Avalehele
Töö kaotamine ja uue tee leidmine

Töö kaotamine ja uue tee leidmine

Kui oled majandusmõõna ajal kaotanud töö, siis on kindla jalgealuse puudumise tunne igati inimlik. Kui aga oled üks neist, kes on palgatööd tehes kaalunud ettevõtlusega alustamist – või sellest lausa unistanud –, siis just nüüd on parim aeg oma ärile vundament laduda. Ettevõtlus võib olla Sinu uus tee.

Mõistagi on suurte otsuste tegemisel kaalutluskohti. Seetõttu esitame sulle mõned küsimused, mis aitavad peas pesitsevat segadust klaarida ning ehk isegi julgustavad ettevõtluse poole sammuma.

Kas ettevõtlus on sinu jaoks lühiajaline asendus või pikema perspektiiviga unistus?

Tark on esmalt selgeks mõelda, kas ettevõtlusest saaks esmapilgul ajutine lahendus vajaliku raha teenimiseks või pigem pikaajaline plaan oma ideede elluviimiseks ja unistuste poole pürgimiseks. Kui tead, et väärtustad palgatöö juures kindlaid eeliseid, näiteks stabiilsust või mugavust, siis tasub kaaluda, kas lühiajaliselt oleks targem otsida tööampse veebist ning võtta pikas perspektiivis eesmärgiks leida uus püsitöö.

Kui aga näed, et ettevõtlus on unistus, kuid sa lihtsalt ei tea, millest alustada, siis võid end rahulikult tunda: on igati mõistetav, et alguses on kahtlusi-kõhklusi rohkesti, ent kõik vajalik, julgusest teadmiste ja oskusteni, tulebki teekonnal olles.

Kas oskaksid näha sissetuleku kaotamist hoopis ootamatu võimalusena?

Sissetuleku või töö kaotamine on kahtlemata valus ja ootamatu hoop, ent mitmel juhul võib seda näha ka kui võimalust, mille elu on sulle kinkinud. Kipub ju paratamatult olema nii, et mugavustsoonis olles lükkame oma unistusi edasi. Näiteks toome vabanduseks, et püsitöö kõrvalt ei jääks aega lisategevusteks. Vahel kipume peas alahindama ka oma oskusi, nutikust või hoopis hirmutame end stsenaariumitega, mis kõik võib valesti minna.

Nüüd, mil oled ootamatult justkui valiku ees, kas jätkata senise elustiiliga või astuda järgmine samm, tasub endalt küsida: millal varem on sul olnud nii selge võimalus kannapööre teha ja harjumuspärase tee asemel hoopis hooga uus põnev rada valida? Kui tundub, et ootamatult ellu sattunud võimalus tekitab positiivset elevust, tegutsemisjanu ja inspiratsiooni, siis küll peagi õnnestub ka peas aeg-ajalt võimust võtvast pessimistist jagu saada.

Kas leiaksid vajaduse korral oma lähiringist asjalikke kaaslasi?

Maailmas on lõputult näiteid edukatest ettevõtetest, mille kandev äriidee on alguse saanud just majanduskriisis. Võtame näiteks sõidujagamisplatvormi Uber, suhtlusrakenduse WhatsApp, majutusteenuse platvormi Airbnb või Eesti kohaliku looduskosmeetika tootja Nurme. Ettevõtmise edu valemil on palju komponente. Oluline on osata näha võimalusi ja neid ära kasutada, potentsiaalikatest ideedest kinni haarata ning teisi oma ettevõtmisse kaasata. Üks olulisemaid mõtteid ongi just viimane. Kas oled tähele pannud, et majanduslanguse ajal on alguse saanud ka rohkelt pereettevõtteid või sõpruskonnast välja kasvanud ärisid?

Loogika on lihtne: kui ühes sektoris koondatakse palju spetsialiste, on turul korraga palju vaba asjalikku tööjõudu. Kahjuks tuleb ette ka olukordi, kus ühes peres või sõpruskonnas kaotab sissetuleku mitu inimest korraga. Küll aga võib selles näha võimalust, sest üldiselt kipuvad inimesed just siis olema avatumad uutele väljakutsetele. Räägi julgelt oma ideest sõbra, pereliikme või kolleegiga, kes on samuti värskelt töö kaotanud, ning mõtisklege koos, kuidas teadmisi ja oskusi ühendades hoopis ettevõtlusega alustada. Võib selguda, et olete mõlemad salamisi sellest unistanud.

Kas nõustud, et karjääriteekond ei pea olema lineaarne?

Karjääri tähendus on ajas kõvasti muutunud. Kui veel kümme-viisteist aastat tagasi nähti seda lineaarse teekonnana spetsialistist tegevjuhini, oleme jõudnud maailma, kus peetakse igati loomulikuks, et karjääriteekonnal esineb jõnkse ja pause. Ka ettevõtlusega alustamine saab olla sinu karjääri arendav osa. Sellega annad endale võimaluse selgust saada, kas ettevõtlus on sinu tassike teed või on selleks siiski palgatöö. Kaotada ei ole midagi: ühe võimalusena saab sinu ettevõte edukaks ja sa oled valmis palgatööst täielikult loobuma, teise võimalusena katsetad midagi uut, saad väärtuslikke õppetunde ja lisad CV-sse midagi, millega silma paista. Kõik ettevõtjana omandatud oskused-teadmised saad palgatööle kaasa võtta.

Kui julged mõelda karjäärist kui põnevast teekonnast, siis ühel hetkel tasub ettevõtlus proovimist. Kui ei proovi, ei saa ka teada!

Kas oled märganud sind kõnetavaid ettevõtlusega alustamise toetusvoore?

Majanduse mõõnaaegadel avatakse ka tavapärasest rohkem toetusvoore, mis on suunatud eri eesmärkide ja tegutsemisvormiga alustajatele. Kui sul on olemas idee, aga vajaksid tuge rahastusega, siis heida kindlasti pilk näiteks Töötukassa ettevõtlusega alustamise toetuse lehele, samuti uuri riigiportaali toetuste kokkuvõtet ning vaata regulaarselt internetist lisa.

Vahel on rahastusest veel olulisemad koolitused, milleks varem muidu aega ei jagunud. Nii saad end harida ning omandada nippe ja algteadmisi, mis aitavad ettevõtlusega alustamise hirme hajutada. Olgu valdkonnaks turundus, raamatupidamine või äriarendus, jälgi ka kiirendite, ettevõtlusinkubaatorite, maakondlike arenduskeskuste ja Töötukassa partnerite pakkumisi. Ehk ootab sind just seal ja praegu võimalus täiendada teadmisi kõige enam ebakindlust tekitavas valdkonnas? Kui sind julgustavad teiste kogemused, siis oma inspireerivaid lugusid on paljud ettevõtjad jaganud ka Swedbanki alustava ettevõtja blogis.