Avalehele
Swedbank ja Euroopa Investeerimisfond sõlmisid Balti väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete toetuseks kaks tagatislepet

Swedbank ja Euroopa Investeerimisfond sõlmisid Balti väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete toetuseks kaks tagatislepet

Swedbank sõlmis Euroopa Investeerimisfondiga (EIF) kaks tagatislepet väärtuses 162 miljonit eurot, et toetada Eesti, Läti ja Leedu väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE-de) konkurentsivõimet. Kooskõlas programmi InvestEU eesmärkidega pakub Swedbank sõlmitud lepingu alusel Balti VKE-dele laene ja liisinguteenuseid ning parandab sellega nende finantseerimisväljavaateid.

„Aastatel 2016–2022 väljastas Swedbank kahe eelmise EIF-i programmi, COSME ja EaSI raames Eesti väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele kokku üle 305 miljoni euro pangalaene ja liisinguteenuseid. Meil on väga hea meel, et Euroopa Investeerimisfond on koostöös Swedbankiga õla alla pannud Eesti, Läti ja Leedu VKE-de konkurentsivõime tõstmisele ja majanduse turgutamisele. Kuigi Eesti majandusruumi taevas ei ole veel pilvitu, võime siiski kinnitada, et Eesti ettevõtted on hakanud taastuma ja finantstervis püsib heal tasemel. EIF-i tugi julgustab ettevõtteid taas aktiivsemalt tegutsema ning oma eesmärkide poole püüdlema“ kommenteerib lepingut Eesti ettevõtete panganduse juht Eero Treumann.

InvestEU tagatisvahendi raames on EIF Swedbankiga sõlminud kaks tagatislepingut: 117 miljoni eurose laenutagamisleppe ja 45 miljoni eurose liisingutagamisleppe. EIF-i tagatised võimaldavad finantseerida VKE-sid ligi 280 miljoni euro ulatuses. Rahastus tehakse kättesaadavaks pangalaenu või liisinguteenuse näol kõigis kolmes Balti riigis. Rahastuse jaotamine Eesti, Läti ja Leedu vahel sõltub nõudlusest ning seda saab realiseerida kolme aasta vältel või kuni vahendite lõppemiseni.

InvestEU programmi tagatised parandavad väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete ligipääsu finantseerimisvahenditele. Lepe näeb ette, et maksimaalne laenusumma, mille Swedbank väljastab väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele (vähem kui 250 töötajaga ja kuni 50 miljoni eurose aastakäibega ettevõte), peab jääma alla 2 000 000 euro. Mikroettevõtete (kuni 9 töötajaga ja alla 2 miljoni eurose aastakäibega ettevõte) maksimaalne laenusumma on kuni 50 000 eurot. Liisinguteenuste maksimumsumma väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele on kuni 500 000 eurot ja mikroettevõtetele kuni 50 000 eurot.

Finantseerimisvõimaluste kohta saab lisainformatsiooni SIIT!