Tagasi
Mai on transpordikulude vähendamise kuu

Mai on transpordikulude vähendamise kuu

Maikuus otsivad #Kogumispäeviku grupi liikmed alternatiivseid liikumisviise, mis aitaksid vähendada autoga sõitmist. Autoga sõitmise vähendamiseks võib olla mitmeid põhjuseid. Esiteks, vajadus kütusekuludelt raha kokku hoida. Teiseks, soov tervislikumalt elada ja rohkem liikuda. Ja kolmandaks mure keskkonna pärast.

Miks me ei suuda loobuda autost, mis neelab raha?

Paljud ei suuda autost loobuda seetõttu, et juba tehtud kulutused tunduvad liiga suured. See võib olla tingitud pöördumatute kulude (sunk cost) tõttu. Näiteks mõtleme, et olen selle auto parandamisele juba nii palju raha ja aega kulutanud, et selle maha müümine ei oleks mõistlik. Tajume, et kulutatud aeg ja raha läheksid raisku, parem on jätkata sama auto parandamist. Tegelikkuses oleks aga siiski mõistlikum kahjud vastu võtta ja tulevikus enam mitte sellesse asjatult juurde investeerida. Nii väldiksime ka tulevikus tekkivaid täiendavaid kulusid.

Kuidas panna end rohkem liikuma?

Uuringud näitavad, et inimesed kipuvad olema liialt enesekindlad ja uskuma oma eluviiside tervislikkusesse, isegi kui objektiivsed tervisenäitajad seda ei kinnita. Näiteks Lõuna-Aafrika Vabariigis uurisid arstid, käitumisteadlased ja riigivalitsejad, kuidas saaks inimesi enam jala käima meelitada. Seal on probleemiks kõrgelt haritud ja kontoris tööd tegevate elanike rasvumine. Nad istuvad liiga suure osa päevast paigal ega pööra piisavat tähelepanu oma tervisele. Eksperimendi korras jagati ühe asutuse töötajatele sammulugejad, neid motiveeriti osalema läbi mängulise väljakutse ja võimaluse auhinda võita. Samuti said nad personaalset tagasisidet oma tervisekäitumisele. Katse tulemusena vähenes kehakaal ja paranesid tervisenäitajad 70 protsendil katses osalenuist (OECD, 2017).

See näitab, et mõõdetava eesmärgi ja võistlusmomendi abil saab nügida end tervislikumalt käituma. Ka mitmed #Kogumispäeviku väljakutsed põhinevad sarnastel teguritel. Pannes kirja oma sammude arvu ja võrreldes seda teiste grupi liikmetega, on võimalik oma liikumisharjumusi endale kasulikumas suunas kujundada.

Milline on ühe autosõidu mõju kliimale?

Üheks argumendiks autoga sõitmise vähendamiseks võib olla ka ökoloogiline jalajälg. Inimestel pole aga lihtne mõista, millist mõju nende üksikud teod omavad. Tihtipeale mõeldakse, et „see täna autoga sõidetud ots ei muuda ju planeedi kliimat.“ Kui aga iga indiviidi pisikesed otsused kokku liita, on tulemuseks siiski kogu maailma muutev jõud. Seda on aga raske mõista, sest meie käitumise mõju pole koheselt nähtav ega käegakatsutav.

 

Leonore Riitsalu on MTÜ Rahatarkus kaasasutaja.