Avalehele
Granolas aitab Euroopa börsidel uusi tippe püstitada

Granolas aitab Euroopa börsidel uusi tippe püstitada

Hüüdnime Granolas alla koondatud turuväärtuselt 11 suurimat Euroopa ettevõtet on aidanud börsiindeksitel tõusta uute rekorditeni.

Investeerimispanga Goldman Sachs loodud akronüüm Granolas (inglise keeles „graanulid“) on tuletatud Euroopa suurettevõtete GSK, Roche, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, L’Oréal, LVMH, AstraZeneca, SAP ja Sanofi nimedest.

Granolase ettevõtted on kodubörsidel Euroopas selgelt domineerinud ning aidanud viimase 12 kuu jooksul kaasa STOXX Europe 600 koondindeksi 60% tõusule ja uue rekordkõrge tasemeni jõudmisele. Kui vaadata viimast kahte aastat, on Granolas suutnud ületada isegi USA nn suure seitsmiku (Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Meta, Tesla ja Nvidia) tootlust.

Granolase osa STOXX Europe 600 indeksist on kasvanud 25%-ni, võrreldes 28% suure seitsmiku osaga S&P 500 indeksist. Turuväärtuselt jääb Granolas suurele seitsmikule siiski selgelt alla: Granolase turuväärtus on 3 triljonit dollarit, suurel seitsmikul 13 triljonit dollarit.

Tugevad dividendimaksjad

Granolase puhul on tegemist ettevõtetega, millel on tugev bilanss ja head marginaalid. Praeguste suhtarvude poolest on Granolas isegi soodsam kui USA suur seitsmik (Granolase P/E 20, suure seitsmiku oma 38).

Ka dividende on sellesse kuuluvad ettevõtted aastaid heldelt välja maksnud, olles ühed stabiilsemad dividendimaksjad Euroopas. Keskmine dividenditootlus on jäänud Granolasel 2,5% juurde, võrreldes S&P 500 indeksisse kuuluvate ettevõtete keskmisega 1,5% ja suure seitsmiku 0,3%-ga.

Navigeerimine rahvusvahelistes vetes

Alla viiendiku Granolase ettevõtete käibest tuleb Euroopast ning seetõttu sõltuvad nad palju globaalsest turudünaamikast. Valuutakursside kõikumine, eelkõige tugev euro, võib mõjutada Granolase tulemusi rohkem kui teisi väiksemaid Euroopa ettevõtteid. Seotus USA turuga võib mõjuda negatiivselt, kui USA peaks pärast Donald Trumpi presidendiks saamist kehtestama tariifid. Suuresti Hiinaga seotud ettevõtted LVMH, L’Oréal ja ASML lisavad riski, kui Euroopa ja Hiina vahel peaksid tekkima geopoliitilised pinged.

Kokkuvõttes võib öelda, et Granolase edulugu kirjeldab hästi Euroopa ettevõtete käekäiku rahvusvahelisel areenil. Tegemist on tugeva bilansi, kõrge dividendimäära ja optimistliku tulevikuprognoosiga ettevõtetega, mis võivad pakkuda investoritele ka edaspidi huvi.

Käesolevat teavet ei tohi käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Investeeringu väärtus võib ajas nii kasvada kui ka kahaneda. Mineviku tootlus ei viita sarnasele tootlusele tulevikus.