest hoolimata hoo sisse ning nüüdseks leitakse tänu uutele lahendustele PUUST Disaini isegi paremini üles kui enne. “Ikka on keerulisemaid perioode, kuid need lähevad üle. Mulle on toeks elukaaslane ning ettevõttel on kriisist hoolimata igakuine areng olemas,“ ütleb Herko.

Ettevõtja sõnul olid startimisel abiks ka erinevad soodustused. Just seepärast otsustas Herko minna Swedbanki ärikliendiks. “Swedbankil on kasutajasõbralikud digilahendused ja alustavale ettevõtjale kasulikud pakkumised. Arvelduskonto sain mugavalt avada internetipangas ja tänaseks ajan pea kõiki pangaasju interneti teel. Kuna pidin kiirelt käima lükkama e-poe, siis üheks kaalukeeleks sai see, et Swedbanki ärikliendile pakub Veebimajutus.ee kodulehe ning e-poe majutust esimesed kuus kuud tasuta,” jagab ettevõtja oma positiivset kogemust.

Jätkusuutlikkus tööeetika oluliseks osaks

Põhjuseid just maal ettevõtlusega alustamiseks oli Herkol mitmeid – nende hulgas nii isiklikke kui ärilisi. “Maal on elutempo rahulikum ja rahvast vähem, mis tähendab, et iseenda jaoks on aega rohkem,” avab ta isiklikke põhjuseid. “Siin ei pea igal hetkel lahendama kõiki maailma probleeme.”

Ka puutöö-äri on oma loomult tihedalt maakohaga seotud. Ressurss on lähedal – ümberringi on puud, mets, talud, kellelt ettevõtja materjali hangib, ning ka Herko puutöökoda on kodule lähedal. “Töötamiseks ei pea ma pikki vahemaid sõitma, seega jääb minust maha väiksem ökoloogiline jalajälg,” sõnab ettevõtja

Jätkusuutlikkus mängib suurt rolli Herko tööeetikas. “Jätkusuutlikkuse põhimõte on ilmselt köögist tulnud. Olen kokana näinud palju toidu raiskamist ning sealt on tulnud alateadlik hoiak raiskamise vastu. Proovin materjalist alati võtta maksimumi.” Seepärast seisabki tihti toormaterjal kaua puutöökojas, enne, kui Herko otsustab, mida sellest valmistada. “Võtan pigem natuke kauem aega. Mõni puit on nii väärtuslik, et ei tahagi sellest kohe midagi teha, et pärast ei peaks kahetsema.”

Soovitused alustavale ettevõtjale

Herko soovitab alustavatel ettevõtjatel kaaluda erinevatel koolitustel osalemist. “Mõtlen, et ehk oleks võinud juba varem võtta koolitusi ettevõtlus-, turundus- ning raamatupidamisalal,” tõdeb ettevõtja ning soovitab ka suurt rõhku asetada hästitoimivale e-poele, sotsiaalmeediale, internetiturundusele ning blogipidamisele, et tõsta oma ettevõtte nähtavust.

Herko jaoks oli ettevõtlusega alustamine parim otsus ning julget pealehakkamist ja jõudu tahaks ta sisendada teistelegi. “Tuleb alati mõelda suure lennuga, aga teadvustada tuleb seda, et kõik võib võtta kauem aega kui planeeritud,” annab ettevõtja Herko Leesment hakkajatele ettevõtjatele nõu.

Loe lisaks:

Toetused alustavale ettevõtjale
Äriplaani tööriist
Konto avamine internetipangas
E-poe avamine nullist
Uuele kliendile makseterminal 6 kuuks -50% soodsamalt
Koostööpartnerite pakkumised

 

 

Märksõnad: PUUST disain