Avalehele
10 suviselt üllatavat olukorda, kus kodukindlustus Su ootamatud kulud katab

10 suviselt üllatavat olukorda, kus kodukindlustus Su ootamatud kulud katab

Oleme pikka aega olnud kodukindlustuse turuliidrid ning meid on usaldanud üle 170 000 inimese oma kodu kindlustama. On rõõm näha, et teadlikkus aasta-aastalt kasvab ning lepinguid sõlmides mõeldakse järjest enam läbi, millist kaitset pere tegelikult vajab.
Lastega peredele on kindlustunne ootamatuteks olukordadeks eriti oluline, sest laste eest hoolitsemist ei saa pausile panna, olenemata elus ettetulevatest väiksematest ja suurematest õnnetustest.
Kaks kolmandikku kodukindlustuste juhtumitest on toimunud korterites, kolmandik eramajades. Kui korterites on tüüpilisemaks õnnetuseks torustikulekked – 2021. aastal hüvitas Swedbank P&C Insurance nende poolt tekitatud kahju kokku üle 4,5 miljoni euro, siis eramajadele on suurimaks ohuks tulekahjud, mille hüvitamiseks maksti mullu välja üle 1,7 miljoni euro.
Toome siinkohal välja 10 olukorda, mille puhul Swedbanki kodukindlustus Sulle omavastutusest suurema kahju hüvitab:

  • Kodus juhtunud õnnetused varaga. Võtsid köögikapi ülemiselt riiulilt raske kausi ja see kukkus pliidiplaadile? Lapsed lennutasid aias mängides palli läbi elutoa akna, mille tõttu kukkus teler põrandale ja läks katki? Selliste juhtumite puhul hüvitab kodukindlustus su kahjud.
  • Lukkude asendamine kaotatud võtmete puhul. Jõudsid rannast või poest koju ja avastasid, et koduvõtmeid enam taskus pole. Kodukindlustus tasub lukkude vahetamise kulu. 2021. aastal tuli ette 303 korda, kui inimesel oli vaja lukuabi. Kui siiani oli kodukindlustuse omanikel tarvis ise lukkseppa otsida, kelle teenusekulud kindlustus hüvitas, siis nüüdsest pakub Swedbank P&C Insurance ka ööpäevaringset koduabi, milles sisaldub lukuabi, toruabi, kuivatus- ja koristusteenus ning ehitusteenus.
  • Ajutise elamispinna üürikulud. Kui kodus on juhtunud õnnetus, mis muudab seal elamise võimatuks, hüvitab kodukindlustus kogu perele kuni 12 kuu jooksul samaväärsel üüripinnal elamise kulud. Kõige suurema kahjusummaga kodukindlustuse juhtum oli mullu põhjustatud äikesest, mis lõi elumaja elektrikilpi ja süütas tulekahju. Maja hävis. Maja veel taastatakse ning kindlustus on hüvitanud perele asenduspinna kulud.
  • Väljaspool kodu (Eesti piires) kaasas olevad isiklikud asjad. Lähed ratta või lapsevankriga poodi jäätist ostma, lukustad selle korrektselt, kuid see siiski varastatakse? Ka selle kahju hüvitab Sulle kindlustus.
  • Elektripinge kõikumise tõttu kahjustada saanud tehnika. Suvised äikesetormid võivad tekitada kodus elektri pingekõikumise, millele mõni kodumasin või seade ei pruugi vastu pidada. Ära muretse, kindlustus saab Sulle abiks olla.
  • Lemmiklooma tekitatud kahju. Kui koer pääses koduaiast või toast välja ja hammustas kedagi või näris katki aiapeole tulnud sõbranna kalli käekoti, mis oli kogemata toolilt maha kukkunud, on kindlustus abiks. Samuti hüvitame enda varale tekkinud kahju, kui lemmikloom põhjustas kodus ootamatu õnnetuse tegevusega, mis ei ole talle loomuomane. Näiteks kui kass hüppas lauale ja ajas lillevaasi ümber ning vesi kahjustas laual olevaid esemeid või kui loomade tegevuse tagajärjel tekkis tulekahju.
  • Kogemata teistele tekitatud vara- ja isikukahju. Õhtusel rulluisutiirul kellelegi kogemata otsa sõites ja teda või tema vara vigastades võib sellegi kahjunõude hüvitamine kuuluda kodukindlustuskaitse alla.
  • Päikesepaneelid. Paigaldasid oma katusele kallid päikesepaneelid ja muretsed, et näiteks tormituuled võivad neid kahjustada? Ole mureta! Ka see on vara, millele kehtib Sinu kodukindlustuse kaitse.
  • Kasvuhoonele tekitatud kahju. Lisaks paljudele muudele pahandustele võivad suvised marutuuled teha liiga ka kasvuhoonele, kus tomati- ja kurgitaimed usinalt virgumas. Kuni 25 ruutmeetrise kasvuhoone puhul katab kindlustus õnnetusest tingitud kahju. Näiteks mullune kulukaim loodusnähtuse põhjustatud kahjujuhtum ulatus 53 000 euroni, tormis said kannatada elumaja katus, antenn, õhksoojuspump ja ka kasvuhoone.
  • Nii potitaimed, ilutaimed kui ka aias kasvavad viljapuud on tulekahju või varguse korral Swedbanki kodukindlustusega kaetud.

Kindlustustingimused võivad olla seltsiti erinevad. Seega ole nutikas ja vaata üle, kas Sinu kindlustusleping katab eelpool nimetatud kahjud. Lisaks tasub üle vaadata, kas valitud kindlustussummad on piisavad.

Milline kodukindlustus siis valida?

Kui soovid olla kaitstud enamike ootamatuste eest, siis olenemata sellest, kas elad korteris või eramajas, tasub võtta kõik kolm kindlustuskaitset, ehk kindlustada nii ehitiskodune vara ja kahju, mida võid kogemata teistele põhjustada.

Miks tasub kodu kindlustades võtta lisaks varakindlustusele ka vastutuskindlustus?

Sest sellisel juhul katab kindlustus ka kulud, mis tekivad siis, kui Sina või näiteks Sinu laps tekitab ootamatu õnnetuse tulemusena kellelegi kahju. Näiteks kui laps läheb suvel laagrisse, kuid seal juhtub õnnetus, mille tulemusena läheb midagi katki. Kui Sinu kodukindlustuse leping sisaldab lisaks varakindlustusele ka vastutuskindlustust, hüvitatakse tekkinud kahju.

Kodukindlustust pakub Swedbank P&C Insurance AS. Tutvu tingimustega aadressil www.swedbank.ee  ja vajadusel konsulteeri asjatundjaga.