Avalehele
Enefit Green aktsiate märkimine on alanud

Enefit Green aktsiate märkimine on alanud

Teisipäeval, 5. oktoobri hommikul avalikustas taastuvenergia ettevõte Enefit Green aktsiate esmase avaliku pakkumise (IPO) täpsed detailid ning alustas aktsiapakkumisega uutele investoritele. Aktsiapakkumine lõpeb 14. oktoobril kell 14.00. Kauplemine Enefit Greeni aktsiatega Tallinna börsi põhinimekirjas algab eelduslikult 21. oktoobril.

Pakkumise hinnavahemik on 2,45 – 3,15 eurot ning investorite märkimiskorralduste puhul arvestatakse kõrgeima hinnaga ehk 3,15 eurot aktsia kohta. Pakkumise lõplik hind määratakse kindlaks investorite nõudluse väljaselgitamise protsessi kaudu ja see on ühesugune nii jae- kui ka institutsionaalses pakkumises osalevatele investoritele.

Lisaks plaanib Enefit Green avalikul aktsiapakkumisel eelistada Balti riikide jaeinvestoreid ja kontserni töötajaid. Investoritele tagatakse minimaalselt kuni 1000 märgitud aktsiat ning Eesti Energia ja Enefit Greeni töötajatele minimaalselt kuni 2000 märgitud aktsiat. Aktsiate lõplik jaotus selgub pärast pakkumisperioodi lõppu.

Enefit Greeni jaepakkumise peakorraldaja Swedbanki esindaja Mihkel Torimi sõnul võib Enefit Greeni profiili ja IPO mahtu arvesse võttes pakkumise vastu oodata väga suurt huvi. „Investoritel on võimalus saada piirkonna ühe tugevaima taastuvenergiafirma omanikuks ajal, kui nõudlus taastuvenergia järele näitab kogu maailmas kiiret kasvu. Ettevõte kavatseb tuule- ja päikeseparkidesse investeerides suurendada taastuvelektri toodangut ning ettevõtte tulusid,“ ütles Swedbanki Balti ja Soome investeerimispanganduse juht Torim.

Enefit Green soovib IPOga kaasata kuni 100 miljonit eurot ettevõtte kasvustrateegia rahastamiseks. Aktsiapakkumisega kaasatud kapitali kasutatakse lähiaastate perspektiiviga tuule- ja päikeseparkide arendamiseks, millega kasvaks ettevõtte tootmisvõimus kuni 600 megavati võrra.

Pakkumise baasmahu juures pakutakse investoritele kuni 17,3% Enefit Greeni aktsiatest. Suure nõudluse korral võidakse emaettevõttele kuuluvate olemasolevate aktsiate pakkumise arvu suurendada kuni 60 miljoni euro võrra. Sellisel juhul moodustab kogu investoritele pakutavate aktsiate hulk kuni 26,4% ettevõtte aktsiatest ja aktsiapakkumise rahaline maht kasvab kuni 175 miljoni euroni. Täpsemad avaliku aktsiapakkumise detailid leiad eestikeelsest prospekti kokkuvõttest või täispikast prospektist ettevõtte kodulehel.

 

Faktid investeerimishuvilisele

  • Aktsiapakkumisest ja ettevõttest rääkisid värskelt ettevõtte juhid Aavo Kärmas ja Veiko Räim Investeerimisjuttude podcastis.
  • Pakkumisperiood algas 5. oktoobril 2021 kell 10.00 ja lõpeb 14. oktoobril kell 14.00.
  • Börsile on plaanis tuua 17,3 – 26,4% ettevõtte aktsiatest, enamusosanikuks jääb emaettevõte Eesti Energia AS.
  • Aktsia hind avalikul pakkumisel jääb vahemikku 2,45 – 3,15 eurot.
  • Jaeinvestoritele jaotatakse minimaalselt kuni 1000 märgitud aktsiat.

 

Enefit Green täna ja tulevikus

Täna on Enefit Green Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvenergia ettevõte, millele kuuluvad Eestis, Lätis, Leedus ja Poolas kokku 22 tuuleparki, 38 päikeseelektrijaama, 4 koostootmisjaama, pelletitehas ja hüdroelektrijaam. Ettevõtte taastuvenergia tootmisvõimsus on kokku 457 megavatti.

Ettevõte on juba avalikult teada andnud kahe uue tuulepargi Šilale II ja Akmene rajamisest Leedus, millest esimese puhul on ehitustööd alanud. Mõlemad tuulepargid valmivad 2023 aastal ja tõstavad ettevõtte taastuvenergia tootmisvõimsusi kokku 118 megavati võrra.
Kui täna on ettevõtte taastuvelektri tootmisvõimsus 457 megavatti, siis kogu välja öeldud arendusportfelli realiseerimisel kasvatab ettevõte tootmisvõimsusi, enda seniste plaanide kohaselt aastaks 2025, rohkem kui kaks korda ehk 1,1 gigavatini.

Ambitsioonikale kasvuplaanile lisandub samuti ettevõtte poolt varem välja öeldud avamere tuuleparkide arenduspotentsiaal kuni 2100 megavatti. Kokku on Enefit Greeni lühikeses ja pikas perspektiivis töösse võetud arendusprojektide koguvõimsus Eestis, Lätis, Leedus, Poolas ja Soomes kuni 4,3 gigavatti. Ettevõtte pikema tutvustuse leiad meie varasemast blogipostitusest.

Aktsiad on mõistlik märkida Swedbankis

Enefit Greeni aktsiate esmasel avalikul pakkumisel osalemiseks saab jaepakkumise peakorraldaja Swedbanki internetipangas aktsiad märkida tasuta. Kui tegemist on esimese aktsiainvesteeringuga, siis tuleb veenduda, et on olemas aktsiate märkimiseks vajalik väärtpaberikonto või avada meie internetipangas uus väärtpaberikonto.

Swedbanki klientidele on kõigi tehingute tegemine Balti aktsiatega tasuta ja eraisikutele kuni 30 000 euro ulatuses väärtpaberiportfelli hoidmisel haldustasu ei arvestata.

 

Käesolev artikkel on kirjutatud vaid informatsioonilistel eesmärkidel ning käesolevat teavet ei tohiks käsitleda kui soovitust, nõuannet, pakkumust või juhist finantsinstrumendi ostmiseks või müümiseks ega mistahes järgnevaks tehinguks. Antud teave põhineb meie hinnangul usaldusväärsetest allikatest saadud infol. Tuletame meelde, et investeeringutelt tootluse teenimine eeldab endast alati riski võtmist ning mineviku tootlus ei garanteeri sarnast tootlust tulevikus.