Avalehele
Taksoeksperiment: kas sama teekond tähendab ka sama hinda?

Taksoeksperiment: kas sama teekond tähendab ka sama hinda?

Käes on maikuu viimane päev, mis tähendab lisaks ilusale ilmale ja linnulaulule ka seda, et lõpusirgele on jõudnud #Kogumispäeviku transpordikuu. Tavaliselt mõeldakse transpordi all kas auto või ühistranspordi kasutamist, aga tegelikult teevad paljud inimesed oma igapäevased sõidud ka taksoga. Mina olen muide üks neist. Et teaksin, millist taksoteenust eelistada, viisin läbi väikese taksoeksperimendi, proovides ühel päeval nelja erinevat taksoäppi – Taxifyd, Yandexit, Taxigod ja Uberit.

Kõik sõidud toimusid Swedbanki Liivalaia tänava peahoone ja Telliskivi Loomelinnakus asuva Tagasi Kooli kontori vahel, mille vahemaa Google Mapsi andmetel on umbes 3,2 kilomeetrit. Kokku tegin neli sõitu: esimesed kaks tööpäeva alguses ja teised kaks pärastlõunal. Kuna teatavasti sõltuvad taksohinnad ajast ning nõudlusest, siis kindlasti ei esinda mu eksperimendi tulemused täit tõde, kuid mingi tunnetuse andis mulle küll.

Yandex

Yandexi näol on tegemist uue äpiga, mis pakub hetkel Eestis kõige soodsamaid sõite. Kuna nende teenus on äsja turule tulnud, siis ilmselt on soodsad hinnad seatud selleks, et endale teed rajada.

Kuna olin põnevil uut asja esimesena proovima, siis sellega päeva alustasingi. Olin küll varem siit-sealt kuulnud Yandexi kohta negatiivset tagasisidet, aga hoidusin eelarvamusest ning lootsin parimat. Hea, et seda tegin, sest minu kogemus oli igati positiivne. Äpp ise on minu hinnangul kasutajasõbralik, takso tuli kohale mõne minutiga ning auto oli uus ja korralik. Minu sõit läks maksma ainult 1,30 eurot ja selle raha eest sain rohkem kui küll. Ainsa miinusega tooksin välja selle, et autojuht ei osanud eesti keelt ning mul oli keeruline temaga suhelda. Õnneks taksoäppi kasutades seda eriti tegema ei peagi.

Taxify

Telliskivist tagasi sõitsin Taxify äpiga ning selle teenusega on mul kogemust olnud juba mitu aastat. Ma ei ole kunagi pidanud Taxifys pettuma, sest nende taksod tulevad alati kiirelt kohale, autod on korralikud ning hind mõistlik. Minu sõit Telliskivist Liivalaiale maksis 3,20 eurot, mis on selle vahemaa kohta täitsa soodne. Ühtegi miinust ma Taxify osas välja tuua ei oska.

Taxigo

Taxigo äppi kasutasin ma esimest korda ning sõitsin sellega pärastlõunal Liivalaialt Telliskivisse. Minu jaoks oli see rakendus teistega võrreldes ebamugavam, kuna sisaldab endas mitmeid taksofirmasid, mida pidi äpis eraldi läbi klõpsama. Kui näiteks esimene taksofirma ei saanud tulla, siis pidin edasi proovima. Teised äpid teevad selle osa tööst minu eest ära. Üllatav oli see, et takso tuli kohale umbes 15 minutit, teiste äppidega on ooteaeg olnud tavaliselt lühem. Pean tunnistama ka seda, et see oli ainus auto, mille sisu oli kohati katkine ning kus näiteks uksetihendid rippusid lahtiselt. Taxigo äpiga läks sõit maksma 3,60 eurot.

Uber

Taksoeksperimendi lõpetasin Uberiga, mida olen varem mõned korrad kasutanud. See teenus on minu arust olnud alati usaldusväärne ning ma ei pidanud ka sel korral pettuma. Auto tuli kohale kiirelt, oli uus ja puhas ning juht viisakas. Kasutasin Uberit kell 15:38, mis ei tohiks olla päris tipptunni aeg, aga arve oli sellele vaatamata 8,29 eurot. Samas võis suurem hind ja nõudlus olla tingitud samal õhtul Tallinnas toimunud Nickelbacki kontserdist. Nagu ma juba eelpool mainisin, on hindade võrdlemine keeruline, kuna olenebki suuresti sõidu ajast ja nõudlusest. Seetõttu ei hakka ma siinkohal põhjapanevat hinnangut andma, kas üks või teine äpp on kallim kui teised.

Kuna suvi on tulekul, kavatsen tegelikult sagedased taksosõidud vahetada hoopis omaenese kondimootori vastu ning soovitan seda ka teile!

 

Et saada rohkem kasulikke nõuandeid, liitu #Kogumispäeviku grupiga.

Märksõnad: Mobiiliäpp, Transport