Avalehele
Miks lähtuda maja renoveerimisel energiatõhususest?

Miks lähtuda maja renoveerimisel energiatõhususest?

09.03.2021

Suurem osa kasutatud maja ostjaid tahab selle oma maitse järgi ümber ehitada. Kuid kuna üks ei välista teist, siis soovitavad ehituseksperdid täna renoveerimisel kasutada jätkusuutlikke lahendusi ning ühtlasi suurendada hoone energiatõhusust. Energiatõhusam valik hoiab nii tervist kui ka rahakotti ning annab palju lisaboonuseid.

Kinnisvara väärtuse tõus

Kõige parem on kodu renoveerimist alustada energiaauditi tellimisega, mis annab selge pildi, millised majaosad vajavad soojustamist või välja vahetamist. Sageli on võimalik maja muuta oluliselt energiatõhusamaks isegi ainult akende või uste vahetamisega. Tasub analüüsida, kas olemasoleva kütte- ja ventilatsioonisüsteemi parandamisega või välja vahetamisega on oodata sisekliima paranemist ning kas ja kui kiiresti plaanitav investeering ära tasub. Energiatõhus eramu võib tähendada ka likviidsemat ja väärtuslikumat vara piirkonna kinnisvaraturul.

Väiksemad igapäevased kulud

Majas elades on kulud soojusele ja elektrile sageli üsna suured. Seetõttu võiks kohe maja ostmisel uurida, millised on kõige suuremad kulud ning kaaluda variante, kuidas maja kulusid vähendada. Lisaks uste ja akende vahetamisele võiks suurema tööna ette võtta ka fassaadi ja katuse soojustamise ning soojusseadme ümberehitamise, sest need muudatused võivad pikas plaanis tuua väga olulise kulude vähenemise. Terve maja soojustamine ja akende-uste väljavahetamine annab soojuse kokkuhoidu kuni 50%, küttesüsteemi automatiseerimise abil on võimalik säästa 5–25% energiakuludest.

Võimalus ise elektrit toota

Lisaks tasub eramajade puhul mõelda kas päikesepaneelide paigaldamine on võimalik ning millised erinevad võimalused selleks on. Päikesepaneelide paigaldus on eramajade omanikele Eestis juba üsna jõukohaseks investeeringuks muutunud. Päikesepaneelide kasutuselevõtt vähendab jooksvaid elektriarveid, aitab tõsta veelgi kinnisvara väärtust ja annab pikaajalise kindluse elektrihinna tõusu vastu. Tarbimisest üle jääva elektri saad võrku müüa ja teenida sellelt tulu vastavalt selles tunnis kehtivale elektri börsihinnale. Päiksepaneeli juba paigaldanud eramajade omanikud ütlevad, et see oli kasulik investeering, investeeringu tasuvuse aja arvutavad paljud juba enne välja.

Soodsamad laenuvõimalused

Swedbankis pöörame aina enam tähelepanu ja teeme soodustusi energiatõhusatele lahendustele ja energiatõhusa kinnisvara ostuks, seda nii uut vara ostes kui ka olemasolevat vara renoveerides. Näiteks tõime 2020. aastal turule Kodu energiatõhususe laenu, mille intress algab 1,99 protsendist. Lisaks pakume soodsat lahendust päikesepaneelide ostmiseks: kuni 20 000 euro suurust tagatiseta laenu, mille maksimaalne laenuperiood on 10 aastat ja intress 4,9%.

 

Kodu energiatõhususe laen

Päikesepaneelide laen