Avalehele
Nädal 46: uudiseid nii karudele kui ka pullidele

Nädal 46: uudiseid nii karudele kui ka pullidele

Koostöös Kepler Cheuvreux’ analüütikutega avaldame kahe nädala tagant ülevaate Skandinaavia aktsiaturgudest. Ülevaates on 5–10 olulisemat uudist ning Skandinaavia ettevõtete analüüs koos investeerimissoovituste nimekirja ja eesootava nädala investorkalendriga. 

Koostöö Euroopa ühe juhtiva analüüsimaja Kepler Cheuvreux’ga loob unikaalse võimaluse pakkuda investoritele tipptasemel sissevaadet Skandinaavia suurimate börsiettevõtete tulemustesse. 

Selle nädala aktsiaturgude ülevaade

  • Bonava: Liiga palju ebakindlust
  • Coloplast: Kõrgem aktiivsus alles aasta teises pooles
  • GN Store Nord: Tugevad kvartalitulemused ja üleminek OneGN-ile
  • Novo Nordisk: Uudised nii karudele kui ka pullidele
  • Nibe: Lühiajaline nõrkus, pikaajaline atraktiivsus
  • Securitas: Investorid on segaduses
  • Vestas Wind Systems: Teekond kõrgemate marginaalide suunas

Tähtsaimad uudised

Bonava: Liiga palju ebakindlust

Bonava avaldas väga nõrgad kolmanda kvartali tulemused, mis saadab 2024. aasta kohta negatiivseid signaale. Eluasemeturg, ehitushinnad, Bonava finantsolukord, restruktureerimisprogrammi seni avaldumata mõjud ja Bonava raamatupidamisstandardid võimendavad üldist ebakindlust tulevase kasumlikkuse osas. Seetõttu alandame investeerimissoovitust „Osta“-lt „Hoia“-le. Meie ettevõtte õiglase väärtuse hindamise baasaasta nihkus 2024-lt 2025-le. Sellest tulenevalt langetasime hinnasihti 23 Rootsi kroonilt 18le.

Bonava on NCC-st eraldatud ettevõte, mis keskendub elamute ja rajoonide arendamisele. Ettevõte tegutseb kuues riigis, millest suurimad on Rootsi ja Saksamaa. Põhirõhk on taskukohaste ja jätkusuutlike kodude arendamisel nii lõppklientidele kui investoritele valitud suurlinnapiirkondades.

Nibe: Lühiajaline nõrkus, pikaajaline atraktiivsus

Kolmanda kvartali tulemused vastasid ootustele, aga fookus oli väljavaatel. Ootuspäraselt reageeris NIBE lühiajalisele turunõrkusele, mis tulenes suvisest riiklike toetusmeetmete ebakindlusest ja kõrgematest intressimääradest. Pikaajalised fundamentaalnäitajad tunduvad atraktiivsed. Siiski langetasime prognoose, peegeldades lühiajalisi nõrkusi kliimaseadmete turul.

Eeldame, et lühikeses perspektiivis on aktsiahind kõikuv. Arvestades pikaajalisi keskkonnaalaseid arengusuundi ja seniseid tulemusi, näeme aktsial pikas perspektiivis kõrget tootlust. Eeldusel, et NIBE täidab 2026./2027. aasta müügieesmärgi 80 miljardit Rootsi krooni, siis langevad väärtuskordajad kiires tempos. Kordame investeerimissoovitust „Osta“.

NIBE toodab kodumajapidamistele energiatõhusaid sisekliimalahendusi. Ettevõte keskendub kolmele ärivaldkonnale: kliimaseadmed (80% ärikasumist), kütteelemendid ja ahjud. Kõige olulisem ärivaldkond on kliimaseadmete segment, mis hõlmab õhksoojuspumpade väljatöötamist ja müüki ning moodustab aastasest kogutulust ligi 80%.

Laadi täispikkuses dokument koos Skandinaavia investeerimissoovitustega alla siit.

Palume tutvuda oluliste lahtiütlustega täispika dokumendi lõpus.