Avalehele
Virtuaalportfellid – detsember 2023

Virtuaalportfellid – detsember 2023

Igal kuul jagame Sinuga ülevaadet, kuidas läheb podcast’i “Investeerimisjutud” virtuaalportfellidel.

Enne portfellidega tutvumist viska pilk peale ka virtuaalportfellide reeglitele.

Väike Peeter

Detsember oli finantsturgudel suurepärane kuu, sest inflatsioon hakkab vaikselt taanduma ning keskpankade poolt oodatakse esimesi intresside alandamisi juba järgmise aasta esimeses kvartalis. Väikse Peetri portfell kasvas kuuga 612 euro ehk 5,64% võrra. Portfelli loomisest on Väikse Peetri portfell 6,34% plussis. Aasta baasile viies lõpetas Väikese Peetri portfell 2023. aasta 19,02% plussis.

Suurimat tuge pakkusid detsembris Väikese Peetri portfellile Nibe ja Kinnevik vastavalt 12,8% ja 10,5%-se kasvuga. Positiivse uudisena on Väikese Peetri jaoks ka Rootsi kroon euro vastu tugevnema hakanud. Baltikumi aktsiad on investrite jaoks ikka veel põlatud, sest regiooni makrouudised on kehvad ning turu üldine sentiment on nõrk. Selline keskkond on aga suurepärane pikaajalise investeerimishorisondiga väikeinvestori jaoks soodsa hinnaga positsioonide lisamiseks.

Väikese Peetri portfelli laekub igal kuul 250 eurot ja kui viimasel neljal kuul ostis ta selle eest Robur Global fondi, siis jaanuaris teeb ta tõenäoliselt antud fondi ostmisega väikese pausi, sest just Baltikumist leiab taas mitmeid hea riski-tulu suhtega investeeringuid.

Suur Peeter

Suure Peetri portfell lõpetas detsembri 5,46%-se plussiga ning kuuga teeniti juurde 55 354 eurot. Tegemist oli suurepärase kuuga, mida on lähitulevikus tõenäoliselt raske korrata. Portfelli loomisest ehk septembri algusest on portfell 6,92% plussis. Kuna antud tulemus saavutati nelja kuuga, siis aasta baasile viies teeb see portfelli esimese aasta tootluseks 20,76%. Endiselt on portfellist neljandik deposiidis ning ootab paremaid ostuhetki.

Detsembris saabus finantsturgudele veendumus, et keskpangad on selleks korraks intresside tõstmistele joont alla tõmbamas ning vaidlused keskenduvad peamiselt sellele, millal investorid esimesi intresside langetamise uudiseid kuulda saavad. Kuna intresside langetamine mõjub väga positiivselt eeskätt kinnisvarafirmade aktsiatele ning pikaajalistele võlakirjadele, siis seetõttu on antud väärtpaberid ka Suure Peetri portfellis suurima osakaaluga. Möödunud kuul spekulatiivse uudisena levinud teade Bonava võimalikust täiendavast aktsiaemissioonist sai detsembri teisel poolel kinnituse. Firma plaanib olemasolevatelt investoritelt kaasata pisut enam kui miljard Rootsi krooni täiendavat kapitali ning suurimad investorid on omalt poolt emissiooni läbiviimist nii sõnade kui ka reaalse rahaga toetamas. Kuna Bonava aktsia on pikalt olnud mitmete hedge fondide lühikeseks müümise sihtmärgiks, siis täiendava likviidsuse saabumine ning Bonava võlataseme vähenemine sunnib neid ilmselt vähemalt osaliselt oma positsioone sulgema. Täiendav aktsiaemissioon toimub veebruari alguses, mil kinnitatakse ka uute aktsiate märkimise hind. Suur Peeter plaanib Bonava uusi aktsiaid märkida ning ei välista ka turult täiendavate aktsiate juurde ostmist, kui intressimäärad taas langema hakkavad.

Detsembris sulges Suur Peeter Enphase Energy positsiooni pisut enam kui 1000 dollari suuruse kasumiga. Tegemist on väga volatiilse aktsiaga, mille ostu ajastamine Suurel Peetril ebaõnnestus ning pisut enam kui kuu aega tagasi oli veel antud positsioon portfellis üle 35% miinuses. Kui aktsia peaks siiski edasi kallinema, siis saab Suur Peeter sellest osaliselt kasu ka läbi iShares Global Clean Energy ETF-i. Keskmisest suurema korrektsiooni korral ei välista Suur Peeter ka Enphase Energy aktsia uuesti portfelli ostmist, sest roheenergeetika aktsiad olid 2023. aastal turu nõrgimate seas. Enphase Energy aktsiast vabanenud raha suunas Suur Peeter Ignitise aktsiatesse, mis on viimasel ajal põhjendamatu müügisurve alla sattunud.

Detsembris kahekordistas Suur Peeter ka enda Nio aktsiate positsiooni. Hiina elektriautode tootja sai 2,2 miljardi dollarilise strateegilise lisainvesteeringu Araabia Ühendemiraatidest, mis parandab oluliselt ettevõtte likviidsust ning aitab tuua turule uusi mudeleid ning vallutada täiendavaid turge. Nio värskeim mudel ET7 on testidel suutnud ilma laadimata läbida üle 1000 kilomeetrilisi vahemaid, mis muudab ta potentsiaalsete ostjate ja ka investorite jaoks 2024. aasta üheks põnevaimaks ideeks.

Tervishoiusektorist ostis Suur Peeter detsembris juurde nii Pfizeri kui ka Walgreensi aktsiaid. Mõlema firma dividendimäärad on väga korralikud ning firmade käekäik pole nii murettekitav kui aktsiagraafikutelt võib tunduda. Suure Peetri portfellis on tehnoloogiafirmadest hetkel vaid Paypal 2,6% -se osakaaluga. Tulevikus antud sektori osakaal kindlasti kasvab, aga Suure Peetri hinnangul on investorid täna liiga eufooriliselt tehnoloogiafirmade osas meelestatud. Nasdaq 100 kasvas 2023. aastal dollarites 53,8% võrra ja täna on riski-tulu suhe antud sektori aktsiate soetamiseks halb.

Kuula ka viimast Investeerimisjuttude episoodi: