Avalehele
Kuidas pank saab abiks olla keerulistel aegadel?

Kuidas pank saab abiks olla keerulistel aegadel?

07.10.2022

Tänases makromajanduslikus olukorras on ettevõtjana nähtavus tuleviku ees hägune: ees terendab energiakriis, euribor jätkab järsku tõusutrendi ning Eesti inflatsioon on euroala kiireim. Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina prognoosib käesoleva aasta teiseks pooleks majanduse kahanemist, mis jätkub ka 2023 aasta alguses. Sellises olukorras tasub võimalusel hoida tavapärasest suuremaid rahalisi puhvreid ning mõelda läbi kriisistsenaariumid riskide võimalikuks realiseerumiseks.

Üle seitsme aasta on taas päevakorras positiivne euribor, mis suurendab laenuvõtjate, sh. ettevõtete igakuiseid laenu- ja liisingmakseid. Näiteks 100 000 eurose ja viie aastase laenu puhul tähendab 2% euribori tõus igakuise laenumakse suurenemist umbes 90 euro võrra. Täna, oktoobri algul, on euribor ligikaudu 1,8%.

Kasulik on teada, et euribori korrigeerib pank lepingutes üldjuhul iga kolme või kuue kuu järel, mitte igapäevaselt. Seega fikseeritakse intressimäär laenulepingus iga kvartali või poolaasta järel vastavaks perioodiks. Laenu kuumakse muutuse erinevate stsenaariumite korral saad välja arvutada meie ärikliendi laenukalkulaatoriga.

Lahendustele tasub mõelda enne probleemide tekkimist

Kui ettevõttel on võetud pangakohustusi, siis on hea teada, et keerulistel aegadel on võimalik rahavoogude pinge leevendamiseks pangast taotleda maksepuhkust, kui raskused on ajutised. Samuti võib leevendust tuua olemasolevate kohustuste graafiku pikendamine, mis tagab väiksemad igakuised laenumaksed.

Teatud juhtudel on paslik ajutist rahavoo puudujääki kompenseerida hoopis faktooringuga ehk arvete finantseerimisega. Kõige parema lahenduse leidmiseks, mis just Sinu ettevõttele sobib, on mõistlik broneerida meiega nõustamine. Isegi kui riskid ei realiseeru ja rahavoole leevendust siiski vaja pole, on hea oma võimalused ja mõned stsenaariumid ennetavalt pangaga läbi arutada. Nõustamisega ei kaasne ettevõtjale lisakulu ja kindlasti ei pane see klienti halba valgusesse, pigem vastupidi. Lähemalt nõuandeid, mida makseraskuste korral soovitame ja võimalus broneerida aeg nõustamisele.

Ühiselt leiame parimad lahendused!

Märksõnad: Majandus, Nõuanded