Avalehele
Prototron otsib sügisel alustavasse programmi leidlikke ideid 

Prototron otsib sügisel alustavasse programmi leidlikke ideid 

Eesti esimene prototüüpide arendamise rahastamisega tegelev fond Prototron kuulutas välja konkursi, et leida sügishooajal alustavasse lendu ettevõtteid, kes vajavad tuge ideest lahenduseni jõudmisel. Parimate vahel läheb jagamisele 75 000 eurot ning kandideerimine on avatud 31. augustini.

Prototroni juht Brait Pilvik usub, et idee ilma lahenduseta on lihtsalt idee ja lihtsalt ideel on kombeks sahtlisse ununeda. “Paljud head mõtted ei jõua kunagi prototüüpimise ning arenduse faasi, sest oskustest ja teadmistest jääb väheks. Kaubanduslikult elujõulises formaadis elektripirni eksemplari valmimiseks pidi Thomas Edison ehitama ligikaudu 10 000 näidist, mis tähendas aastatepikkust usku oma kavatsuse elujõulisusse. Prototroni kaudu saavad leidlikud ideed tuge nii ekspertide kui ka rahastuse näol, et visioonist prototüübi ning sealt edasi kommertslikult toimiva lahenduseni jõuda märksa kiiremini kui Edisonil õnnestus,” sõnab Pilvik.

Prototron on suunatud Eestis registreeritud alustavatele ettevõtetele, kes soovivad oma idee ellukutsumiseks esimesed sammud astuda. “TalTechi kõik tudengid omandavad õpingute ajal ettevõtluse baasteadmised ja iga aasta genereeritakse sadu äriideid. Et tudengite, teadlaste, vilistlaste ja teiste ettevõtjate ideed saaksid reaalsuseks, oleme aastaid panustanud Prototroni,” ütleb TalTechi Uusettevõtluse keskuse juht Caroline Aruoja ning lisab, et arendusperioodil on ettevõtjatele toeks tunnustatud eksperdid. “Kandidaatide seast valime välja parimad, kel avaneb võimalus läbida kiirendiprogramm. Kolme kuu jooksul pakume osalejatele koolitusi teemadel müük, turundus, intellektuaalse vara kaitse, finantsjuhtimine ja prototüüpimine. Lisaks on oma nõuga toetamas mitmed tunnustatud eksperdid, kelle abil anda võimestav lihv oma ideele ning töötada välja turule sisenemise strateegia,” lisab Caroline Aruoja.

Aastate jooksul on fond rahastanud mitmeid ideid, millest tänaseks on väljakasvanud tõsiseltvõetavad rahvusvahelise haardega ettevõtted, nende seas näiteks Comodule ja Lingvist. “Prototroni asutades ja toetades on olnud Swedbanki eesmärgiks aidata ettevõtmisi, millel on mõju edendada innovatsiooni ja tõugata tagant idusektori kasvu. Koostöös Prototroniga anname jõudu ideedele, millel on võimalus areneda rahvusvaheliseks edulooks,” sõnab Swedbanki startup segmendi juht Triin Preem

Kevadhooajal said parimate seas tunnustatud neli väga erinäolist ettevõtet. Näiteks Sciflux soovib toota veretestidel baseeruvat Alzheimeri tõve ennetustehnoloogiat, see-eest Audiocat arendab vaegnägijatele nutimänge. Nende kõrval töötas ILUS Bike lahendusega, et pakkuda lihtsat modulaarset elektriratast renditeenuse pakkujatele. Loomevaldkonna innovatsiooni eest seisis ettevõte TraynMe, mis pakub 3D- ja videomeedia renderdamiseks üle võrgu efektiivset arvutusvõimsust.

Tehnopol Startup Inkubaatori juhi Anne-Liisa Elbrechti hinnangul on huvi Prototroni vastu väga suur.  “Mul on hea meel tõdeda, et Prototroni laekub igal hooajal üle 200 tugeva kandideerimisavalduse, see näitab kui hinnatud ja usaldusväärne on Prototron. Veel suuremat heameelt pakub mulle pilt, mis avaneb kandideerimisavaldustega tutvudes. Igal aastal on laekunud ettepanekute seas põnevaid ja revolutsioonilisi ideid, mis jääksid ilma toetava abikäeta kõigest idee faasi,“ sõnas Elbrecht ja lisas, et Prototroni edukalt läbinud idufirmad on oodatud kandideerima Startup Inkubaatori kiirendiga, kus oma ideed veelgi edasi arendada ning raha kaasata. 

Prototroni kandideerimine on avatud 31. augustini ning oma avalduse saatmiseks külasta kodulehte https://prototron.ee/.

Swedbank, TalTech ning teadus- ja ärilinnak Tehnopol on ühisjõuna loonud fondi Prototron, et arendada ja rahastada tehnoloogiliste ideede prototüüpide loomist. Kümne aasta jooksul on Prototron rahastanud 102 projekti ligikaudu 1,3 miljoni euroga, ning meeskonnad on järelinvesteeringuna kaasanud enam kui 85 miljonit eurot. Prototron pakub ettevõtetele ekspert-teadmisi arendusperioodi vältel, tehes koostööd valdkondlike tipp-mängijatega nagu Hedman Partners advokaadibüroo, Tallinna linn, Utilitas, Keskkonnainvesteeringute Keskus ning teised innovatsiooni väärtustavad partnerid.