Avalehele
Tallinn Dolls – Mari ja naised, kes teevad moemaailma keskkonnasõbralikumaks

Tallinn Dolls – Mari ja naised, kes teevad moemaailma keskkonnasõbralikumaks

Mari Martin on naine, kes ei karda eksida ning viib eestlasliku jonnakusega ellu unistust keskkonnasõbralikust moest, abiks hoolikalt valitud kolleegid, pühendunud naiskond.

Los Angeleses tegutsev ja Ida-Virumaal enda rajatud päikesepargi varjus rõivaid tootev Mari on sariettevõtja. Ta on aastate jooksul vedanud paljusid firmasid ja projekte ning noppinud ka hulga muljetavaldavaid ettevõtlusauhindu. Muuhulgas sai Tallinn Dolls 2019. aastal tunnustuse „Edukas Eesti ettevõte 2015–2019“. Mari seni pikima ajalooga ettevõtmine ongi 2009. aastal loodud moefirma Tallinn Dolls, mille telgitagustesse nüüd piilume.

Tallinn Dolls on disainrõivaste kaubamärk, mida iseloomustab „rohkelt stiili, pisut julgust, 100 grammi elegantsi ja näpuotsatäis vürtse“. Ennekõike naistele suunatud bränd liigub kaasa Eesti naisega ja sealt on pärit ka ettevõtte nimi. „Selles on uhkust meie päritolu üle ning samas väikest mängulist vimkat, et me ei võta ennast ülemäära tõsiselt,“ selgitab Mari nimevalikut.

Eesti naistelt USA tarbijateni

Tallinn Dollsi kliendid on peamiselt Eesti naised, kuid pilku heidetakse juba päris kaugetele turgudele. Nimelt plaanitakse tuua septembris turule äpp LeTribe, mille kaudu müüa tooteid, aga ka pakkuda klientidele võimalust digitaliseerida garderoobi ja müüa kantud tooteid väga lihtsalt. Äpiga soovitakse muuta inimeste ostuharjumusi, et keskkonnasõbralik mõtlemine oleks kättesaadav kõigile. Seda on plaanis tutvustada ka suurimal tarbimisturul ehk USA-s.

„Lähiaastate plaanides ongi meil väga palju üllatusi. Võtame endale positsiooni tutvustada maailmavaadet keskkonnasõbralikust moe ökosüsteemist, kus tootjad ja tarbijad teevad koostööd ja liiguvad samade eesmärkide suunal. See on mulle tugev missioonitöö. Ma näen, kui palju saame siin ära teha, ja äpp on vaid esimene samm,“ selgitab Mari.

„Lisaks töötame tugevalt USA turuga ning siin on eesmärke nii palju, et ei jõua ära lugedagi. Samuti on põnevaid asju tulemas Eesti turul,“ lisab ta. 2022. ja 2023. aastal on tema sõnul ette võetud hulk uusi suundi, et astuda mugavustsoonist välja ja proovida ellu viia tõeliselt vingeid mõtteid.

Mis valesti, see uuesti

Proovimine ja uuesti proovimine ning ikka ja jälle katsetamine kuulub Mari DNA-sse. „Usun tegusid enam kui niisama juttu ja fantaasiaid. Kuigi fantaasiaid usun ka, sest näen lihtsalt, kui palju ulmemõtteid isegi oleme ellu viinud, ja need on tõesti ka toiminud. Alguse on need kõik saanud mingist ideest, mis on paljudele tundunud võib-olla täitsa pöörane, aga nüüdseks ongi reaalsus. Niimoodi asjadele tagasi vaadata on lihtsalt nii lõbus,“ selgitab Mari.

Tallinn Dollsi juhiks olemise peamise vooruse ja inspiratsiooniallikana näeb Mari võimalust midagi luua. „Kui seda teha ei saaks, siis ma vist ei saaks hingatagi,“ sõnab ta. „Ma ei mõtle loomise all vaid moe loomist, vaid kõige loomist, kontseptsiooni loomist, uue maailmavaate loomist võimaluse korral. Mul on tõesti selge visioon terviklikust moetööstuse ökosüsteemist ja mul oleks palju keerulisem seda realiseerida, kui ma ei oleks ettevõtja.“

Ettevõtluse õppetunnid

Ettevõtluse valusama küljena toob Mari välja selle, et sageli ei lähe kohe nii, nagu soovitakse. Kohendades, katsetades ja uuesti proovides hakkavad asjad lõpuks ikkagi õiges suunas liikuma. Kui varem oli järjekindla proovimise mõttekust teistele raskem tõestada, siis nüüdseks on Mari ümbritsevad inimesed kannatlikumad, sest Tallinn Dolls on juba mitu korda näidanud, et nii saab asjad tõepoolest tööle.
Olles ettevõtte ainuomanik, on Maril tulnud õppetunnid ja eksimused ise kinni maksta. „Eks raskeid momente on olnud palju, kus olen olnud viimase piiri peal, aga tegelikult olen sellega juba leppinud. Ma ei kujuta ette paremat kohta, kuhu investeerida, kui enda kasvamisse,“ leiab ta.

Ettevõtjaks olemise kõige suurema rõõmuna toob ta välja hea meeskonna, „inimesed, kellega koos on hea neid Ameerika mägesid koos sõita ja kellele saab toetuda“. Mari kiidab oma väikest, kuid tublit naiskonda väga ning ütleb, et tema inimesi ühendab peamiselt usk viia ellu tõeliselt suuri asju ja missioon muuta moemaailm paremaks.

Aastatepikkusest ettevõtluskogemusest on Mari enda sõnul õppinud hindama kolme peamist väärtust: usku iseendasse, häid inimesi ja oskust jääda endale truuks. „Ma olen järjest rohkem hakanud endasse uskuma, ka siis, kui asjad lähevad valesti. Näen, et kõikidest probleemidest on võimalik üle saada. Ükski teekond ei ole sirgjooneliselt ülesmäge ning seda tuleb meeles pidada, kui oled seal orus,“ ütleb ta.
„Teiseks, investeering headesse inimestesse on kõige väärtuslikum investeering,“ lisab ta. „Mul oli sageli kiire, nii et ei jõudnud inimestele piisavalt tähelepanu pöörata. Nüüd tean, et see tähelepanu on meeletu väärtus, sest inimesed on meeletu väärtus.“

Kolmanda õppetunnina nimetab ta tõdemust, et kunagi ei saa meeldida kõigile. „Tuleb jääda truuks endale ja koondada enda ümber vaid inimesi, kellega kokku sobid. Neist, kellega ei sobi, tuleb kiiresti lahti lasta. Need inimesed ei ole selles süüdi ega pahad, nad sobivad lihtsalt kuskile mujale. Proovisin varem väga palju iseennast muuta. Praegu näen, et minuga sobivad inimesed on olemas ning nii on kõik palju lihtsam ja mõnusam.“

Märksõnad: Tallinn Dolls