Avalehele
Kas 2000 eurot on autoomaniku jaoks suur või väike raha?

Kas 2000 eurot on autoomaniku jaoks suur või väike raha?

Aasta jooksul satub õnnetusse ja vajab kaskokindlustuse abi keskmiselt iga kolmas sõiduki omanik. Keskmine autoõnnetusjuhtumi poolt põhjustatud kahju on pea 2000 eurot. Kuidas sellest kahjust hoiduda?

Maanteeameti andmetel on eelmise aasta lõpu seisuga Eestis registreeritud enam kui 800 000 sõidu- ja veoautot ning ainuüksi selle aasta jaanuaris lisandus meie teedele veel ligi 5000 sõidukit.

Liiklustihedus meie teedel kasvab iga aastaga ning sellega koos kasvab ka risk saada ootamatu ebaõnne osaliseks liikluses. Ometi leidub endiselt liiga palju autoomanikke, kes avastavad liiga hilja, et olid nende riskide vastu kaitsmata.

Iga kolmas sõidukiomanik

Kui suur osa uhiuutest sõidukitest soetatakse liisingu abil ning kaskokindlustuse olemasolu on siis reeglina eeltingimus, siis soodsamate, kasutatud sõidukite seas on enam just autosid, mis soetatakse ilma liisinguta ja enamasti kaskokindlustuse kohustus puudub. Tihtilugu usub sõidukiomanik, et tema sõidukiga midagi ei juhtu või isegi kui juhtub, siis loodab, et tekkinud kahjud on väikesed ning nende likvideerimiseks ei kulu liiga palju raha.

Swedbanki varakindlustuse andmetel satub aasta jooksul õnnetusse või vajab muul moel, kaskokindlustuse abi keskmiselt iga kolmas kaskokindlustuse klient. Kusjuures just õnnetusjuhtumid – teelt väljasõidud, parklates saadud mõlgid, väiksemad plekimõlkimised jne, on üheks peamiseks kaskokindlustuse poolt hüvitatud sündmuseks.

Keskmine õnnetusjuhtumi poolt põhjustatud kahju ulatub pea 2000 euroni, mis on rohkem kui kahekordne Eesti keskmine netopalk. Samas on kaskokindlustuse igakuine keskmine makse 45 eurot.

Lisaks muule aitab kaskokindlustus ka juhul kui vastutuleva auto ratta alt lendab esiklaasi kivi, kui teele jookseb ootamatult metsloom või kui vajad käivitusabi külmal talvehommikul – olukorrad, mis tihti ei sõltugi juhist endast.

15 miljonit eurot

Igal aastal maksavad kindlustusseltsid hüvitist kümnetele tuhandetele sõidukiomanikele, et likvideerida ootamatu olukorra tõttu tekkinud kahju. Makstud kaskokindlustuse hüvitised ulatuvad kümnetesse miljonitesse eurodesse.

Ainuüksi Swedbank P&C Insurance AS hüvitas mullu oma klientidele seesuguseid kahjusid ligi 15 miljoni euro eest. Ilma hea kaskokindlustuseta oleks see summa tulnud sõidukiomanikel endil kanda.

Siit ka küsimus – kas uskuda ja loota, et just Sina oled see juht, kes õnnetu juhuse tõttu ei satu liikluses ootamatustesse või tahad olla täiesti kindel, et isegi kui see juhtub, piirduvad sinu kulud vaid kaskokindlustuse omavastutusega?

Märksõnad: Kaskokindlustus