Avalehele
Mikrokiipide sektor paistab tootluse poolest silma

Mikrokiipide sektor paistab tootluse poolest silma

Mikrokiipide sektor on sel aastal tootluse poolest üks parimaid. Selle põhjused taanduvad ühele – plahvatuslikult kasvanud vajadusele mikrokiipide järele.

Meid ümbritsevad asjad muutuvad üha nutikamaks ning see tähendab, et kiipe kasutatakse aina rohkem näiteks seadmetes, autodes ja lennukites. Kiiret digitaliseerimist arvestades suureneb nende järele vajadus ka tervishoius, transpordis, finantsvallas, põllumajanduses ja jaemüügis.

Suurriigid toetavad kiibisektorit

USA-s ja Suurbritannias toetatakse kiipide tootmist riiklikult ning Euroopas liidukeskselt. Eelmisel aastal võeti USA-s vastu nn CHIPS-määrus (CHIPS and Science Act), millega toetatakse kohalikke kiibitootjaid 280 miljardi dollariga. See hõlmab toetusi ja maksusoodustusi, sealhulgas rahalist abi arenduseks. Euroopa Liit toetab oma kiibivaru 43 miljardi euroga ning Suurbritannia on loonud oma kiibitootmise kindlustamiseks umbes 1,2 miljardi naela suuruse fondi.

See näitab, kui oluline on riikidele mikrokiipide tootmine ja olemasolu – sellest sõltub üha enam toodete ja teenuste kättesaadavus.

Arenevad tehnoloogiad ja tehisintellekti buum

Viimastel aastatel on hoogsalt arenenud kiipe kasutavad tehnoloogiad, nagu pilvelahendused, nn asjade internet, virtuaalreaalsus, droonid, krüptoraha, 5G ja tehisintellekt. Kõikide eelduste kohaselt jätkub nende arenguga koos ka kiipide nõudluse kasv.

Kiibid on hakanud rolli mängima ka ühes värskemas trendis – tehisintellekti arengus. Näiteks teatas maailma suurim kiibitootja Nvidia oma teise kvartali tulemustes, et lõikab kasu tehisintellekti kasutuselevõtust.

Valdkond arvatust suurem

Kiipide tootmisega seostatakse esmapilgul Nvidiat, Intelit ja AMD-d, tegelikult on aga selle sektori haare palju laiem. Kiipide tootmiseks on vaja kaevandada ja töödelda toorainet, nagu räni, tina ja kuld, ning valmistamiseks tarvis seadmeid, mida toodavad näiteks ASML, Applied Materials ja Lam Research. Lisaks on vaja kiipe põhjalikult puhastada ja nende kvaliteeti kontrollida. Sellega tegeleb näiteks KLA Corporation, millele kuulub rohkem kui pool kiipide diagnostika turuosast.

Lisaks arvatakse kiibisektori hulka ka pooljuhtide tootjad. Näiteks selliseid väiksemaid ettevõtteid nagu OLED-ekraanide tootja Universal Display Corporation, aga ka Wolfspeed, mille pooljuhid on valmistatud teistsugustest materjalidest kui teised turul olevad.

Inflatsioon on sel aastal hakanud vaikselt järele andma ning USA keskpank on vähendanud intressimäärade tõstmise tempot. Kui intressimäärad enam ei tõuse, on see positiivne stsenaarium kiire kasvuga kiibiettevõtete jaoks.

Saamaks osa laiemast ringist ettevõtetest korraga, et hajutada riske ja vältida üksikaktsiate valimise vaeva, on investoril võimalik osta mitmeid ettevõtteid sisaldavaid börsil kaubeldavaid fonde ehk ETF-e.

Euroopa investorile kättesaadavad kiibisektoriga seotud ETF-id.

Käesolevat teavet ei tohi käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Investeeringu väärtus võib ajas nii kasvada kui ka kahaneda. Mineviku tootlus ei viita sarnasele tootlusele tulevikus. Välisvaluutas denomineeritud väärtpabereid mõjutab valuutakursside muutmise risk, mis võib vastavate väärtpaberite väärtust nii kasvatada kui ka kahandada.

Märksõnad: ETF, Investeerimine