Avalehele
Virtuaalportfellid – mai 2024

Virtuaalportfellid – mai 2024

Igal kuul jagame Sinuga ülevaadet, kuidas läheb podcast’i “Investeerimisjutud” virtuaalportfellidel.

Enne portfellidega tutvumist viska pilk peale ka virtuaalportfellide reeglitele.

Väike Peeter

Finantsturgude mai tulemused panevad investorid endalt küsima, kas „Sell in May and go away“ loosung kehtib ka sel aastal? Inflatsiooninumbrid on alanemas, mis loob eelduse keskpankade intressimäärade langetusteks. Mais rõõmustas odavama raha hinnaga rootslasi Riksbank ning juuni esimesel nädalal oodatakse esimest intresside langetamist Euroopa Keskpangalt.

Ettevõtete esimese kvartali tulemused on nüüd investoritele avalikuks tehtud ning valdav osa firmasid suutsid analüütikute ootuseid ületada. Kui USA-s on aktsiaturu veduriks tehnoloogiasektor, siis Euroopas on kõige rõõmsamad pankade ning ravimifirmade aktsionärid. Finantsturgude laiapõhjaline tõus pole veel jõudnud Baltikumi, mis jätkuvalt võimaldab julgetel investoritel soodsa hinnaga antud piirkonna varasid enda portfelli lisada. Skandinaavia turud on pikast mõõnast taastumas ning see lubab ettevaatlikult positiivne olla ka Baltikumi aktsiaturgude osas.

Väikese Peetri portfell kasvas mais 606 euro võrra ning lõpetas kuu 13295 euro tasemel. Portfelli loomisest on Väikese Peetri portfell 10,57% plussis ning rahaliselt on juurde teenitud 1295 eurot. 

Suurimat tuge pakkusid mais Väikese Peetri portfellile Rootsi aktsiad. Telia kallines kuuga 8,49%, Kinnevik 6,92% ning Nibe 6,84% võrra. Rootsi Keskpanga otsus intresse langetada toetas ka teiste Skandinaavia börside aktsiate ülespoole liikumist. Mais laekus Väikese Peetri portfelli dividende Tallinna Sadamalt, Nibelt ning Eften United Property fondist, mis suurendas portfelli rahasaldot 218 euro võrra.

Tugevatest tulemustest hoolimata oli mais kerge müügisurve all Ignitise aktsia, mistõttu otsustas Väike Peeter antud aktsia osakaalu portfellis suurendada. Ettevõtte aktsia jooksev brutodividendimäär on pisut üle 7% aastas ning see kasvab firma juhtkonna sõnul lähiaastatel vähemalt 3% võrra aastas. Lisaks kaupleb Ignitise aktsia turul pea kaks korda madalamal ettevõtte raamatupidamisväärtusest, mis muudab ta Väikese Peetri jaoks atraktiivseks.

Suur Peeter

Suure Peetri portfell lõpetas mai 1,77%-se plussiga ning kuuga kasvas portfelli väärtus 19168 euro võrra. Portfelli loomisest on portfell 105305 euroga kasumis.

Mai oli väga hea kuu USA roheenergia aktsiatele, mis rallisid president Joe Bideni lubaduse peale kehtestada sarnaselt Hiina elektriautode tootjatele ka Hiina taastuvenergia firmadele kõrgemad tollitariifid. Suure Peetri portfellis olev iShares Global Clean Energy ETF kallines kuuga 10,72% võrra. Lisaks roheenergeetikale tõid tubli tulemuse mais koju Kinnevik, T Rowe Price Group ja Verizon vastavalt 6,92%, 6% ning 5,7%-se kasvuga.

Juba mitmendat kuud järjest on Suure Peetri portfelli suurimateks murelasteks Leggett&Platt ja Walgreens Boots. Probleemid on sarnased – liiga kõrged intressid, nõrk nõudlus ning hiljuti alandatud dividendimaksed. Leggett&Platt on firmale otsimas uut tegevjuhti ning ebakindlust ja aktsia paanilist müüki on viimase kuu jooksul olnud palju. Mai lõpus on firma tegevjuhtkond hakanud enda osalust suurte summade eest suurendama, mistõttu otsustas ka Suur Peeter olemasolevale 3000-le aktsiale veel 1000 aktsiat portfelli lisada. Leggett&Platt aktsia kukkus ka koroonaviiruse tekkides kiiresti, kuid vaktsiinide saabudes oli taastumine  märkimisväärne. Suurel Peetril firma parema tuleviku osa kahtlusi ei ole. Esimesed positiivsed uudised ettevõtte ärimahtude taastumise osas võiksid tulla aasta lõpus koos USA intressimäärade langetamise uudisega.

Uutest ostudest lisas Suur Peeter mais enda portfelli USA kohvikuketi Starbucks aktsiaid. Pikka aega Suure Peetri jälgimislistis olnud aktsia jõudis peale oodatust nõrgemaid tulemusi viimaks tasemele, kus see on tema jaoks fundamentaalselt atraktiivne. Esimesed 300 aktsiat ostis Suur Peeter kahes osas keskmise hinnaga 73 dollarit aktsia eest ning on valmis odavama aktsiahinna puhul antud positsiooni veelgi suurendama. Starbucksi viimase kvartali müük oli nõrgem nii USA-s kui Hiinas, kuid Suure Peetri hinnangul on tagasilöök ajutine, kuna firma toote kvaliteet on väga hea ning tal on palju lojaalseid kliente.

Mais laekus Suure Peetri portfelli dividende pisut enam kui 4000 euro väärtuses. Juuni tõotab dividendide osas kujuneda portfelli rekordkuuks, kui Suure Peetri kontole laekub pisut vähem kui 7000 eurot dividende. Kuna finantsturud on lühiajaliselt pisut liiga eufoorilised ja tehniliselt üle ostetud seisus, siis uute ostudega Suur Peeter hetkel ei kiirusta.