Avalehele
Eelmise nädala sügistorm lõhkus autosid ja lennutas inimeste vara

Eelmise nädala sügistorm lõhkus autosid ja lennutas inimeste vara

Eelmisel nädalal Eestit räsinud sügistorm näitas, kui oluline on lisaks varakindlustusele ka vastutuskindlustuse olemasolu.

26. oktoobri seisuga on Swedbank P&C Insurance registreerinud tormiga seoses 9 kaskokindlustuse ja 57 kodukindlustuse juhtumit. Hetkel on veel registreerimise ootel 74 kahjuavaldust ning Swedbanki riskikindlustuse valdkonnajuhi Liina Laksi sõnul tuleb kahjuavaldusi tõenäoliselt juurdegi, kuna inimesed ei pruugi olla jõudnud veel oma suvilatesse, kus võib samuti kahjusid olla tekkinud.

Kodukindlustuses registreeriti kahjujuhtumeid, kus torm lõhkus näiteks inimeste kasvuhooneid, rebis lahti terrassi või grillmaja katuse. Kaheksal inimesel tungis vihmavesi läbi maja konstruktsiooni tuppa ning põhjustas veekahjusid. Murdunud puude tagajärjel sai kannatada nii mõnigi kõrvalhoone ja rajatis.

Kas Sa tead, mis kahjud Sinu kindlustusleping katab?

Seoses tormiga esines ka elektripinge kõikumisi, mistõttu sai kannatada inimeste kodus olev tehnika. „Enne, kui Riigi Ilmateenustus annab järgmise tormihoiatuse, tasub kindlasti üle kontrollida, kas kehtiv kindlustusleping katab ka elektripinge kõikumisest tekkinud kahju,“ soovitab Laks.

Kahjuks juhtus karmide ilmastikuolude tõttu ka õnnetusi, kus inimese vara põhjustas kahju naabritele. „Ühe juhtumi puhul rebis näiteks tugev tuul ankrutega maa küljes asetsenud batuudi kinnitustest lahti ja lennutas üle naabri aia naabri autosse,“ tõi Laks näite. „Teisel juhtumi puhul lendas batuut aga naabri maja fassaadi sisse.“ Laksi sõnul on selliste juhtumite puhul abi vastutuskindlustusest, mis naabritele põhjustatud kahjud hüvitab.

Marutuul põhjustas kahjusid ka autodele

Kaskokindlustuse kahjujuhtumitest oli Swedbanki liiklus- ja kaskokindlustuse valdkonnajuhi Eivo Kisandi sõnul kõige sagedasemaks kahjujuhtumiks tormiga murdunud puude või okstega seotud õnnetused. Lisaks lennutas marutuul ka ehitusmaterjali ning tuulega lahti tulnud kaablikinnitusi.

„Esialgse hinnangu järgi on suurim kaskokindlustuse kahju ligi 6000 eurot ning põhjuseks oli elumaja küljes olev redel, mis suure tuulega auto peale kukkus,“ sõnas Kisand. „Lõplikud kahjusummad selguvad lähinädalatel.“

Swedbanki kaskokindlustusega saad koguriskikindlustuse, millega oled kaitstud väga paljude juhtumite eest, näiteks tulekahju, liiklusõnnetus (ka metsloomadega kokkupõrkel), vandalism, loodusõnnetused, vargus ja rööv.

Laks ja Kisand panevad inimestele südamele, et enne tormi tasub aias olev lahtine mööbel, batuudid ja muud lahtised esemed kindlasti kokku korjata ja võimalusel varju alla panna. Kui kahju on aga juba tekkinud, on mõistlik teha enda poolt kõik, et vältida kahju suurenemist ning esimesel võimalusel tuleb juhtunud õnnetusest teavitada oma kindlustusandjat. Swedbanki kliendid saavad sellekohase avalduse esitada internetipangas.

 

Miks kindlustada kodu Swedbankis?

  • Pakume koguriskikindlustust: hüvitame paljude koduste õnnetuste tõttu tekkinud kahjud ka juhul, kui oled need kogemata ise põhjustanud. Kindlustatud on kõik ootamatud juhtumid, mida ei ole välistustes mainitud.
  • Kindlustame Sinu kodu taastamisväärtuses. Kahjujuhtumi korral taastatakse kodu täielikult kahjujuhtumieelsesse seisukorda, milleks kasutatakse tänapäevaseid ehitus- ja viimistlusmaterjale.
  • Pakume kodusele varale laia kaitset ja Sul on võimalus valida Sinu vajadustele vastav kindlustussumma.
  • Hüvitame ajutise eluaseme üürikulud kuni 12 kuud. Kaetud on ka saamata jäänud üüritulu.
  • Sinu isiklikud esemed on kindlustatud isegi väljaspool kodu kõikjal Eestis.
  • Vastutuskindlustuse kaitse kehtib Sulle Eesti piires ka väljaspool kodu, kui oled kindlustanud oma koduse vara.
  • Aastane kindlustusmakse ei sõltu Sinu maksegraafikust. Saad maksta ka kuu kaupa.