Avalehele
Swedbanki rahastuse abil osteti eelmisel aastal Balti riikides üle 1000 keskkonnasõbraliku auto

Swedbanki rahastuse abil osteti eelmisel aastal Balti riikides üle 1000 keskkonnasõbraliku auto

Möödunud aastaga on Baltikumi elanike huvi keskkonnasõbralike autode vastu märkimisväärselt kasvanud ja seda tõendavad ka Swedbank Liising AS andmed. Möödunud aastal tekkis Baltikumi teedele tänu Swedbanki rahastusele 1166 keskkonnasõbralikku autot, millest enamik ehk 546 autot, osteti just Eestis. Sellele järgnevad Leedu 412 ja Läti 208 autoga.

Et eraisikute ja ettevõtete jaoks keskkonnasõbralike sõidukite kasuks otsustamist lihtsamaks muuta, on Leedus ja Eestis välja töötatud spetsiaalsed riiklikud toetusprogrammid. Näiteks Leedus annab riik sellise kasutatud auto ostmiseks 2000 eurot toetust ja uue auto ostmiseks 4000 eurot. Eestis on läbi Keskkonnainvesteeringute Keskuse jagatav toetus ühe elektriauto kohta 5000 eurot ja nõudlus nende järele ületas märkimisväärselt pakkumist. See on ka vastus küsimusele, miks naaberriigid selles valdkonnas Lätist ees on.

„Keskkonnasõbralike autode populaarsus Baltikumis kasvab ja on rõõmustav, et üha rohkem elanikke langetab otsuse just sellise auto kasuks. Eestlaste seas on tõusnud eelistatuimaks autotüübiks hübriidauto – ligi kolmandik küsitlusele vastanutest soovis oma järgmiseks autoks soetada just hübriidi, selgus Swedbanki poolt tänavu läbiviidud uuringust. Selliste sõidukite kättesaadavuse hõlbustamiseks on Swedbank välja töötanud soodsamad laenutingimused uute või vähekasutatud keskkonnasõbralike autode ostmiseks. Eesti ja Leedu näide on selgeks tõestuseks, et sõidukipargi kiireimaks väljavahetamiseks läheb vaja ka riigipoolset panust ja toetust, “– sõnas Swedbank Liisingu juhatuse liige Heli Silluta.

Swedbanki andmetel kasvab Eestis keskkonnasõbralike autode populaarsus iga aastaga. Parandades keskkonnasõbralike sõidukite rahastamistingimusi, loodab Swedbank aidata kaasa uute ja jätkusuutlikumate harjumuste tekkele meie ühiskonnas.

Näiteks ostes Swedbanki partneritelt uue või kasutatud keskkonnasõbraliku auto, nagu elektri- või hübriidsõiduki, kehtivad tänu keskkonnasõbralikule autoliisingu programmile ka soodsamad liisingtingimused. Selle programmi alla liigituvad kõik sõidukid, mille CO2 heitkogus jääb ühtlustatud ülemaailmse kergsõidukite katsetamise meetodi (WLTP) kohaselt vahemikku 0-130 g / km.

Märksõnad: Auto, Elektriauto