Avalehele
9 asja, millele tähelepanu pöörata, kui annad oma kinnisvara laenu tagatiseks

9 asja, millele tähelepanu pöörata, kui annad oma kinnisvara laenu tagatiseks

11.10.2018

Paljud inimesed on puutunud kokku enda või kellegi teise võetud laenu kinnisvaraga tagamisega. See tähendab, et kui laenu tagasi ei maksta, on pangal õigus nõuda tagatise andjale kuuluva kinnisvara (nt korter või maja koos maaga) müümist.

Selleks, et pandiga tagatud kohustused oleksid täidetud ja ei lõppeks kinnisvara sundmüügiga, tuleks järgida lihtsaid nõuandeid.

  1. Kaalu hoolega, kas oled valmis riskima ja loobuma endale kuuluvast kinnisvarast, kui laenu tagastamisega tekivad probleemid.

  2. Otsusta, kas Sinu kinnisvara hakkab tagama ainult konkreetset lepingut ja selle muudatusi või võimaldad oma kinnisvaraga tagada ka teisi tulevikus sama pangaga sõlmitavaid lepinguid.

  3. Kui lepid kokku, et Sinu kinnisvaratagatis hakkab tagama vaid konkreetset lepingut ja tulevikus soovitakse sama vara tagatisel uut laenu võtta, tuleb tagatislepingut muuta. Sellega kaasneb täiendav aja- ja rahakulu.

  4. Sul on õigus nõuda nii notarilt kui ka pangalt sõlmitavate tagatislepingute projekte. Nende saamisel tutvu hoolikalt lepingute sisuga. Kui midagi jääb arusaamatuks, küsi kohe selgitust.

  5. Kui Sa ei ole ise laenusaaja, siis küsi laenulepingu kohta teavet laenusaajalt ja/või pangalt.

  6. Palu vajadusel enne tagatise andmise üle otsustamist konsultatsiooni pangalt, notarilt või kasuta õigusabi.

  7. Kontrolli tagatislepingu sisu, et kirjas oleks just see, milles oled nii laenusaaja (kui Sinu vara tagab kolmanda isiku laenu) kui ka pangaga varem kokku leppinud.

  8. Probleemide ennetamiseks ole aktiivne ja tunne huvi, kuidas toimub laenulepingu täitmine. Kui laenusaaja Su küsimustele ei vasta, pöördu kohe panka.

  9. Täielikult tasutud laenukohutuse järel hüpoteek ise ei kustu, kuigi tagatavad nõuded on tasutud. Selleks tuleb võtta ette eraldi tegevused, kaasates notarit ja hüpoteegipidajat.

Kui nõustud oma kinnisvaraga teise isiku laenukohustust tagama, siis pead olema valmis ootamatusteks, sest üldjuhul on kinnisvaratagatisel võetud laenukohustus pikaajaline. Nii nagu laenukohustuse võtmisel tuleb kaaluda, kas kohustus on jõukohane, tuleb sama hoolikalt läbi mõelda ka tagatise seadmine.