Avalehele
Warmeston ostis Swedbanki abil Brocēni koostootmisäri ja pelletitehase Lätis

Warmeston ostis Swedbanki abil Brocēni koostootmisäri ja pelletitehase Lätis

Warmeston ja Swedbank sõlmisid lepingu, mille kohaselt omandas Warmeston Enefit Greenilt 32 miljoni euro eest 2016. aastal valminud Brocēni koostootmisäri ja pelletitehase Lätis.

Brocēni koostootmisjaam toodab elektrit, mida müüakse Läti elektrivõrku. Toodetud soojust kasutatakse pelletitehase tooraine kuivatamiseks. Pelleteid müüakse omakorda energiaettevõtetele ning teistele klientidele. Tootmisvarade omandamine Lätis kasvatab Warmestoni grupi biomasskütuste tootmismahtu, kuid samas võimaldab hoida regionaalset fookust ning luua uusi logistilisi sünergiaid kodukasutajate ja tööstustarbijate tellimuste täitmisel. „Usume, et juhitaval roheenergial on kindel koht lähimate kümnendite energiasüsteemi varustuskindluse tagamisel,” ütles Warmestoni tegevjuht Mait Kaup, kelle sõnul on ettevõtte strateegiline suund laieneda Läänemere regioonis veelgi.

„Warmestoni moto on luua parim tulevik järgmistele põlvkondadele. Bioenergial on Euroopas oluline roll fossiilkütuste kasutamise vähendamisel. Seda eriti pärast sõja algust kujunenud Euroopa energiajulgeoleku olukorras. Warmeston kuulub Euroopa suurimate pelletitootjate hulka. Tehingut finantseerides toetame kohalikul kapitalil põhineva ettevõtte plaane edendada taastuvenergia tootmist kõige uuemas ja moodsamas pelletitehases Lätis,“ rääkis Swedbanki korporatiivpanganduse osakonna juhataja Mihkel Utt.

Swedbanki osalemine Eesti majanduse jaoks olulistes tehingutes peegeldab panga rolli ettevõtete strateegilise partnerina. See näitab panga pühendumust toetada ambitsioonikaid ettevõtteid nende arengus. Ka Kaup hindab Swedbankiga koostööd väga heaks. „Hindan eriti kõrgelt panga spetsialiseerumist erinevatele majandussektorite, sh puidutööstusele. Selline lähenemine teeb pangast tõeliselt sisuka partneri, kes mõistab süviti sektori eripärasid, näeb tõeliselt numbrite taha ja oskab pakkuda sobivaid finantslahendusi. Selline sektorispetsiifiline lähenemine on Eesti pangandusturul unikaalne,“ tõdes Kaup.

Antud tehing tugevdab Warmestoni positsiooni turul veelgi ja näitab Eesti ettevõtete võimekust tegutseda globaalsel tasandil. „Meil on hea meel näha, et Eesti tööstused on jõudnud faasi, kus neil on piisavalt võimekust ja ambitsiooni, et investeerida ka piiri taha. Püüame omalt poolt igakülgselt aidata sellistel plaanidel realiseeruda,“ lisas Utt.