Avalehele
Minu kogemus Kick Starti praktikaprogrammis

Minu kogemus Kick Starti praktikaprogrammis

21.08.2018

Uskumatu, aga varsti terendab ees augustikuu lõpp, mis tähendab seda, et kõikide tublide ja tragide praktikantide jaoks heliseb peagi praktikaprogrammi lõpukell. Kuna praktika lähenev lõpp tähendab seda, et ka minu blogi hakkab otsa saama, siis oleks aeg kokkuvõtetega alustada. Seepärast kirjutan oma eelviimases postituses just kogemusest Kick Starti praktikaprogrammis.

Väärtuslik töökogemus

Ma ei saa rääkida iga praktikandi eest, aga saan rääkida enda ja paljude teiste eest, kellega olen seda teemat arutanud. Nimelt on minu kogemuse põhjal võimalik teha praktikat kahtemoodi. Üks võimalus on see, et sa oled praktikant, kellele annavad erinevad inimesed osakonnas tüütuid ja lihtsaid ülesandeid ja kui neid teha ei ole, siis sa istud niisama. Teine võimalus on see, et sa oled praktikant konkreetsel ametipostil ning sul on vastutusrikkad ja kindlad ülesanded. Selle esimese variandiga on muidugi elu lihtsam, sest mõtlema väga palju ei pea, aga teise variandiga õpib rohkem ja jõuab kaugemale. Õnneks harrastatakse Swedbankis just teist viisi.

Üks näide vastutusrikkast tööülesandest – korraldasin iseseisvalt sotsiaalmeedia ajurünnakut järgmiseks aastaks

Uued kestvad tutvused

Swedbankis on sel suvel veidi üle saja praktikandi ning üks võimalus on kõigiga lähemalt tutvuda näiteks praktikantidele mõeldud seminaridel või üritustel. Minu jaoks aga aitas uutele tutvustele enim kaasa see, et võtsin julguse kokku ja kirjutasin erinevatele praktikantidele eesmärgiga nad lõunale kutsuda. Võõrastega suhtlemine on küll ühele introverdile olnud paras katsumus, aga mul on ääretult hea meel, et olen seda teinud, sest tänu nendele lõunatele olen leidnud palju häid tuttavaid.

Näiteks kutsusin ma lõunale Jessi, kellega oli väga äge tuttavaks saada!

Praktikapalk

Ma loodan, et see on Eestis juba paljudes ettevõtetes levinud, et praktika eest makstakse ka tasu. Ma ei kujuta ette, et keegi peaks olema nõus käima täiskohaga tööl ilma palgata vaid seetõttu, et lepingu järgi on tegemist praktikaga. Õnneks väärtustab Swedbank oma praktikante ning pakub töö eest ka vastavat tasu.

Lisaks praktikapalgale motiveerib ka see, et on võimalik lõunatada juhtkonnaliikmetega

Suur võimalus edasi tööle jääda

Päris suurel osal praktikantidest on võimalik jätkata tööd samal ametikohal, mis on minu arust üsna motiveeriv ühe praktikandi jaoks. Paraku võib minna ka nii, et hoolimata enda tublist panusest, ei ole osakonnas võimalik edasist kohta pakkuda. Õnneks ei pea see tähendama aga seda, et teekond Swedbankis on läbi, sest tegelikult saab praktikant või töötaja kandideerida ka teistele ametikohtadele. Kui praktikant on terve suvi ennast näidanud väärtusliku töötajana, siis suure tõenäosusega hoitakse temast ka kinni.

Isegi, kui praktikandid kohe edasi tööle jääda ei saa, siis tegelikult toob elu paljud neist kunagi panka tagasi

Praktikaprogrammi seminarid/workshopid

Vähemalt korra kuus, kui mitte rohkem, toimusid ainult praktikantidele mõeldud seminarid või üritused. Alguses tutvustati meile panka üldiselt ning räägiti, kuidas see ettevõttena toimib. Hiljem läksid seminaride teemad konkreetsemaks, näiteks õppisime seda, kuidas käituda sotsiaalmeedias või kuidas üles ehitada enda edasine karjäär. Lisaks seminaridele oli meil mitmeid vahvaid üritusi omavahel tutvumiseks, kus saime näiteks tiimides küpsetada, juhtidega lõunat süüa või huumoriga vürtsitatud spordipäeval hullu panna.

Equipo de México!

2400 ägedat kolleegi

See on minu jaoks väga huvitav, kuidas nii suur organisatsioon on täis ühtmoodi sõbralikke ja ägedaid inimesi. Need inimesed on üheks põhjuseks, miks on Swedbank mulle väga koduseks saanud. Kui kohtad liftis või kohvinurgas enda jaoks täiesti võõraid inimesi, siis ametliku „tere“ asemel öeldakse alati rõõmus „tsau“. Ka igal suuremal üritusel on olnud tunda, et ümberringi on sooja ja hea energiaga kolleegid. Kirsiks tordil on see, et lühikese ajaga olen leidnud Swedbankist endale ka juurde väga häid sõpru.

Esimene nädal juba tõestas mulle, et ma olen sattunud ikka eriti ägedate inimeste keskele!

Väärtustest kinnihoidmine ja hüved töötajatele

Mulle ja ilmselt ka paljudele teistele noortele meeldib see, kui ettevõttel on kindlad väärtused, millest hoitakse julgelt kinni. Näiteks on väga äge kõrvalt näha seda, kuidas Swedbank panustab ühiskonda läbi Ma Armastan Aidata keskkonna, Terviseradade loomise või finantskirjaoskuse õpetamise. Lisaks sellele on töötajatel ka palju hüvesid, millest saavad osa ka praktikandid. Nende alla kuuluvad näiteks tasuta spordivõimalused või spordikompensatsioon, tasustatud tervisepäevad ning ka paindlik tööaeg ja töökoht. See on väga oluline, et ettevõte mõtleks, mis lisaväärtust oma töötajatele ka peale töökoha pakkuda.

Igale töötajale on antud aastas kaks vaba päeva, et tegeleda heategevusega, meie tiim tegi heateo Pärnu Maarjakodus

See on midagi enamat kui üks hall pank täis igavaid pankureid

Sellest olen ma ammu aru saanud, et Swedbankis on huumor aukohal ja tegemist ei ole teps mitte kohaga, kus kontoriruumides nalja ei tehtaks ning naer ei rõkkaks. Ma arvan, et praktikale minevatele noortele on väga oluline, et töökoht ei ehmataks neid ära igava keskkonna ja tõsise meeleoluga. Mul on hea meel, et olen näinud, kui hea elu võib ühes ettevõttes töötamisega kaasneda, sest nüüd on mul ka edaspidiste valikute suhtes latt kõrgele tõstetud.

Õudne, kuidas pankurid ikka nalja ei mõista..

Kui te arvate, et selle kiidulaulu palus mul keegi praktikaprogrammi promomiseks ette laulda, siis te eksite. Ma olen eelnevates blogipostitustes alati ausalt kirjutanud, kui mõni nädal on raskem olnud, aga need momendid ei ole kuidagi vähendanud minu arvamust sellest, et Kick Start on ääretult kasulik ja äge programm, millest osa võtta. Minu postituse saab tegelikult kokku võtta väga lühidalt ja lihtsalt – Swedbankile kuulub 2018. aasta parima praktikakoha tiitel ja see on fakt!

Hea on olla praktikal kohas, mille üle saab uhkust tunda!