Avalehele
Viis põhjust viia oma roheidee ellu Tartu linnaruumi häkatonil

Viis põhjust viia oma roheidee ellu Tartu linnaruumi häkatonil

Mis oleks, kui saaksid ise kaasa aidata linnaruumi kujundamisele, et linnas oleks mõnus elada nii praegu kui ka 20 aasta pärast? Just selline võimalus praegu on, oled oodatud registreeruma ja ideid välja pakkuma 1. juunini.

Jätkusuutliku elukeskkonna väärtustajana on Swedbank partneriks Tartu linnaruumi häkatonile, mida korraldavad Garage48 ja Tartu linn. Autovabaduse puiestee ja rattaringluse võib tuua viimase aja näideteks, mis on Tartu elukeskkonda veelgi rikastanud. Aga ambitsioon on suurem ja kõik on oodatud kaasa mõtlema, kuidas luua tark ja kõigiga arvestav linnaruum. Tea, et idee ei pea tingimata Tartu-keskne olema, vaid võib olla elluviidav ka teistes linnades.

Toome Sulle välja 5 põhjust, miks Tartu linnaruumi häkatonil kindlasti osaleda:

Suurepärane võimalus õppida.

Häkaton pakub 48 tunni jooksul tohutult võimalusi ebaõnnestuda. Sama palju pakub see võimalusi õppida ja taas õigele rajale saada. Vead, ebaõnnestumised on loomulikuks osaks kõigi karjääri- ja ettevõtluse teekonnal. Kui neid pole võimalik 100% vältida, siis miks mitte võtta neid kui õppimiskogemusi?

Pane oma oskused proovile päriselu probleeme lahendades.

Oled ehk disainer reklaamiagentuuris või andmeanalüütik riigiasutuses, aga kuidas saaksid oma oskusi ära kasutada näiteks linnaruumi kujundamisel? „Alustuseks piisab märkamisest ja tajumisest, millisena tahaksid oma ideaalset elukeskkonda näha, seejärel seda visualiseerida või numbritest fakte välja tuua,“ ütleb Tartu linnaruumi häkatonil mentorina osalev Maris Riim. Igapäevaselt Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuhina tegutsev Riim julgustab, et kohe ei peagi valmis ideega tulema. „Erinevate oskustega inimesed loovad koos suurepäraseid lahendusi. Alustame probleemist. Näiteks linnas elamine ei pea tähendama eemaldumist rohelusest ja teisest liikidest. Kuidas leida tasakaal, kus saaksime toimida koos loodusega, üksteist kahjustamata?“ küsib ta.

Tööta koos kogenud mentoritega ja loo uusi kontakte.

Häkatonil osalemine annab ligipääsu oma ala tegijatele – suurepärastele mentoritele, kellelt väärtuslikku tagasisidet saada ja kes küsivad Sult edasiviivaid küsimusi. Tuleb välja, et häkaton on mentoritele sama põnev kui osalejate jaoks. „Minu jaoks on sellel häkatonil mentorina osalemine väga põnev, sest tuleviku linnaruum ja selle kujunemine on üks mu lemmikteemasid,“ räägib Maris Riim. Ta tegutseb igapäevaselt pangas jätkusuutlikkuse valdkonna teemade eest hoolitsedes, neist rohepööre on eriti fookuses. „Olen jõudnud arusaamisele, et rohepööre ongi vajalik selleks, et nii inimestel, loomadel, lindudel kui putukatel säiliks mõnus ja puhas elukeskkond – seda ka linnas. Ma tahaksin väga näha häkatonil neid lahendusi, mis seda eesmärki toetavad,“ lisab ta.

Muidugi võib häkatonil osalemine aidata leida ka uusi sõpru-tuttavaid või äripartnereid ja karjääri edendada. Häkatonil võid kohata Sinuga sarnaselt mõtlevaid inimesi, kellega edaspidigi midagi ägedat koos teha.

Saad luua midagi uut ja vajalikku.

Väga loogiline on osaleda häkatonil selleks, et luua uus ja töötav lahendus. Garage48 häkatoni puhul korraldatakse ka eelüritusi, et tiim saaks häkatoni saabudes juba lahenduse väljatöötamisele keskenduda. Häkaton ei ole vaid rahastuse või võidu saamiseks. On tiime, kes jõuavad eduni alles pärast paljusid häkatone. Põhiline on siiski kogemus luua mitte millestki midagi, õppida ja rõõmu tunda. Ja kui hästi läheb, saad oma elukeskkonda päriselt paremaks muuta.

ja muidugi auhinnad!

Kõik eelnev oli ka justkui auhinnaks, aga kirsiks tordil on see, et kolmele parimale meeskonnale leiab Tartu linn võimaluse ende ideede elluviimiseks linnaruumis. Swedbank kindlustab ühele tiimile otsetee meie prototüüpimise rahastu Prototroni sügisvooru programmi ja pileti sTARTUp Day 2022 ärifestivalile. Auhinnafond on täienemas veelgi.

Oled väga oodatud osalema, et luua targa, rohelise ja kestliku elukeskkonna lahendusi! Ideed on oodatud 1. juunini ja häkaton toimub 3.-5. juunil Tartus Lodjakojas. Vaata lisa siit.

 

Märksõnad: Garage 48, Häkaton