Avalehele
Swedbank on Eesti riigi võlakirjade pakkumise kaaskorraldaja

Swedbank on Eesti riigi võlakirjade pakkumise kaaskorraldaja

Eesti riik andis täna oma pressiteates teada, et plaanib sellel aastal esmakordselt välja anda võlakirju, mis on suunatud kohalikele väikeinvestoritele. Võlakirjad plaanitakse noteerida Tallinna börsil.

Võlakirja emissiooni täpsed tingimused nagu märkimise periood ja maht, võlakirja fikseeritud intress, tähtaeg ja nimiväärtus selguvad vahetult enne märkimise algust. Emissioon plaanitakse läbi viia sellel aastal.

„Swedbank tervitab riigi kavatsust edendada kapitaliturgu läbi jaeinvestoritele suunatud võlakirjade. Kohalikule kapitaliturule mõjub positiivselt iga uue varaklassi lisandumine. Usume, et investeerimisvõimalus riigivõlakirja tekitab elavat huvi ning loob mitmekülgset väärtust ühiskonnale tervikuna,“ kommenteeris Swedbanki eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla.

Rahandusministeeriumi pressiteate kohaselt on viimaste aastate jooksul mitmed Euroopa riigid (sh Belgia, Horvaatia, Iirimaa, Itaalia, Läti, Leedu, Portugal, Rumeenia, Suurbritannia) välja andnud jaeinvestoritele suunatud riiklikke võlakirju eri mahtudes, ehkki võlakirjad pole alati olnud börsil kaubeldavad. Võlakirjade pikkus on ulatunud ühest kuust kuni kümne aastani. Kuna riiklik võlakiri on üks kõige madalama riskiga finantsinstrument, on see toonud väärtpaberiturule ka uusi väikeinvestoreid.