Avalehele
Aktsiate TOP: eelistati Eestit ja USAd

Aktsiate TOP: eelistati Eestit ja USAd

Septembris eelistasid Swedbanki kliendid lisaks kodupanga aktsiale peamiselt aktsiaid Tallinna börsilt ning USA-st.

Swedbanki aktsia tõusis eelmisel kuul 15 protsenti. Üheks põhjuseks võib pidada Morgan Stanleyt, kes andis Swedbanki aktsiale ostusoovituse, koos 175 kroonise hinnasihiga. Investeerimispanga hinnangul on Swedbank aktsia teiste Põhjamaade pankadega võrreldes „parim valik“.

Southwestern Energy ja Chesapeake Energy olid septembris aktsiad, millega panustati naftahinna järsule tõusule. Nafta hind kerkis kuu keskpaigas 20%, kuna droonidega rünnati Saudi Araabias asuvat Aramco rafineerimistehast, mis moodustab peaaegu 5% globaalsest naftatootmisest.

Tallinna Kaubamaja aktsia vajus septembris tasemeni, mida viimati võis näha 2016. aastal. Põhjuseks peetakse suurinvestorit KJK Fundi, kes oli septembri seisuga müünud kokku pooleteist aastaga ligi 1,3 miljonit aktsiat.

Alibaba Group aktsia kukkus septembri tipust peaaegu 10%, kuna investoritele valmistasid muret tuleviku kasvuväljavaated.

Teva Pharmaceutical pakkus investoritele korralikku närvikõdi, kuna kõigepealt rallis aktsia 20% ning kukkus siis 17%. Israeli farmaatsiafirmasse on investeerinud isegi Warren Buffetti juhitud Berkshire Hathaway, millele kuulub 4%-line osalus. Väidetavalt on Berkshire praegu Teva positsiooniga mitusada miljonit dollarit kahjumis.

Nukker kuu oli ka Outokumpu aktsiale, mis lõpetas septembri 11,5% miinuses. Soome terasetootjat mõjutasid USA tariifivaidlused ja oodatust nõrgemad näitajad maailmamajanduse kohta.

 

Swedbanki klientide eelistatuimad aktsiad septembris 2019

  1. Swedbank
  2. Southwestern Energy
  3. Chesapeake Energy
  4. Tallinna Sadam
  5. Tallinna Kaubamaja
  6. Alibaba Group
  7. Teva Pharmaceutical
  8. Tallinna Vesi
  9. Tallink
  10. Outokumpu
Märksõnad: Aktsiaturg, Investeeringud