Avalehele
7 nõuannet, kuidas välismaal enda rahaasju turvaliselt hoida

7 nõuannet, kuidas välismaal enda rahaasju turvaliselt hoida

Välismaale puhkusele sõites tasub olla tavapärasest valvsam, sest puhkusemeeleolu ja võõras keskkond võivad tekitada olukorra, kus me oma rahaasjade turvalisusele nii suurt tähelepanu ei pööra. Rahaasjade Teabekeskus jagab 7 nõuannet, mida nii kaardiga kui sularahas tasudes silmas pidada.

1. Enne viipamist kontrolli summat

Viipemakseid saab teha nii Eestis kui välismaal kohtades, kus on nähtaval vastav tähistus. Sama sümbol on ka viipemakse võimalusega kaartide peal. Kui Eestis on viipemakse limiidiks 50 eurot, siis teistes riikides võivad limiidid olla suuremad. Enne kaardiga viipamist kontrolli, et makseterminalis olev summa vastab Sinu ostusummale. Kui Sa viipemakseid teha ei soovi, siis saab selle võimaluse interneti- või mobiilipangas sulgeda.

2. Pangaautomaate kasutades ole tähelepanelik

Pangaautomaatide ülesehitused on erinevad. Osad automaadid väljastavad enne sularaha ja siis alles pangakaardi, kuid on ka automaate, mis tagastavad esmalt kaardi ja seejärel sularaha. PIN-koodi sisestamisel tasub samuti olla hoolas ning vajadusel varjata koodi sisestamist käega. Kui märkad pangaautomaadi küljes midagi ebatavalist, näiteks liimijälgi kaardipilu juures või seda, et klaviatuur on ebatavalise kujuga, siis hoidu kaardi sisestamisest ja teavita sellest panka.

Lisaks tasub teada, et sularaha väljavõtmine välismaal on tasuline. Teenustasu koosneb üldjuhul kahest osast – fikseeritud tasu ning teatud protsent väljavõetavast summast. Näiteks 100 euro väljavõtmine võib maksta ligikaudu 5 eurot.

3. Ära lase oma pangakaarti silmist

Kaupluses või teenindusasutuses kaardiga makstes ole alati juures, kui kaarditehingut tehakse. Ära luba teenindajal viia oma kaarti tagaruumi, sest on oht, et teenindaja läheb kaardiga taharuumi eesmärgiga teha pangakaardist koopia.

4. Vaata üle oma pangakaardid

Enne reisile minekut tasub üle vaadata oma pangakaartide limiidid. Seda saab mugavalt teha kas interneti- või mobiilipangas. Kaartidele tuleks seada mõistlikud limiidid. Lisaks tasub üle kontrollida oma pangakaartide kehtivusajad. Vajaduse korral uuenda kaarte enne välismaale minekut, sest välismaal olles võib kaardi taotlemine ja kättetoimetamine võtta aega ning sellega kaasnevad ka lisakulud. On kasulik, kui Sul on reisil kaasas vähemalt kaks pangakaarti. Kui üks kaob, saad kasutada teist. Ka tasub üle vaadata kaartide tingimused ja kasutusvõimalused, sest osa kaartidega kaasneb reisi- või ostukindlustus.

5. Maksmisel eelista välisvaluutat

Riikides, kus ei ole käibel euro, tasub eelistada maksmist kohalikus valuutas. Seda nii sularahas kui pangakaardiga arveldades. Osad makseterminalid küsivad enne tehingu teostamist, kas ostja soovib tasuda kohalikus valuutas või eurodes. Sellisel juhul tuleks eelistada välisvaluutat, sest see on üldjuhul soodsam.

6. Uuri, kas ja millise kaardiga saab sihtkohas maksta

Maailmas on enim levinud Visa ja MasterCardi kaardid. Mõlemad on võrdselt head ning pakuvad kvaliteetset teenust. MasterCardi ja Visa kaarte aktsepteeritakse üle maailma ning nende kasutusvõimalused on sarnased. Enne reisile minekut kontrolli, kas Sinu kaardiga saab sihtkohariigis sularaha välja võtta. Üldjuhul kehtib reegel, et kui reisi sihtkohas on olemas ühe või teise kaardibrändi pangakaarte aktsepteerivad sularahaautomaadid, saab sealsetes poodides samade kaartidega ka tasuda. Nimekirjaga saab tutvuda MasterCardi või Visa kodulehel.

7. Kaardi kaotamisel sulge see viivitamatult

Kui Sinu kaart kaob või see varastatakse, siis teavita sellest kohe oma panka. Osade pankade mobiilirakendustes on võimalik ka ise kaart ajutiselt sulgeda ja see ülesleidmisel taas avada. Kui sulged kaardi kohe, väheneb oluliselt võimalus, et keegi saab Sinu kaarti kuritarvitada.