Avalehele
Esmakordselt Eestis: Tele2 ja Swedbank vahetasid üheks päevaks ära oma praktikandid

Esmakordselt Eestis: Tele2 ja Swedbank vahetasid üheks päevaks ära oma praktikandid

Ligi 23 noort inimest said ainukordse võimaluse, mida seni pole Eestis praktikakohad pakkunud: tutvuda erialase tööga täiesti teises organisatsioonis ehk pangas või sideettevõttes.

Esimene praktika on nagu hüpe tundmatusse vette. Võimalus teha esmatutvust töömaailmaga, täita vastutusrohkeid ülesandeid ning avastada iseennast, mis on noorele inimesele tohutu väärtusega. Siiski iseloomustab praktikat asjaolu, et enamasti saab noor inimene selle käigus tutvuda huvipakkuva tööga vaid ühes organisatsioonis ja valdkonnas.

Ent mis oleks, kui korraldaks praktikantidele “praktika ruudus” ning pakkuda alles tööturule sisenevatele noortele võimalust näha organisatsioone eri valdkondadest, et paremini mõista, mis neid kõnetab? Just sellisele ideele tuli sel kevadel Tele2 personaliteenuste projektijuht Kerli Möldre, kelle sõnul on Tele2 olnud alati seda meelt, et töövaldkond ja -keskkond on olulised ja mõjutavad töö tulemuslikkust. Käed otsustati lüüa Swedbankiga, kus oldi kahe käega idee poolt, kinnitas välise järelkasvu valdkonnajuht Kristiin Koppel. Väärtustades pangana arenemisvõimalusi, nähti vahetuspäevas suurepärast võimalust neid oma praktikantidele pakkuda. Nii juhtuski, et 12. augustil said mõlema ettevõtte noored tutvuda veel ühe täiesti uue maailmaga.

Tulevikusuundadest isiklike karjäärilugudeni

Terve päeva kestnud vahetusprogrammis osales 12 Tele2 ja 11 Swedbanki suvist praktikanti erinevatest valdkondadest – turunduseni finantsini, personalitööst juhtkonna praktikantideni. Noored said vastastikku tutvuda töötajatega, kes olid valitud praktikantide omandatavatest erialadest lähtuvalt. Mõlemas majas oli päev tihedalt sisustatud: Tele2 ja Swedbanki töötajad andsid ülevaate oma valdkonnast ja väljakutsetest, ent avasid noortele ka isiklikumat külge, rääkides iseenda karjäärist ja õigete suundade leidmisest. Õhtu lõppes tutvumisega vabas õhkkonnas.

Üritusel keskenduti eriliselt ka tulevikufookustele nii töövaldkondades kui karjääris. Möldre selgitab, et üritusega soovitakse noort inimest panna mõtlema küsimustele: Millised ettevõtte väärtused ühtivad Sinu isiklike väärtusega? Mis eesmärk Sind kõnetab? Millist töökeskkonda hindad? Mis toetab Sind paremate tulemuste saavutamisel? Koppeli sõnul pakub võiks vahetus aidata teha teadlikumaid otsuseid tulevase tööandja valikul. „Loodetavasti avardas koostööprojekt ka noorte professionaalset võrgustikku,“ leiab ta. Möldre lisab: „Ettevõttest väljaspool olles ei pruugita aimatagi, kui palju ägedaid rolle on olemas, kuhu noor oma valitud erialaga suuna võtta võiks. Tahaksime uskuda, et suutsime pakkuda kuhjaga mõtlemisainet.“

Taskulamp pimedas kompamiseks

Vahetuses osalenud praktikandid kinnitavad kui ühest suust: projekt tuli neile äärmiselt positiivse üllatusena. Tele2 seadmeäri praktikandi Ralf-Stiven Viru sõnul olid suurimaks väärtuseks uued inimesed, kellega kogemusi kuulata õnnestus. Swedbanki kommunikatsiooni ja jätkusuutlikkuse osakonna praktikant Brenda Parbus tõi välja ühe eriti eredalt meelde jäänud loo: „Kohtusime Tele2 töötajaga, kes alustas firmas praktikandina, ent märkas, et ettevõttes on puudu just üks kindel ametikoht ning müüs enda idee teistelegi maha!“

Kätriin Loss Swedbanki kahjukäsitluse osakonnast täheldas seevastu kahe ettevõtte ühisosa: „Swedbanki praktika juures väärtustan seda, et kolleegid on väga südamlikud – seepärast oli eriti vahva näha, et ka Tele2 inimesed teevad oma asja südamega!“ Tele2 otseturunduse kliendibaasi praktikant Jade Marie Laido leiab, et noore inimesena kombatakse justkui pimedas, mistõttu oli algatus tänuväärne. „Jäin mõtlema, et äärmiselt põnev oleks selline koostööprojekt ka era- ja avaliku sektori vahel,“ soovitas ta.

Värskete ideedega uude aastasse

Just sellised mõtted on praegu väga oodatud, sest ürituse edasiarendamisega tegeletakse juba praegu ning häid ideid on kogunenud omajagu. „Meie teada ei ole sellist üritust seni korraldatud, ent juba esimesest kogemusest saame öelda, et soovime selle ürituse kujunemist igasuviseks traditsiooniks,“ kinnitas Möldre. Koppeli sõnul võiks ühiseks tulevikusuunaks olla näiteks ka teiste ettevõtet kaasamine. „Nii anname tulevikutalentidele võimaluse teha kõige südamelähedasemaid otsuseid,“ selgitas ta. Möldre lisas: „Võtame aja maha aja teeme ühise järelduste-tagasiside ringi, et korraldada järgmisel aastal veelgi vingem üritus.“

Märksõnad: Praktikablogi