Avalehele
Novaturase esimese kvartali tulemused peegeldasid tõsiseid väljakutseid

Novaturase esimese kvartali tulemused peegeldasid tõsiseid väljakutseid

Novaturase esimese kvartali müügitulu vähenes aastaga 9,6% ehk 34,5 miljoni euroni ning brutokasumlikkus langes 2,7 protsendipunkti võrra 12,9%-ni. Peamisteks põhjusteks olid oodatust suuremad tegevuskulud ja konkurentsi tugevnemine.

Tegevuskulud kasvasid 11,3% ehk 4,5 miljoni euroni, mille tulemusena oli kulumieelne ärikasum EBITDA kõigest 0,1 miljonit eurot ja puhaskasum vähenes sisuliselt nullini (-99,5% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga). Mõlemad näitajad jäid meie ootustele olulises mahus alla. Arvestades esimese kvartali pettumust valmistavate tulemuste taga olevaid väljakutseid, muutis grupp oma tänavusi väljavaateid.

Tihe konkurents muudab tulevikuväljavaate negatiivsemaks

Tugev konkurents, mis oli esimese kvartali kehva kasumlikkuse peamine põhjus, oli meie jaoks mõneti ootamatu. Meie varasem veendumus oli, et Baltikumi reisiturg on nišš, mille sisuliselt täitsid Novaturas ja Tez Tour ning see takistas teistel reisikorraldajatel, isegi suurematel tegijatel turule siseneda. Elu näitas, et eksisime. Lisaks kahel viimasel aastal Balti turule sisenenud uustulnukatele Coral Travelile ja Anex Tourile, hakkas Novaturase peamine konkurent Tez Tour samuti turuosa suurendama. Näeme, et siit ei lähe Novaturase jaoks enam midagi lihtsamaks.

Vähendame hinnasihti

Võttes arvesse tihedat konkurentsi, kärpisime oma tänavust müügituluprognoosi 10% ehk 190 miljoni euroni. Lisaks vähenes oodatav EBITDA 53% võrra 2,8 miljoni euroni ja puhaskasum 70% võrra 1 miljoni euroni, mis on nüüd paremini kooskõlas ettevõtte avaldatud väljavaatega.

Vähendasime ka pikemaajalisi prognoose märgatavalt, mis tähendab, et näeme EBITDA marginaalile vaid piiratud kasvu. Eeldame, et järkjärgulisest digitaliseerimisest tulenevat kasumlikkuse kasvu kompenseerib osaliselt tihe ja pigem ebaratsionaalne konkurents reisiturul. Tagasihoidlikemate  ootuste tõttu alandame oma hinnasihti 2,5 euroni (oli 4 eurot) ja kordame investeerimissoovitust „Neutraalne“.

Tutvu kindlasti Swedbanki soovituste taustteabega!

Käesolevas artiklis toodud väärtpaberi soovitus või sihthind baseerub analüüsil, mis sai valmis 24.05.2024 kell 09:55 ning mis avaldati 24.05.2024 kell 09:55, ent mis ei pruugi olla viimasena avaldatud analüüs. Viimati avaldatud väärtpaberi soovitus või sihthind on kättesaadav Swedbank Baltics AS aktsiaanalüüsi üksuse tasulise analüüsiteenuse tellijale.