Avalehele
S&P 500 esimese kvartali tõusjad ja langejad

S&P 500 esimese kvartali tõusjad ja langejad

USA aktsiaindeks S&P 500 lõpetas esimese kvartali 10% tõusuga võrreldes neljanda kvartaliga (viie aasta tootlus +103%). Esimese kvartali optimism tulenes USA intressimäärade langetuse ootusest ja majanduse väljavaadetest.

Parima tootlusega aktsia Super Micro Computer

Positiivset tooni lisas börsidele ka ootused tehisintellekti arenguks. See aitas oluliselt tõsta infotehnoloogiaettevõtte Super Micro Computeri aktsia hinda, mis kerkis S&P 500 indeksi parimaks aktsiaks tootluse poolest.

Tootluselt paremuselt teine aktsia oli kiibitootja Nvidia, mis on samuti saanud tehisintellekti kasvust kasu. Nvidia teatas veebruaris oma neljanda kvartali tulemused, mis olid rekordkõrged ning ületasid analüütikute ootusi.

Halvima tootlusega aktsia – Tesla

Mure Tesla müüginumbrite ja nõudluse vähenemisega mõjutas elektriautode tootja aktsiat sedavõrd, et sellest sai S&P 500 halvima tootlusega aktsia esimeses kvartalis. Aktsionäride pessimismi suurendas ka asjaolu, et Tesla võidakse kõrvale jätta tänavuse aasta tehisintellekti arendusprojektidest, mis võib halvendada nõudlust elektrisõidukite järele.

Tootluse poolest halvemuselt teine aktsia oli lennukitootja Boeing. Aasta alguses juhtus intsident Boeingu lennukiga 737 Max 9, kus lennu ajal tuli tagavaraväljapääsuluuk ära. Sellele järgnes sama tüüpi lennukite lennukeeld.

Tootluselt parim sektor side, halvim kinnisvara

S&P sektoritest oli parima tootlusega side ja sealt sektorist omakorda parima tootlusega aktsia Meta Platforms, mis teatas veebruari alguses enda ajaloo esimese dividendi.

S&P kinnisvarasektori halvima tootlusega aktsia oli SBA Communications, mille neljanda kvartali tulemused valmistasid investoritele pettumuse.

Esitatud teave põhineb panga hinnangul usaldusväärsetest allikatest saadud infol. See võib ajas muutuda, mistõttu pank ei vastuta antud info kasutamisest tekkivate tagajärgede eest. Käesolevat teavet ei tohiks käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Investeeringu väärtus võib ajas nii kasvada kui ka kahaneda. Mineviku tootlus ei viita sarnasele tootlusele tulevikus.