Avalehele
Investeerimisfondid – hajutatud ja pingevabamaks investeeringuks

Investeerimisfondid – hajutatud ja pingevabamaks investeeringuks

Väikeinvestorid näevad investeerimisfondides head võimalust hajutada ja maandada oma investeeringute riske. Fondide suurimaks eeliseks võib aga pidada jõukohasust. Just selle tõttu on Swedbank Roburi fondid kujunenud nii alustavate kui ka juba kogenumate investorite hulgas äärmiselt menukaks.

Roburi fondide hulgast leiab nii aktsia-, võlakirja- kui ka segafonde. Aastaga ehk detsembrist 2022 kuni detsembrini 2023 on Swedbank Roburi fondidesse investeerinud eraisikute hulk kasvanud ligi 38%. Keskmine investeeringu summa möödunud aastal oli 1275 eurot. Üha rohkem on investorite hulgas neid, kes valivad Swedbankis kättesaadava 20 Roburi fondi hulgast investeerimiseks Roburi võlakirjafondi. Puhtalt võlakirjafonde on Swedbanki valikus kolm. Neisse investeerijate hulk on aastaga kasvanud olenevalt fondist 57–173%. 

Roburi võlakirjafondid pakuvad soodsat investeerimisvõimalust, mis muidu jääks suurele osale väikeinvestoritest ilmselt kättesaamatuks. Näiteks Euroopa suuremate ettevõtete ühe võlakirja hind on umbes 100 000 eurot – tõenäoliselt ei ole väga palju inimesi, kes suudaksid selliseid võlakirju osta ja tagada seejuures oma portfellis vajaliku hajutatuse.

Fookuses on kestlikkus

Üha rohkem investoreid jälgib investeerimisobjekte valides ka kestlikkust. Swedbank Roburi fondide investeeringutes rakendatakse jätkusuutliku investeerimise põhimõtteid.

Praegu on väikeinvestoritel võimalik investeerida kolme Roburi võlakirjafondi, mis paigutavad raha Euroopa ettevõtete võlakirjadesse. Nende investeerimisfondide maht on kokku üle 4,8 miljoni euro. Võlakirjafondide Corporate Bond Europe, Corporate Bond Europe High Yield ja Corporate Bond Nordic vahendid investeeritakse peamiselt võlakirjadesse, mis suunatakse energiatootmises taastuvenergia osakaalu kasvatavatesse projektidesse ja kliimamuutuste mõjudega võitlemist kiirendavatesse meetmetesse.

Vähem pinget

Leidub kogenud investoreid, kes peavad investeerimist fondidesse võrreldes mõne muu investeerimisliigiga pingevabamaks. Kuna võlakirjafondi investeerimise periood võiks olla kolm aastat või rohkem, siis ei pea pabistama lühiajaliste kõikumiste pärast. Valides investeerimise fondidesse, on võimalus vältida konkreetse ettevõtte aktsia või võlakirja otsimise ja analüüsimise vaeva.

Roburi fondidesse investeerimist saab alustada endale sobival ajal ja sobiva summaga, kas või ühe euroga. Fondide portfellid on hästi hajutatud, mis teeb pikaajalise investeerimine mugavaks ning võimaldab liitintressi maagiat kasutada.

Saa tuttavaks – Swedbank Roburi võlakirjafondid

Corporate Bond Europe investeerib peamiselt Euroopa ettevõtete kõrge krediidikvaliteediga võlakirjadesse. Fondi keskmine reiting ei lange alla BBB– taseme, kuid fond võib investeerida üksikutesse võlakirjadesse, mille krediidireiting on kuni B–.

Investeeringute tavapärane pikkus on keskmiselt 5 aastat ning fond on paindlik tööstusharude, valuuta, tähtaja ja krediidireitingu suhtes, mis annab võimaluse saavutada investoritele kõrgem tootlus.

Corporate Bond Europe High Yield investeerib peamiselt Euroopa ettevõtete madalama krediidikvaliteediga (suure tootlusega) võlakirjadesse, mille reiting on investeerimise ajal vähemalt CC, keskmiselt kolmeks aastaks. Kõrgema tootluse saavutamiseks on fond tööstusharude, valuutade, tähtaegade ja krediidireitingute poolest paindlik.

Corporate Bond Nordic investeerib peamiselt Rootsi, aga ka teiste Põhjamaade ettevõtete kõrge krediidikvaliteediga võlakirjadesse, peamiselt FRN tüüpi võlakirjadesse, mille keskmine kestus on kuni aasta. Fondi keskmine reiting ei ole väiksem kui BBB–, kuid fond võib investeerida üksikutesse võlakirjadesse, mille reiting on BB–.

Hea teada

Swedbank Robur on Rootsi varahaldusettevõte, mis teenindab rohkem kui 4 miljonit era- ja äriklienti. Baltikumis pakutavate aktiivselt juhitud Roburi fondide jooksvad kulud jäävad vahemikku 0,32–1,63%.

Swedbankis on väärtpaberitesse (sealhulgas aktsiatesse ja võlakirjadesse) investeerimine mugav ja soodne, sest investeerimiseks vajalikke kontosid on lihtne avada ning see on tasuta. Kõikide Swedbanki fondide ja Baltikumi aktsiate hoidmine kontol ning samuti nendega kauplemine on tasuta, olenemata summast. Swedbanki fondidesse investeerimiseks ei vaja ettevõtte LEI-koodi nagu börsil noteeritud väärtpaberite tehingute tegemiseks.

6 võlakirjafondi eelist

  1. Hea võimalus väikeinvestorile, kes ei saa osta üksikuid võlakirju.
  2. Hajutatud riskid.
  3. Sobib pikemaajaliseks investeerimiseks.
  4. Võrdlemisi likviidne.
  5. Annab võimaluse investeerida korraga eri riikide ja/või ettevõtete võlakirjadesse.
  6. Investeeringuid juhib professionaalne fondijuht.

Käesolevat teavet ei tohi käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid Swedbank Robur Fonder AB valitsetavaid investeerimisfonde vahendab Swedbank AS. Tutvu fondide põhiteabe ja prospektiga aadressil swedbank.ee, vajadusel küsi nõu asjatundjalt.