Avalehele
Suvepuhkuseks Leetu – 5 ägedat kohta lastega peredele

Suvepuhkuseks Leetu – 5 ägedat kohta lastega peredele

Suvepuhkused on ukse ees ning kindlasti ka palju mõtteid, kuhu perega minna. Reise kavandades kipume sageli kaaluma kaugeid sihtkohti, häid reisidiile Euroopas või siis piirdume vaid oma kodumaaga, kus on samuti imeilusaid kohti ning üritusi tulemas. Kui aga hing igatseb korraks Eestist ka väljapoole piiluda, siis Leedu oleks kindlasti üheks heaks sihtkohaks, mis kodule lähedal, kuid samas väärt avastamist. Toome Sinuni 5 ägedat kohta, mida Leedus lastega külastada ning lisaks jagab Swedbanki riskikindlustuse valdkonna juht Aleksei Žemkov Sulle kasulikke nippe, et oleksid mõnusaks reisiks hästi ette valmistunud.

Druskininkai Aqua Park

Nemunase jõe kalda lähedal asuv veepark on oma 30 000 ruutmeeri suuruse alaga Baltimaade suurim. Seal on rohkelt liutorusid, erinevaid basseine, mis imiteerivad nii merelaineid kui jõevoogusid, veeliumäed, mullivannid ning 19 erinevat sauna. Seikluslikule veepuhkusele lisaks tasub rentida jalgrattad, et avastada kohalikke metsaradu puujuurikatest ehitatud muinasjutuliste olenditega teede ääres ning külastada hubaseid välikohvikuid.

https://www.akvapark.lt/

Varnikai looduselamusrada

Käänuline rada üle raba Varnikai metsas viib linnakärast eemale selle loodusliku ala kõige huvitavamatesse paikadesse. Vernikai kaitsealal on puutumata metsaala, kus leidub ohustatud ja haruldasi taime- ja loomaliike. Külastajate mugavuse huvides on kaitseala kaunimatesse ja raskemini ligipääsetavatesse kohtadesse paigutatud pinkidega lehtlad, kolm vaateplatvormi ja kümme puhkepeatust.

https://exploretrakaivilnius.lt/lv/muizas-un-parki/varniku-izzinas-taka

Dino Park

Dino Park asub Klaipedast vaid 7 kilomeetri kaugusel. Tegu on dinosaurustele pühendatud teemapargiga, kus leiab tegevust nii suurtele kui väikestele. Kohapeal saab otsida väljapääsu peeglilabürindist, sõita elektriautodega, käia 5D kinos ning vaadata liikuvaid ja helendavaid LED-dinosauruseid. Loomasõpru ootavad ka jänesed ja alpakad.

https://en.dino.lt/kaip-atvykti-i-dino-parka

Puulatvades asuv jalutusrada Anykščiai põlismetsas

Üks Leedu külastatumaid vaatamisväärsusi on puulatvades asuv jalutusrada. See on 300 meetrit pikk ning raja ülemine punkt on 21 meetri kõrgusel. Teras- ja betoonkonstruktsiooniga rada annab külastajatele võimaluse imetleda kõrgustest Anykščiai põlismetsa. Puulatvadest paistavad linnulennult ka Sventaja jõgi, Anykščiai linn ja sinna viivad teed.

https://lajutakas.lt/home/

Köisraudtee

Druskininkais aastaringselt töötav köisraudtee on Leedus ainulaadne transpordiviis ja suurepärane meelelahutus nii lastele kui ka täiskasvanutele. Kajutid mahutavad kuni kümme inimest ja alustavad marsruuti köisraudtee jaamast (Druskininkai veepargi lähedal) teisele poole Nemunase jõge, kuhu “lendate” kuni 45 meetri kõrgusel üle 7,5 minuti. Teekonna jooksul saab imetleda kauneid Druskininkai metsi, Nemunase jõe keerdkäike ja imelist linna panoraami.

https://www.lynukelias.lt/en/

Kui lastega põnevad reisisihtkohad välja valitud ning sobivad kuupäevad paigas, soovitab Aleksei ka veenduda, et kõik dokumendid ja rahaasjad oleksid korras. Mis see tähendab?

  • Võimalusel võta alati reisile kaasa kaks pangakaarti ja üks neist võiks olla krediitkaart. Esiteks on see abiks juhul, kui üks kaart peaks kaduma või katki minema; teiseks on tihti teatud teenused – näiteks hotellibroneeringud või rendiauto – saadaval ainult krediitkaardiga. Kui kaart kaob, anna sellest koheselt oma pangale teada. Swedbanki kliendid saavad näiteks kaardi ka ise vajadusel pangaäpis blokeerida ja taasavada.
  • Välismaale minnes soovitame sõlmida reisikindlustuse, mis on muuhulgas abiks ka ootamatute meditsiiniabikulude hüvitamisel. Kõikidel reisijatel, kellel on Swedbanki Gold või Platinum krediitkaart või kes sõlmivad Swedbankis reisikindlustuse lepingu, kehtib automaatselt ja ilma lisatasuta ka COVID-19 kaitse, kui nad on täitnud eeltingimused. Krediitkaardiga kaasneva reisikindlustuse meditsiiniabi summa on Swedbanki klientidele 750 000 eurot kindlustatu kohta ning kindlustatud on ka näiteks koos kaardiomanikuga reisivad alaealised lapsed ja elukaaslane või abikaasa.
  • Kui reisid autoga, teosta sõidukile reisieelne kontroll. Samuti vaata üle tagavararatta seisukord, vajalikud vahendid rehvivahetuseks või võta kaasa rehviparandusvaht, mis päästab sind edukalt juhul kui rehviga midagi väiksemat juhtub.
  • Kontrolli kindlasti liikluskindlustuse kehtivust ning trüki välja liikluskindlustuse poliis, mis pane autos kindlasse kohta. Liikluskindlustus on kohustuslik kõikjal. Ilma selleta liigelda ei tohi. Liikluskindlustuse kehtivust saab kontrollida Liikluskindlustuse Fondi lehel. Kaalu ka koguriskikaitsega kaskokindlustuse sõlmimist, mis hüvitab pea kõik sõidukile põhjustatud ettenägematud ja ootamatud kahjud, hoolimata süüdlasest või õnnetuse toimumise kohast.
  • Swedbanki klientidele kehtib kaskokindlustusega 24h autoabi teenus kogu reisiteekonnal, mis hüvitab kõik mõistlikud ja põhjendatud kulutused ning vajadusel ka katkise auto Eestisse transportimise. Näiteks pukseerimisteenus välisriigis võib äärmiselt kulukaks osutuda. Ole nutikas ja lisa autoabi number telefoni kontaktide hulka ning paberil näiteks auto kindalaekasse. Swedbanki kaskokindlustuse ööpäevaringne autoabi number on 888 2111.
  • Lisaks kontrolli, et juhiluba oleks kehtiv ja autodokumendid korras, ning tee endale eelnevalt selgeks, millised on kohalikud nõuded ja reeglid. Euroopa riikide kohta leiad infot rakendusest GoingAbroad. Vii end eelnevalt kurssi oma marsruudil olevate maksuliste teelõikudega –  maksuliselt teelõigult ilma maksutähisteta väljumine võib tuua kaasa rahatrahvi.
  • Kui ületad autoga Eesti riigi piiri, olgu nii Sul kui Sinu reisikaaslastel kohe käepärast võtta kehtiv isikut tõendav dokument – pass või ID-kaart, mida piirivalve kontrollib.
  • Kui laps reisib ühe vanemaga või mitte oma vanema(te)ga, võib olla vajalik vormistada vanema või eestkostja kirjalik nõusolek, mille näidisblanketi leiad ReisiTargalt koduleheküljelt.
  • Reisides lemmikloomadega, tutvu nõuetega Veterinaar- ja toiduameti kodulehel ja juhenditega Maaeluministeeriumi kodulehel.

Rohkem infot auto kindlustamise, reisikindlustuse ja krediitkaardiga seotud hüvede kohta leiad Swedbanki koduleheküljelt.

Märksõnad: autoreis, Lapsed, Leedu, Pere