Avalehele
Virtuaalportfellid – juuni 2024

Virtuaalportfellid – juuni 2024

Igal kuul jagame Sinuga ülevaadet, kuidas läheb podcast’i “Investeerimisjutud” virtuaalportfellidel.

Enne portfellidega tutvumist viska pilk peale ka virtuaalportfellide reeglitele.

Väike Peeter

Oodatult langetas juuni alguses intresse Euroopa Keskpank, kuid see ei toonud rõõmu Euroopa aktsiaturgudele, mis langesid kuuga protsendi võrra. Eriti nõrk oli Europarlamendi valimistulemuste tõttu Prantsusmaa, mis poliitilise ebakindluse kasvu tõttu kukkus kuuga koguni 6,2%.

Tehnoloogifirmade kiire kasvu taustal näitasid suurepäraseid tulemusi USA aktsiaturud. SP500 indeks kasvas eurodes mõõdetuna juunis 4,9% ning Nasdaq100 7,3%. Tehisintellekt on jätkuvalt kuum teema ning investorid otsivad uusi kasvurakette just sealt. Liigne eufooria kipub varjutama potentsiaalseid riske, mistõttu tasub investoritel antud sektori aktsiatega olla ettevaatlik.

Peamiselt Baltikumi ja Skandinaavia turgudele suunatud Väikese Peetri portfellile ei olnud juuni hea kuu, kaotades kuuga oma väärtusest 115 eurot. Portfelli loomisest on Väikese Peetri portfell kümne kuuga 7,59% plussis.

Suurimat tuge pakkusid juunis Väikese Peetri portfellile Telia ja Swedbank Robur Access Edge Global fond vastavalt 5,7% ja 3,02%-se kasvuga. Telia kasumlikkus on hakanud paranema, ettevõte on tõstnud erinevate pakkettide hindu ning investoritel on tulevikus lootust saada kõrgemat dividendi. Ühtlasi on Telia Väikese Peetri portfelli edukaim aktsia, mis koos laekunud dividendiga on kasvanud üle 40%. Juuni suurim pettumus tuli Väikesele Peetrile Nibe aktsialt, mis oodatust nõrgemate tulemuste tõttu kukkus üle 15%.

Sarnaselt eelmise kuuga ostis Väike Peeter ka sel korral 250 euro eest portfelli juurde Ignitise aktsiaid. Pisut madalam aktsia hind ja kõrgem dividendimäär said ostmisel peamisteks argumentideks.

UUS! Brita portfell

Brita on Väikese Peetri tütar, kellele isa tegi sündides oma portfelli. Portfelli algväärtus on 500 eurot, millest 320 eurot tuli riigilt sünnitoetusena ning 180 eurot sugulastelt. Igas kuus lisab Väike Peeter Brita portfelli 150 eurot, millest 80 on riigipoolne lastetoetus ning 70 eurot Väikese Peetri poolt lisatav raha. Portfelli vahendid investeeritakse kuni 50% ulatuses globaalsetele finantsturgudele ning ülejäänud osa Baltikumi suurimatesse ning parima likviidsusega aktsiatesse. Väikese Peetri suureks eesmärgiks on kasvatada tütre investeerimisportfell 18 aastaga tema poolt oodatava 8%-se keskmise aastatootluse toel 74000 euro suuruseks. Brita investeeringute käekäiguga saab igakuiselt kaasa elada Swedbanki blogi kaudu.

Suur Peeter

Suure Peetri portfell lõpetas juuni 1,29%-se miinusega ning kuuga langes portfelli väärtus 14296 euro võrra. Portfelli loomisest on portfell 91 009 euroga kasumis.

Kui eelmisel kuul oli Suure Peetri portfelli suurimaks murelapseks Leggett&Platt, siis peale jaanipäeva saabunud USA apteegiketi Walgreens Boots Alliance oodatust kehvemad tulemused langetasid firma aktsia hinda veerandi võrra. Inimesed ei osta enam apteekidest varasemas mahus ravimeid ja on selleks leidnud alternatiivseid kanaleid suurte ostukeskuste näol, mis on Walgreensi juhtkonda sundinud firma ärimudelit ümber vaatama ning enam kohalikele tervishoiuteenustele keskenduma. Uue strateegia juurutamine võtab aga aega ja ei ole kindel, kui edukaks see kujuneb. Nii on hetkel Leggett&Platt ja Walgreens Suure Peetri jaoks müügilistis, kui turg pisut paremat hinda pakub. Mõlemad firmad pole dividendide alandamise tõttu enam dividendiaristokraatide nimekirjas, mistõttu nad Suure Peetri pikaajalisse investeerimisstrateegiasse ei sobi.

Juuni oli halb kuu ka USA roheenergia aktsiatele, mis vahetasid eelmise kuu 10,7%-se kasvu 11%-se languse vastu. Sektori taastumine võtab oodatust enam aega ning paljud investorid ei jaksa seda enam oodata, võtavad kahjumi vastu ning üritavad kaotused tagasi teenida tehisintellekti aktsiaid ostes. Kui aga liiga palju investoreid ostavad samal ajal kiirelt kallinenud aktsiaid, toob see tavaliselt kaasa kiired langused ka kõige populaarsemates sektorites.

Parimat tootlust pakkus juunis Suurele Peetrile 11%-se kasvuga Tesla aktsia. Juuni suurimaks võitjaks võib kindlasti pidada Tesla juhti ja suurimat omanikku Elon Muski, kui ettevõtte aktsionäride koosolek kiitis heaks Muski 56 miljardi suuruse optsioonipaketi.

Juunis Suur Peeter tehinguid ei teinud ja üritab suvel pisut puhata, et sügise lähenedes enda portfelli värskete ideedega täiendada. Tema portfell aga ei puhanud ning dividendidest laekus juunis 6400 eurot, mis on senise ajaloo parima dividendisaagiga kuu.

Kuula ka “Investeerimisjuttude” kõige uuemat episoodi!