Avalehele
Swedbank muudab järk-järgult keskkonnasäästlikuks kõik tooted ja investeeringud

Swedbank muudab järk-järgult keskkonnasäästlikuks kõik tooted ja investeeringud

Swedbanki lisamine Dow Jonesi jätkusuutlikkuse indeksi 2020. aasta edetabelisse kinnitab, et meie järjepidevad pingutused keskkonna, majanduse ja sotsiaalse jätkusuutlikkuse saavutamisel on olnud edukad. Keskkonnasäästlikkust silmas pidades tahame jätkusuutlikuks muuta kõik meie tooted ja teenused.

Keskkonnasõbraliku auto ostjale

Üks värskemaid Swedbanki tooteid on soodsam liising keskkonnasäästlike autode ostmisel. Statistika näitab, et Eestis on kõige rohkem 10-aastaseid või vanemaid autosid, millest omakorda kolmandikul on vanemat tüüpi keskkonda rohkem saastav diiselmootor. Samas on huvi keskkonnasõbralike autode vastu selgelt kasvamas. Kui oma praeguse auto valimisel pidas meie tellitud uuringus 2019. aasta aprillis keskkonnasõbralikkust oluliseks faktoriks vaid 4% vastanutest, siis 25% küsitletutest arvas, et ostab oma järgmiseks autoks hübriidmootoriga sõiduki ja 8% näeb ennast tulevikus elektriauto omanikuna.

Uue või kasutatud keskkonnasõbraliku auto ostjale pakume intressimäära alates 1,49%. Intressimäär sõltub sõiduki tekitatava süsihappegaaside heitekogusest. Lisaks saab keskkonnasõbraliku auto ostja liisingulepingu esimese aasta jooksul kaskokindlustuse 10% soodsamalt.

Renoveerimislaen ja päikesepaneelid

Sarnane on probleem Eesti vananenud elamufondiga, mille energiatõhususe parandamiseks hakkasime pakkuma renoveerimislaenu. Umbes 33% Eestis kasutatavast energiast kulub elamutele ja seetõttu on oluline muuta eluhooned energiasäästlikumaks. Kodu Energiatõhususe laenu summa algab 20 000 eurost ning intress alates 1,99%.

Kolmanda keskkonnasäästliku tootena hakkasime pakkuma päikeseenergiaga seotud finantseerimistoodet. Päikesepaneelide ostuks mõeldud laenudega täiendame oma jätkusuutlike finantseerimislahenduste valikut. Pakume päikesepaneelide ostuks või paigalduseks maksimaalselt 10-aastase laenuperioodiga tarbimislaenu summas 3 000 – 20 000 eurot. Samuti kehtib nendele laenudele soodsam intressimäär: 4,9%.

Vastutustundlikud pensionifondid

Lisaks toodetele on jätkusuutlikkus oluline ka meie investeeringutes: Swedbanki kõik pensionifondid investeerivad vastutustundlikult ja keskkonnasõbralikult. Pensionifondidel on pikk vaade, mistõttu oleme veendunud, et jätkusuutlikkuse kriteeriumide arvestamine investeerimisprotsessis toob pikemas perspektiivis kaasa ka kõrgema tootluse ja väiksemad riskid.

Meie nägemus jätkusuutlikkusest ei piirdu keskkonnasõbralike toodetega, vaid laieneb sotsiaalsetele teemadele nagu aus ja läbipaistev palgapoliitika, ettevõtte juhtorganite koosseis ja tasustamine, võrdsete võimaluste pakkumine. Nende teemade eest seisame oma ettevõttes, aga ka ühiskonnas laiemalt. Meie jaoks on oluline näiteks riigipoolse toetusega kodulaenude andmine lastega peredele ja noortele spetsialistidele, aga ka stardilaenu pakkumine alles alustavatele väikeettevõtjatele.

Märksõnad: Jätkusuutlik