Avalehele
S&P 500 neljanda kvartali tõusjad ja langejad

S&P 500 neljanda kvartali tõusjad ja langejad

S&P 500 on aktsiaindeks, mis järgib 500 börsil noteeritud suure turuväärtusega USA ettevõtet ja mida peetakse üheks juhtivaks indikaatoriks USA majanduse kohta. USA aktsiaindeks S&P 500 lõpetas neljanda kvartali 7% kõrgemal võrreldes kolmanda kvartaliga. Vaatamata sellele, lõpetas indeks eelmise aasta peaaegu 20% madalamal.

See oli alles kolmas aastane langus pärast 2008. aasta finantskriisi ning järsk pööre, kuna 2021. aastal tõusis indeks peaaegu 27%. Indeksi väärtus vähenes eelmisel aastal 8,2 triljoni dollari võrra. S&P 500 11-st sektorist tõusid neljanda kvartali jooksul 9, ent aasta jooksul kasvatas väärtust ainult 1 sektor – energia.
Aktsiate hinnad sattusid eelmisel aasta surve alla, kuna üha kasvav inflatsioon vähendas tarbimist ning tõstis majanduslanguse tõenäosust. Keskpangad, sealhulgas ka USA Föderaalreserv asusid inflatsiooniga võitlemiseks intressimäärasid tõstma.

Neljandas kvartalis olid S&P 500 suurimad tõusjad energiakontsern Halliburton ning tervishoiuteenuseid pakkuv Universal Health Services. Halliburton teatas eelmine kvartal majandustulemused, mis ületasid ootusi. Lisaks on ettevõte kõrgemate nafta ja gaasi hindade taustal maksnud 2022. aastal suuremaid dividende kui 2021. aastal. Ka Universal Health Services teatas kolmanda kvartali majandustulemused, mis ületasid ootusi. Ettevõte teatas ka, et nõudlus nende teenuste järele kasvas terve 2022. aasta jooksul.
S&P 500 suurimad langejad olid neljandas kvartalis elektriautode tootja Tesla ning generaatoritootja Generac Holdings. Tesla aktsiat mõjutasid Elon Muski Twitteri ost ning koroonapiirangud Hiinas, kus Teslal tehas asub. Generaci aktsiat mõjutasid nõrgad majandustulemused, oodatust kehvem väljavaade ning üldine pessimism ettevõtte osas.

S&P 500: 4. kvartalis enim tõusnud ettevõtted.
S&P 500: 4. kvartalis enim langenud ettevõtted.

Esitatud teave põhineb panga hinnangul usaldusväärsetest allikatest saadud infol. See võib ajas muutuda, mistõttu pank ei vastuta antud info kasutamisest tekkivate tagajärgede eest. Käesolevat teavet ei tohiks käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid.