Tagasi
Hindade langus juulis väiksem kui eelnevatel kuudel

Hindade langus juulis väiksem kui eelnevatel kuudel

Kaubad ja teenused olid juulis 0,1% võrra odavamad kui aasta tagasi. Hindade langus oli juulis väiksem kui juunis tänu toiduainete, peamiselt kala ning puu- ja köögiviljade, hindade tõusule. Ka rõivaste ja jalanõude hinnad kerkisid juulis rohkem kui varasematel kuudel. Alkoholi ja tubaka hindu tõstis aasta esimesel poolel toimunud aktsiisimäärade tõus.

Odavama nafta negatiivne panus Eesti hinnaindeksisse on viimastel kuudel vähenenud. Nafta hind saavutas oma madalaima taseme jaanuaris ja kallines seejärel kuni juunini. Juulis nafta hinna kallinemine peatus. Selle põhjuseks olid naftatoodete erakordselt suured varud maailmas. Juulis oli toornafta hind eurodes arvestatuna umbes viiendiku võrra madalam kui aasta varem. Nii transport kui küte olid Eestis umbes 5% odavamad kui aasta tagasi. Nafta hind peaks aasta teisel poolel püsima vahemikus 40-50 USA dollarit barreli kohta.

Tarbijahinnad peaksid Eestis aasta teisel poolel kerkima hakkama. Seda toetavad toorainete järg-järguline kallinemine ja tasuta kõrgharidusreformi rakendumise negatiivse mõju kadumine hinnaindeksist. Jätkuvalt kiire palga ja tarbimise kasv võimaldavad ettevõtetel siseturule suunatud toodete ja teenuste hindu tõsta.