Avalehele
Augustikuu torm Baltimaades – kindlustuse ülevaade

Augustikuu torm Baltimaades – kindlustuse ülevaade

Swedbank P&C Insurance ASi riskikindlustuse valdkonnajuhid Liina Laks ja Maria Lootsma tegid kokkuvõtte Baltikumi augusti alguses tabanud tormikahjustustest kindlustusseltsi vaatest.  

Augusti alguse torm jättis endast maha märkimisväärseid jälgi kogu Baltikumis. Nagu sünoptik Kairo Kiitsak oma sotsiaalmeedia postituses kirjutas, siis hiidrahest ja tugevatest tuuleiilidest tingitud kahjustuste vöönd oli ligi 400 km pikk, ulatudes Vilniuse külje alt Sõrve poolsaareni. Suurimad rahekamakad olid 7-9 cm läbimõõduga. Tugevamad tuuleiilid küündisid üle 30 m/s.

Swedbank P&C Insurance ASis on seniseks kogu Baltikumis registreeritud üle 700 kindlustusjuhtumi, nendest enamik kodukindlustuse juhtumid, kuid kahjustusteta ei jäänud ka sõidukid. Suurimaid kahjustusi põhjustasid tormiga kaasnenud tuul ja rahe.

Enim sai tormikahjude käest räsida Leedu, kus ainuüksi kodukindlustuse avalduste esialgne kahjusumma küündib kokku 340 000 euroni ning sõidukite kahjusumma ligi 130 000 euroni.

Baltikumi vaates oli kõige rahulikum olukord Eestis, kus kannatada sai eelkõige Saaremaa piirkond. Eestis registreeritud kodu- ja sõidukikahjude esialgne summa kokku moodustab ligi 70 000 eurot. Kahjujuhtumite kogusumma suureneb tõenäoliselt veelgi kui kahjustuste ulatus ning remondiks ja parandusteks kuluv summa on lõplikult kindlaks tehtud.

Kodukindlustuse juhtumite näiteid:

  • hoovis olev puu murdus ja kukkus aiamajale ja aiale.
  • rahe lõhkus kasvuhoone klaasid terve kasvuhoone ulatuses.
  • abihoone katus on rahe tõttu auke täis, akna klaasid purunesid ning hoones olnud esemed said veekahjustusi.
  • rahe tekitas auke kinnistul asuvatele erinevate hoonete (eluhoone, garaaž, kõrvalhoone, kuur, mängumaja, kasvuhoone, väliköök, saun, kuur) katustele.

Kodukindlustuse juhtumite näited:

  • tormiga kukkus puu autole peale, mille tulemisel läks sõiduk mahakandmisele
  • rahe tekitas mõlgid auto katusele ja kapotile
  • torm rebis katuselt lahti eterniidi, mis lendas vastu autot.   
  • rahe tõttu sai kannatada sõiduki esiklaas

Selleks, et vara oleks enne järgmist tormi kindlalt kaitstud, soovitavad Swedbanki riskikindlustuse valdkonnajuhid Laks ja Lootsma, kui ühest suust, kindlustuslepingud kindlasti aeg-ajalt üle vaadata ning vajadusel ajakohastada. Kindlustustingimused on seltsiti erinevad, seetõttu tasub nendega põhjalikult tutvuda ning valida välja võimalikult laia kaitsega kindlustuslahendus. Kodukindlustuse lepingus tasub üle vaadata koduse vara- ja vastutuskindlustuse suurused. Eriti oluline on seda teha aastaid tagasi sõlmitud kindlustuslepingu puhul, sest praeguse inflatsiooni ja tõusnud hindade valguses ei pruugi see summa olla enam piisav kahjujuhtumi eelse olukorra taastamiseks. Swedbank P&C Insurance kodukindlustuse omanikel, kelle kodu katusele on paigaldatud päikesepaneelid saavad olla mureta, sest ka need on hoonega koos automaatselt kindlustustatud.

Kui Sinu vara sai tormis kahjustada, kuid Sa pole veel kahjuavaldust esitada jõudnud, siis tee seda kindlasti esimesel võimalusel. Swedbanki kodu- ja kaskokindlustuse omanikud saavad kahjuavaldust mugavalt esitada Swedbanki Internetipangas.