Avalehele
Virtuaalportfellid – aprill 2024

Virtuaalportfellid – aprill 2024

Igal kuul jagame Sinuga ülevaadet, kuidas läheb podcast’i “Investeerimisjutud” virtuaalportfellidel.

Enne portfellidega tutvumist viska pilk peale ka virtuaalportfellide reeglitele.

Väike Peeter

Peale esimese kvartali kiiret tõusu muutusid finantsturud aprillis volatiilsemaks ning mitmed investorid otsustasid varasemalt teenitud kasumeid realiseerima hakata. Oodatust kehvemate tulemuste tõttu sattus nii mõnigi suurem tehnoloogiafirma aktsia müügisurve alla ning toorainete kiire kallinemise tõttu suutsid arenevad turud üle pika aja arenenud turgudest paremaid tulemusi näidata. Finantsturud püüavad kohaneda mõttega, et sellel aastal võib kauaoodatud intresside langetamine visalt taanduva inflatsiooni tõttu USA-s üldse toimumata jääda.

Väikese Peetri portfell kasvas kuuga 309 euro võrra ning lõpetas aprilli  12689 euro tasemel. Portfelli loomisest on Väikese Peetri portfell 5,74% plussis ning rahaliselt on juurde teenitud 689 eurot. 

Suurimat tuge pakkus aprillis Väikese Peetri portfellile üle 5%-se tootlusega Tallinna Sadam. Peagi saabuvad dividendid ning firma tulemuste mõõdukas parenemine on väärtusinvestorid ettevõtte aktsiaid ostma meelitanud. Oodatust parematest tulemustest teavitanud Ignitis aitas Väiksel Peetril samuti portfelli väärtust kasvatada. Suurim ebaõnnestuja oli 8%-se langusega Telia, kelle majandustulemused jäid analüütikute ootustele alla. Samas on firma juhtfiguurid ise asunud Telia aktsiat turult juurde ostma, mis lähikuude vaates lubab olla pisut positiivsem.

Baltikumi aktsiaturgudel on meeleolud pisut positiivsemaks muutunud ning Euroopa Keskpangalt 6. juunil oodatav intresside langetamine 0,25% võrra peaks investorite meeleolu parandama. Kuna madalamad intressid mõjuvad toetavalt eelkõige kinnisvarasektorile, siis otsustas Väike Peeter sel kuul 250 euro eest juurde osta Eften United Property Fundi osakuid.

Suur Peeter

Suure Peetri portfell lõpetas aprilli 0,52%-se plussiga ning kuuga kasvas portfelli väärtus 5602 euro võrra. Portfelli loomisest on portfell 86137 euroga kasumis.

Tugev kuu lõpp suurendas protsentuaalselt portfellis kõige enam elektriautode tootjate Tesla ja Nio väärtust. Tesla aktsia hind kallines vähem kui nädalaga 40% võrra peale seda, kui teatati, et odavama hinnaklassiga uus mudel saabub turule seni oodatust aasta aega varem. Lisaks külastas Elon Musk Hiina peaministrit ning sai põhimõttelise nõusoleku alustada Hiinas isesõitvatele autodele tarkvara müümist.

Aprill oli halb kuu tervishoiu sektorile ning Suure Peetri positsioonid Walgreens ning Pfizer kukkusid vastavalt 18,3% ning 7,7% võrra. Esimesed tõsisemad murekohad on tekkimas seni pilvitut taevast nautinud tehnoloogiasektori aktsiate seas ning ka Suure Peetri portfellis olev ARK Innovation aktsia kukkus kuuga pisut enam kui 13% võrra.

Aprillis otsustas Suur Peeter kahes osas müüa kinnisvaraarendaja Bonava aktsiad. Vahepeal 30% miinuses olnud positsioon õnnestus realiseerida pea 20%-se kasumiga. Kuna intresside alanemine ei saabu loodetud tempos, siis survestab see kinnisvarafirmasid lähitulevikus edasi. Ka peale aktsiaemissiooni on Bonaval pea 400 miljoni euro eest võlakohustusi, mis kõrgemate intresside keskkonnas turusentimendi halvenedes koormaks võib kujuneda. Lisaks ei meeldinud Suurele Peetrile firma tegevjuhtkonna väga kõrged tasud ajal, kui kulude kokkuhoid kujuneb üha olulisemaks. Kinnisvarasektoris on saabumas huvitavaid ostukohti, aga Suur Peeter otsustab keskenduda ettevõtetele, kelle võlakoormus on väiksem.

Lisaks Bonavale otsustas Suur Peeter realiseerida positsiooni Hiina suurfirmade börsil kauplevas fondis. Tulemuseks oli lühikese ajaga pea 14%-ne kasum. Positsiooni idee oligi panustada lühiajaliselt Hiina turu põrkele ajal, kui enamus investoreid olid äärmuslikult negatiivselt meelestatud. Peale Nio aktsiate Suur Peeter poliitiliselt ebastabiilses Hiinas pikaajaliselt positsioone hetkel hoida ei soovi.

Ajal, kui kulla hind teeb erinevatel põhjustel uusi kõigi aegade tippe, ostis Suur Peeter enda portfelli maailma ühe suurima kullakaevandaja Barrick Gold aktsiaid. Ajaloolisele kogemusele tuginedes reageerivad kullakaevandajad kulla hinna kallinemisele võimendusega, sest sektori kasumlikkus paraneb kiiresti.

Erinevatest müükidest laekunud raha suunas Suur Peeter USA alla ühe aastastesse võlakirjadesse, mis on väga hea likviidsusega, väikese riskiga ning pakkusid ostuhetkel 5,2%-st aastatootlust. Finantsturgudel on ebakindlus suurenemas ning tasub olla ettevaatlik ning valmistuda soodsamate ostukohtade saabumiseks. Aprillis laekus Suure Peetri portfelli dividende pisut enam kui 5000 euro väärtuses, mis ta samuti võlakirjadesse paigutas. Peagi saame teada, kas „Sell in May and go away“ sel aastal taas töötab või mitte. Suur Peeter on selleks igal juhul valmis ning portfell on hetkel endiselt väga konservatiivne. Elukogemus on teda õpetanud, et investeerimise pikaajalise edukuse üheks nurgakiviks on oskus keerulistest aegadest võimalikult turvaliselt läbi tulla.

Kuula ka Investeerimisjuttude kõige uuemat episoodi: