Avalehele
Virtuaalportfellid – märts 2024

Virtuaalportfellid – märts 2024

Igal kuul jagame Sinuga ülevaadet, kuidas läheb podcast’i “Investeerimisjutud” virtuaalportfellidel.

Enne portfellidega tutvumist viska pilk peale ka virtuaalportfellide reeglitele.

Väike Peeter

USA aktsiaturud lõpetasid 2024. aasta esimese kvartali ajaloo kõrgeimatel tasemetel. Ühtlasi oli tegemist parima kvartalitulemusega alates aastast 2009. Investorite optimismi toetasid tehisintellekti vaimustus, selgemad märgid peatselt saabuvast intresside langusest ning usk majanduse pehme maandumise võimalikkusest.

Väikese Peetri portfell kasvas kuuga 538 euro võrra ning lõpetas veebruari 12380 euro tasemel. Portfelli loomisest on Väikese Peetri portfell 5,36% plussis ning rahaliselt on juurde teenitud 540 eurot. 

Suurimat tuge pakkusid veebruaris Väikese Peetri portfellile üle 11%-se tootlusega Telia ja Kinnevik. Teise järjestikuse hea kuu tegi Swedbank Robur Access Edge Fund, kasvatades investorite vara pisut üle 4% võrra. Suurim ebaõnnestuja oli 12,2%-se langusega soojuspumpade tootja Nibe, kelle majandustulemused jäid analüütikute ootustele alla. Investorid on rohesektori aktsiate osas juba pikka aega olnud väga negatiivselt meelestatud, kuid peagi saabuvad madalamad intressimäärad annavad lootust olukorra paranemiseks. Seetõttu ostab ka Väike Peeter sel kuul 250 euro eest Nibe aktsiaid juurde.

Baltikumi aktsiad elavad endiselt oma elu ning on seni veel suurest USA aktsiaturgude rallist ilma jäänud. Regiooni nõrk makropilt ning Ukraina sõda hoiavad investoreid siinsest piirkonnast eemal. Väärtusinvestorile annab taoline olukord aga väga hea võimaluse soodsa hinnaga aktsiate ostmiseks. Kui taoline olukord jätkub, siis plaanib ka Väike Peeter järgnevatel kuudel Balti aktsiaturgudelt uusi positsioone enda portfelli lisada.

Suur Peeter

Suure Peetri portfell lõpetas veebruari 3,79%-se plussiga ning kuuga kasvas portfelli väärtus 39473 euro võrra. Portfelli loomisest on portfell 86186 euroga plussis.

Märts oli väga hea kuu Bonava aktsiale, mis kallines kuuga kolmandiku võrra. Langevate intresside ootuses on investorid asunud noolima palju kukkunud kinnisvarafirmade aktsiad ning eelisseisus on firmad, kes on hiljuti aktsiate lisaemissioonidega enda bilansse tugevdanud. Inimeste huvi kinnisvara ostmise osas on vaikselt paranemas ning seetõttu teatas ka Bonava kolme uue kinnisvaraarenduse alustamisest Balti riikides, millega käigus arendatakse paari aastaga 240 uut kodu.

Korraliku tõusu tegid märtsis Suure Peetri portfellis ka 3M, Kinnevik ning Paypal, vastavalt 15%, 11% ja 10% kasvuga. 3M valis ettevõttele uue juhi, kelle tulevikunägemuse turg väga hästi vastu võttis. Paypali ostis Suur Peeter viimasel kuul ka enda portfelli juurde, sest ettevõte ostab suurte summadega ka ise enda aktsiaid turult tagasi ning aktsia tehniline pilt on samuti selgelt paranenud.

Sarnaselt veebruariga jätkus märtsis aktsiaturgudel laiapõhjaline elektriautode tootjate aktsiate hinnalangus. Nõrk nõudlus, alanevad marginalid ning kallid laenuintressid on investorid teistele jahimaadele peletanud. Suure Peetri portfellis olevad Nio ja Tesla aktsiate hinnad langesid kuuga vastavalt 13% ja 22% võrra.

Aasta algusest on Nio aktsia kukkunud poole võrra ning Suure Peetri positsioon on soetushinnast kolmandiku võrra madalamal. Kuna aktsia volatiilsus on väga suur ning riskipreemiad kõrged, siis otsustas  Suur Peeter müüa 2026. aasta jaanuari tähtajaga 50 lepingut Nio put optsioone strike 4 dollari peale. Antud tehinguga laekub Suure Peetri portfelli koheselt 7000 USA dollari ulatuses optsioonipreemat. Samas tuleb Suurel Peetril olla valmis ostma turult vajadusel juurde 5000 Nio aktsiat 4 dollariga, kui Nio aktsia peaks kukkuma 2,6 dollari peale. Sisuliselt rahastaks Suur Peeter täiendava 5000 Nio aktsia ostu kolmandiku osas turult laekuva optsioonipreemia arvel.

Märtsis laekus Suure Peetri portfelli dividende 3751 euro ulatuses ning portfelli varadest on veel pisut enam kui 15% deposiidis ootamas uusi ja atraktiivseid investeerimisvõimalusi. Märtsi lõpus ostis Suur Peeter täiendavalt 5000 tk Enefit Greeni aktsiat, makstes 1 aktsia eest 3,15 eurot. Kuna ettevõtte aktsia hind on lähenemas enda IPO hinnale, siis see oli Suure Peetri jaoks hea riski-tulu suhtega tehing.

Kuula ka Investeerimisjuttude kõige uuemat episoodi: