Avalehele
Swedbank Robur fondidesse investeerib Baltikumis juba üle 57 000 investori

Swedbank Robur fondidesse investeerib Baltikumis juba üle 57 000 investori

Kolm aastat Balti turul olnud Swedbank Robur fondidesse investeerib juba üle 57 000 investori, kelle investeeringute maht kokku ulatub üle 208 miljoni euro.

Aastaga on Swedbank Robur fondidesse investeerijate hulk kasvanud 38%. Kõige kiiremini on kasvanud noorte investorite hulk. Iga neljas investor on 25-aastane või noorem ning Balti riikide võrdluses on suurim noorte investorite osakaal just Eestis. 

Mehi on investorite hulgas veidi rohkem kui naisi, kuid naisinvestorite arv kasvab jõudsalt. Eestis on naiste osakaal investorite hulgas Baltikumi suurim – 49%. Keskmine investeerimisportfelli suurus on 3 609 eurot. Meesinvestoritel on naisinvestoritega võrreldes hetkel keskmiselt poole suuremad investeeringud.

Jõukohased investeeringud igaühele

„Roburi fondidesse investeerimist saab alustada endale sobival ajal ja sobiva summaga, kas või ühe euroga. Fondi haldustasud on madalad. Fondiosakute hoidmine väärtpaberikontol ja tehingud nendega on tasuta, mis muudab investeerimise jõukohaseks igaühele,“ põhjendab Swedbanki investeerimisvaldkonna juht Kadi Tõnismaa fondide populaarsust. „Fondide portfellid on hästi hajutatud, mis teeb pikaajalise investeerimise mugavaks ning võimaldab liitintressi maagiat kasutada. Lisaks annab investeerimine fondidesse võimaluse vältida konkreetse ettevõtte aktsia või võlakirja otsimise ja analüüsimise vaeva.“

Iga kolmas Swedbank Roburi fondi investor investeerib regulaarselt, kasvatades oma portfelli. Populaarseim investeerimissagedus on kord kuus ja igakuine investeeringusumma 50–200 eurot. Keskmine investeering on 116 eurot kuus. Kolmandik Roburi fondi investoritest teeb tehinguid ka teiste väärtpaberitega, enamasti aktsiatega. Eelmisel aastal olid kolm kõige populaarsemat fondi osakuomanike arvult Baltikumis:

  1. Swedbank Robur Access Edge Global
  2. Swedbank Robur Technology
  3. Swedbank Robur Access Edge USA

Võlakirjafondid on kogunud populaarsust

Keskmiselt investeerib Balti investor korraga kahte fondi. Populaarseim kombinatsioon on Swedbank Robur Access Edge Global ja Swedbank Robur Technology. Viimasel aastal näitasid suurimat investorite arvu kasvu võlakirjafondid, eriti Euroopa ettevõtete võlakirjafondid (nt Swedbank Robur Corporate Bond Europe). Selle peamine põhjus oli intressimäärade tõus möödunud aastal, mis muutis fikseeritud tulumääraga instrumendid (võlakirjad) atraktiivseks.

Swedbank Robur asutati 1967. aastal ning see on kasvanud üheks suurimaks Skandinaavia varahalduriks. Fondid annavad võimaluse investeerida erinevatesse varaklassidesse, nagu aktsiad, fikseeritud tulumääraga väärtpaberid (võlakirjad), kinnisvara ja alternatiivsed investeeringud. Fondide hulgast leiab nii aktiivselt juhitud fonde kui ka passiivseid indeksfonde, mis jälgivad turuindeksi tootlust.

Käesolevat teavet ei tohi käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Swedbank Robur Fonder AB valitsetavaid investeerimisfonde vahendab Swedbank AS. Tutvu fondide põhiteabe ja prospektiga aadressil swedbank.ee, vajadusel küsi nõu  asjatundjalt.