Tagasi
Hindade kasv ootuspäraselt kiire

Hindade kasv ootuspäraselt kiire

Kui märtsis jäi inflatsioon veidi alla kolme protsendi, siis aprillis hindade kasv jällegi kiirenes ning kokkuvõttes oli keskmine tarbijakorv 3,2% kallim kui aasta varem. Kõige suurema panuse tarbijahindade kasvu andis toidu ja mittealkohoolsete jookide hinnakasvu kiirenemine 4,5 protsendini aastases võrdluses.

Tarbijakorvile avaldab kõige suuremat mõju toidu ja transpordi kallinemine

Transport kallines aastaga 5,5% ning kuigi nafta hind on maailmaturul juba pikemat aega kõikunud vahemikus 50-55 USA dollarit barrelist, siis mõned kuud mõjutab transpordi hinnakasvu veel nafta madal võrdlusbaas eelmise aasta esimesest poolest. Swedbanki prognoosi järgi jõuab naftabarreli hind selle aasta lõpuks 58 USA dollarini ja püsib 60 dollari juures terve järgmise aasta.

Aprillis tõusid tavapärasest veidi kiiremas tempos ka toitlustus ja majutusteenuste hinnad, mis olid 6,8% kallimad kui aasta varem. Ainsa kaubagrupina langesid sideteenuste hinnad 2,5% võrra.

Hinnakasv püsib edaspidigi kiire

Swedbanki prognoosi järgi püsib hinnatõus 3% lähedal terve aasta vältel tänu toorainete kallinemisele ning aktsiisimaksude tõusule.