Tagasi
Eesti ettevõtja valib naabriga võrreldes kallima auto

Eesti ettevõtja valib naabriga võrreldes kallima auto

Swedbanki analüüs näitab, et kui Lätis ja Leedus on ettevõtete liisitud auto keskmine kogumaksumus  29 000 eurot, siis Eestis eelistatakse veidi kallimaid sõidukeid. Eesti ettevõtja valib auto, mille keskmine hind on 31 000 eurot. Balti riikide ettevõtjad ostavad peamiselt Volkswageneid, Škodasid ja Toyotasid. Need moodustavad enam kui ühe kolmandiku kõikidest eelmisel aastal liisitud sõidukitest.

2017. aastal sõlmis Swedbank Eestis kohalike ettevõtetega hulganisti autode liisingulepinguid, mille koguväärtus oli ligikaudu 126 miljoni eurot. Leedus rahastati autosid samal perioodil ligikaudu 57 ja Lätis 55 miljoni euro eest.

Ettevõtja eelistab uut autot

Uute autode liisimise poolest on Balti riikidest esirinnas Leedu. 74% Leedu ettevõtete liisitud autodest olid uued. Läti ettevõtetel oli see näitaja 68% ja Eestis 54%. Oleme märganud, et kui Baltikumis tegutsev ettevõtja vahetab ametiautot, võtab ta üha sagedamini liisingusse uue sõiduki. Uute autode osakaal kasvas Lätis 8%, Leedus 4% ja Eestis 2% võrra.

Eestis liisitakse autosid ja tarbesõidukeid üldjuhul neljaks aastaks. Sarnane suundumus on valdav ka teistes Balti riikides.

Liisinguportfellile ennustatakse kestlikku kasvu

2017. aastal kasvas Eestis ja Lätis juriidiliste isikutega sõlmitud liisingulepingute koguarv eelmise aastaga võrreldes vastavalt 11% ja 19% võrra. Leedus jäi sel perioodil sõlmitud liisingulepingute koguarv samale tasemele.

Swedbanki eksperdid prognoosivad Baltikumis liisinguportfelli kogumahu kasvu. Ettevõtjad uuendavad ja laiendavad oma sõidukiparki kõigis Balti riikides ning eelistavad üha enam uusi autosid. See elavdab autoliisinguturgu, millele ennustatakse tänavu kestlikku kasvu.

Autokalendrist saad vaadata, millised uued ja uuendatud mudelid tulevad tänavus turule, sealsamas saad kasutada ka liisingukalkulaatorit.