Avalehele
S&P 500 teise kvartali tõusjad ja langejad

S&P 500 teise kvartali tõusjad ja langejad

S&P 500 on aktsiaindeks, mis jälgib 500 börsil noteeritud suure turuväärtusega USA ettevõtet ja mida peetakse üheks juhtivaks indikaatoriks USA majanduse kohta. Võrreldes esimese kvartaliga lõpetas S&P 500 teise kvartali 3,9% tõusuga (5 aasta tõus 86%).

S&P 500 üheteistkümnest sektorist viis lõpetasid teise kvartali plussis. Suurim langeja oli toorainesektor. Suurimad tõusjad olid aga infotehnoloogia ja side sektorid, tõustes eelkõige tänu investorite huvile tehisintellektiga seotud aktsiate vastu. Ühed parima esitusega aktsiad indeksis olid tehnoloogigagigandid Apple ja Nvidia.

Parim aktsia – kiibitootja Nvidia

Nvidia esimese kvartali tulemused olid paremad kui börs ja analüütikud oskasid oodata. Lisaks teatas kiibitootja aktsia splitist ehk tükeldamisest ning plaanist tõsta dividendi. Kõik see aitas Nvidia turuväärtuse tõsta 3 triljoni dollarini. Nvidia aktsia kiiret tõusu seletavad analüütikud sellega, et tehnoloogiasektoril on vaja kiipe, mida kasutatakse tehisintellektide arendamiseks. Taoliste kiipide ostjateks on ennekõike sellised suured ettevõtted nagu Microsoft, Meta ja Amazon.

Halvim aktsia – apteegikett Walgreens Boots Alliance

Retseptiravimite hinnasurve tõttu on Walgreens ja ka teised USA apteegiketid seisnud mitu kvartalit järjest silmitsi suurte raskustega. Seetõttu pidi Walgreens vähendama oma dividendi poole võrra ning leidma viise, kuidas kulusid kärpida. Kogunenud on ka 9 miljardi dollariline võlakoorem ning Walgreens on pidanud üle vaatama oma senise ärimudeli.

Parim sektor on infotehnoloogia, halvim toormed

Parim sektor oli infotehnoloogia, seda tänu Nvidia, Apple’i ja First Solari aktsiate heale esitusele. Halvim sektor oli toormed, kuna sektori mitmed suurnimed, eesotsas Nucori ja Albemarlega, teatasid oodatust kehvematest esimese kvartali tulemustest.

Esitatud teave põhineb panga hinnangul usaldusväärsetest allikatest saadud infol. See võib ajas muutuda, mistõttu pank ei vastuta antud info kasutamisest tekkivate tagajärgede eest. Käesolevat teavet ei tohiks käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Investeeringu väärtus võib ajas nii kasvada kui ka kahaneda. Mineviku tootlus ei viita sarnasele tootlusele tulevikus. Välisvaluutas denomineeritud väärtpabereid mõjutab valuutakursside muutmise risk, mis võib vastavate väärtpaberite väärtust nii kasvatada kui kahandada.