Avalehele
Kuidas panna oma äri kasvama? (video)

Kuidas panna oma äri kasvama? (video)

Tartumaa noormees Paavo Otsus läks 12 aastat tagasi Šotimaale maasikaid korjama, et õpingute jaoks raha koguda. Praeguseks on ta aga Eesti ühe suurema maasikafarmi omanik. Viimase kolme aastaga on Paavo oma ettevõttesse koos pangaga investeerinud ligi miljon eurot.

Paavo alustas lihtsa maasikakorjajana

Need, kes on Paavo Otsusega kohtunud, mäletavad ilmselt selgelt seda erakordset põlemist, tahet midagi suurt teha ja muuta maailma. Aastaid tagasi Šotimaal lihtsa maasikakorjajana alustanud Otsuse edulugu võtab kõrvaltvaatajad siiani ahhetama.

„Alustasin maasikakorjajana Šotimaal ühes Briti suuremas põllumajandusühistus. Seejärel juhtisin maasikafarmi ja pakkimiskeskust ning lõpuks jõudsin ka juhtkonda. Minu alluvuses töötas 450 inimest, aga teadsin alati, et teen seda kõike selleks, et ühel ilusal päeval kodumaale tulla ja oma äri alustada,” meenutas Otsus, kes käivitas kolm aastat tagasi oma maasikakasvatuse Tartumaal. Nüüd võib tema tooteid osta AranFarming kaubamärgi all.

Eesmärgiks eristuda konkurentidest

Otsus teadis, et Šotimaalt naastes tahab ta maasikaäri ajada teisiti kui seni on tehtud. Tal polnud plaaniski midagi väikest põlve otsas nikerdama hakata, vaid soovis võtta kohe suurelt ette. Otsus tahtis ehitada kiletunnelid, mille all marju kasvatada – nii valmivat saak kaks nädalat varem kui avamaal ja maasikaid saab tänu sellele kõrgema hinnaga müüa. Tunnelis on taimed ja marjad kaitstud ka Eesti heitliku ilmastiku ja vihmade eest. Selle kõige juures oli aga üks väga suur aga…

Kasvuhoonete kogukulu oli suurusjärgus 50 000 eurot hektarile ja lisaks tuli investeerida infrastruktuuri.

“Algus oli väga keeruline. Paljud küsid: “Otsus, kas Sa oled hulluks läinud? Kes niimoodi siis marju kasvatab!” Mind naerdi välja, sest Eestis polnud traditsiooniliselt nii tehtud,” meenutas ta. “Kui oli aeg teha suuremaid investeeringuid, koputasin ühe panga ukselt teisele. Enamikes kohtades saadeti mind kohe toast välja. Swedbankis aga usuti minu visiooni ja tänu sellele sain edasi liikuda,” rääkis Otsus. Seni on ta ainuke maasikakasvataja Eestis, kes oma marju sellisel meetodil kasvatab.

Äri kasvama uute ideede toel

Tänaseks on maasikate all 15 hektarit ning sellise kasvupindalaga kuulub AranFarming Eesti suuremate maasikakasvatajate hulka. Investeering on ennast õigustanud.

Ent Paavo Otsus ei kavatsegi vaid sellega piirduda. Tänavu talvel tõi ta turule uue toote – külmkuivatatud maasikad. „Käisin talvel poes ja ostsin hirmkallilt sarnase välismaise toote. Aga sellel polnud ei maitset ega ka väljanägemist ning lisatud oli suhkruid ja säilitusaineid. Otsustasin, et teen paremini ja tervislikumalt. Ja nii ma tegingi,“ muigas Otsus. Aga taas vajas ta lisainvesteeringut, sest tegemist on väga kalli protsessiga. Eelkõige oli raha vaja selleks, et osta pakkimismasin. “Õnneks leidsin Swedbanki näol taaskord hea koostööpartneri, kes minusse uskus. Ma ei näe põhjust, miks külmkuivatatud maasikatest ei peaks saama uut hitt-toodet!” sõnas Otsus lõpetuseks.

Finantsteenust pakub Swedbank AS. Tutvuge teenuse tingimustegawww.swedbank.ee/business, vajadusel konsulteerige pangatöötajaga.