Avalehele
Mis on ühist startuppidel ja Swedbankil?

Mis on ühist startuppidel ja Swedbankil?

Kui arvatakse, et pank ja iduettevõte ühte lausesse ei mahu, siis Swedbank soovib olla hinnatud partner iduettevõtetele kogu elukaare vältel. Alates ideest ja iduettevõtte käivitamisest kuni eduka läbimurdeni maailmaturul.

Swedbank on kaasasutaja prototüüpide arendamise rahastus Prototron, mille abil on tänaseks ellu viidud 93 vinget ideed, mida rahastu on toetanud enam kui 1,1 miljoni euroga aga meeskonnad on järelinvesteeringutena kaasanud enam kui 58 miljonit eurot. Tuleb välja, et vahel saab pikk edukas teekond alguse esimest väiksest tõukest.

Meie eksperdid, kes löövad kaasa Prototroni rahastus, on valmis aitama tuleviku iduettevõtjaid ideede arendamisel ja prototüüpide loomisel nii teadmiste kui ka arendustoetusega. Just Prototronist on esimese hoo sisse saanud tänaseks tuntud ja edukad iduettevõtted CoModule ja Lingvist.

Kui idu juba edeneb, siis on oluline oma ideed ja edusamme tutvustada. Teiste ettevõtjatega suheldes ning teadmisi jagades ideed arenevad ja tekivad uued koostöövõimalused. Üks võimalus selleks on Baltimaade suurimal ärifestivalil sTARTUp Day. Oleme festivali korraldajatega koostööd teinud alates esimesest üritusest 2016. aastal ja viimased aastad oleme juba kaaskorraldajad, sest meie koostöö on mõlemale poolele huvitav ja kasulik.

Edukate idude suunas Swedbank kiitusega ei koonerda ja alates käesolevast aastast toetame Startup Estonia, Asutajate Seltsi ja Lift99 korraldatud Eesti Startup auhinnagala korraldamist. Tänavu andis Swedbanki ettevõtete panganduse juht Liisi Himma stereotüüpide murdja auhinna üle Single.Earth asutajale Merit Valdsalule. Single.Earth kaasas eelmisel aastal Eesti iduettevõtluse ajaloo ühe suurima varajase faasi investeeringuga investoritelt ligi 8 miljonit dollarit kapitali.

Sild uue ja vana majanduse vahel

Kuigi alles oma ärimudeli otsingul olevad startupid ei ole just kõige tüüpilisem panga klient, siis tegelikult näitab meie kogemus, et tihedas koostöös on õnnestunud ka natukene suuremaks kasvanud startuppe finantseerimisel toetada.

Samuti töötame selle nimel, et luua koostöövõimalusi meie tänaste klientide ja ambitsioonikate iduettevõtjate vahel. Möödunud nädalal lõpetas Eesti Äriinglite Assotsiatsiooni (EstBAN) ja Swedbanki koostöös läbiviidud ingliprogrammi esimene lend. Programmi käigus said osalejad sissejuhatava koolitustesarja ingelinvesteeringute teemal, EstBANi liikmestaatuse ja seeläbi ligipääsu erinevatele keskkondadele ja üritustele. Võimalik, et mõni osaleja saab juba ette näidata oma esimese ingelinvesteeringu.

Kui tunned, et iduettevõtluse teemad kõnetavad, siis hoia meie kanalitel silma peal, sest plaanime koostööd EstBANiga jätkata.

Swedbanki iduettevõtete valdkonnajuht

Kui sul on idee, kuidas Swedbank saaks koostööd teha sinu ettevõttega, siis alates aprillist liitus meie meeskonnaga iduettevõtete valdkonnajuht Triin Preem, kes on olnud aktiivne Eesti startup ökosüsteemi liige ja alustavate ettevõtete mentor juba kuus aastat. Triin on korraldanud hackathone ja kiirendiprogramme ning üles ehitanud ka ühe innovatsioonikeskuse. Nüüd aitab Triin Swedbankis luua häid arenemisvõimalusi just startup ettevõtetele.

Triinuga võid julgelt ühendust võtta ja ideid arutada näiteks tema LinkedIn konto kaudu või lihtsalt kirjutades meili – aadress on nagu ikka eesnimi.perenimi[at]swedbank.ee.

Märksõnad: EstBAN, Prototron, Startup Day