Tagasi
Hinnatõus kiirenes mootorikütuste kallinemise tõttu

Hinnatõus kiirenes mootorikütuste kallinemise tõttu

Hinnatõus kiirenes novembris oodatult, 4,2 protsendini. Inflatsiooni panustasid kõige rohkem toit, alkohol ja mootorikütused. Hinnatõus kiirenes mootorikütuste kallinemise tõttu.

Toiduained kallinesid aastataguse ajaga võrreldes ligi 8%. Nende hindu mõjutas piima- ja köögi- ning puuviljade hindade tõus. Hinnatõusu taga on põllumajanduse jaoks ebasoodne ilmastik ja tugev nõudlus.

Kõrgemad aktsiisimäärad kergitasid alkoholi, tubaka ja mootorikütuste hindu. Viimast tõstis ka toornafta hinnatõus. Novembris oli toornafta hind eurodes 23% kõrgem kui aasta tagasi. Nafta hind on ülespoole liikunud maailmamajanduse elavnemise järel tugevnenud nõudluse, OPECi tootmismahtude vähendamise ja poliitiliste pingete kasvu toel, eelkõige Saudi Araabias. Novembris otsustas OPEC pikendada tootmiskvoote järgmise aasta lõpuni.

Järgmisel aastal peaks hinnatõus mõnevõrra aeglustuma

Swedbanki prognoosi järgi aeglustub hinnatõus selle aasta 3,5 protsendilt järgmisel aastal 3,0 protsendini. Sellest ligi kolmandiku moodustab alkoholi, tubaka ja bensiini aktsiisimaksumäärade tõus. Hinnatõusu aeglustumise taga on väliste hinnasurvete leevenemine: nii nafta kui muude toorainete hinnatõus peaks järgmisel aastal pidurduma.