Avalehele
Kindlustus kaitseb vara halva ilma korral

Kindlustus kaitseb vara halva ilma korral

Tugev äikesevihm ja tuuleiilid võivad murda teedele puid ja oksi ning tuua kaasa elektrikatkestusi. Sellised suvetormid võivad sinu vara kahjustada, seega on õige aeg vaadata üle oma kodu- ja kaskokindlustus.

Üleujutused rikuvad kodu, rasked oksad võivad langedes purustada kasvuhoone ning mõlkida autot, halvemal juhul võib äike isegi majja lüüa. Mure vähendamiseks tasub mõelda kodukindlustuse peale, mis hüvitab sobiva kindlustuslepingu olemasolul korterile, majale ja selle kõrvalhoonetele tekkinud kahjud.

„Suviste tormide ajal juhtub sageli, et aias olev mööbel, batuut või muu tehnika, näiteks jalgratas, saavad kahjustada. Ka sellisel juhul aitab kodukindlustus hädast välja,” ütles Swedbanki riskikindlustuse valdkonnajuht Liina Laks.

Samuti hüvitab vastutuskindlustus kulud, mis on tekitatud kellelegi teisele. Näiteks kui korteris lõhkeb veetoru, mis põhjustab naabrile veeuputuse, võivad hilisemad remondikulud ulatuda tuhandetesse eurodesse. „Praeguse majandusolukorra tõttu soovitame kõigil vaadata üle just koduse vara- ja vastutuskindlustuse kindlustussummad, sest inflatsiooni ja kaupade hindade kallinemise tõttu võivad hilisemad parandustööd ja kahjustunud asjade asendamine maksta oodatust rohkem,” lisas Laks.

Kolm kindlustuskaitset, mis kaitsevad enamiku ootamatuste eest kodus

Eelmisel aastal hüvitas Swedbank P&C Insurance loodusõnnetuste põhjustatud kahjusid ligikaudu 400 korral. Kokku hüvitas Swedbanki varakindlustus loodusõnnetuse kahjusid  üle 760 000 euro ulatuses ning keskmise kahjuhüvitise suurus oli ligi 2200 eurot. Suurim tormikahjude eest välja makstud kompensatsioon oli üle 70 000 eurot ning tugeva vihmasaju ja sellest tingitud üleujutuse kahjude eest oli suurim hüvitis ligi 7900 eurot.

Ka sõiduk ei pruugi jääda tormist puutumata

Paduvihmaga tuleb autoga sõites olla äärmiselt tähelepanelik, sest nähtavus on piiratud ja õnnetuseoht suur. Lisaks koguneb tänavatele rohkesti vett, mis pikendab sõiduki pidurdusteekonda. Lompide ja veetakistuste läbimine võib omakorda tekitada sõidukile ja selle osadele kahjustusi.

„Võimalusel tuleks auto parkida garaaži. Kui see pole aga võimalik, tuleb auto jätta lagedale alale, sest tugeva tuule või pikselöögi järel võivad sõidukile langeda suuremad oksad,” ütles Laks. Rahuliku meele hoidmiseks on mõistlik sõlmida Swedbanki kaskokindlustus, mis kaitseb muuhulgas ka ilmastikust tingitud õnnetuste vastu.

„Ühelt poolt on väga tore, et põuasel ajal tuleb värskendavat vihma, samas tasub ennetavalt oma vara üle vaadata, et ootamatuid kahjusid vältida. Näiteks puhastada vihmaveerennid ning kontrollida üle veetorud ja seadmed, et poleks märke leketest. Lisaks tasub viia hoovis olev mööbel võimalusel katuse alla,” ütles Laks, lisades, et õnnetuse korral teeb Swedbank kõik endast oleneva, et hüvitamisprotsess oleks kiire ja muretu. „Otsusest kahju hüvitamise kohta teavitame oma kliente hiljemalt viieteistkümne päeva jooksul alates kahju tekkimise asjaolude ja kahju ulatuse kindlakstegemisest ning kõigi vajalike dokumentide saamisest,“ ütles Laks.

Kas teadsid, et Swedbanki kodukindlustus hüvitab omavastutusest suurema kahju, kui 

  • kodus juhtub õnnetus, mis muudab seal elamise võimatuks (nt äikesest põhjustatud tulekahju). Sel juhul hüvitab kodukindlustus perele kuni 12 kuu jooksul samaväärse ajutise elamispinna üürikulud.
  • elektripinge kõikumiste tõttu saab tehnika (mõni kodumasin) kahjustada;
  • tormituuled tegid kahju katusele paigaldatud kallitele päikesepaneelidele;
  • maru purustas kasvuhoone;
  • tulekahjus (või ka varguse korral) said hukka aias kasvavad viljapuud, poti- või ilutaimed.