Avalehele
S&P 500 esimese kvartali tõusjad ja langejad

S&P 500 esimese kvartali tõusjad ja langejad

S&P 500 on aktsiaindeks, mis järgib 500 börsil noteeritud suure turuväärtusega USA ettevõtet ja mida peetakse üheks juhtivaks indikaatoriks USA majanduse kohta. S&P 500 lõpetas esimese kvartali 7% kõrgemal võrreldes eelmise aasta neljanda kvartaliga ja seda vaatamata sellele, et USAs kardetakse jätkuvalt panganduskriisi.

Vaatamata ebakindlusele, on S&P 500 näiteks viie aastaga tõusnud 55%. Esimese kvartali halvima tootlusega olid finantssektori aktsiad, neist suurim kukkuja USA regionaalne pank First Republic. Investorid kartsid, et Silicon Valley Banki ja Signature Banki kokkuvarisemise järel võib First Republic olla järgmine. Ka teised regionaalsed pangad olid S&P 500 suurimate langejate seas.

Neljandas kvartalis tugevaima esitusega energeetikasektor oli selle aasta esimeses kvartalis finantsteenuste sektori järel tootlusega halvemuselt teine. Põhjuseks nafta hinna langus.

Tootluse poolest tugevaim sektor oli infotehnoloogia, kus säras Nvidia. Põhjus kiibitootja tõusu taga oli tehisintellekti levik ja kuna Nvidia on nii oma tehnoloogia, kui ka riistvaraga selle trendi keskmes, pakkus see üha suuremat huvi ka investoritele. Veebruaris avaldatud neljanda kvartali tulemused kinnitasid, et Nvidia on tehisintellektist kasu lõikamas: ettevõte ületas tulemustega analüütikute ootusi.

S&P 500 paremuselt teine aktsia oli Meta Platforms, mille tegevjuht Mark Zuckerberg lubas, et Meta vähendab sel aastal enda kulusid ning muutub efektiivsemaks.

S&P 500 üheteistkümnest sektorist lõpetas esimese kvartali plusspoolel 6 ning miinuses 4 sektorit.

Käesolevat teavet ei tohi käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Investeeringu väärtus võib ajas nii kasvada kui ka kahaneda. Mineviku tootlus ei viita sarnasele tootlusele tulevikus. Välisvaluutas denomineeritud väärtpabereid mõjutab valuutakursside muutmise risk, mis võib vastavate väärtpaberite väärtust nii kasvatada kui kahandada.